Mac OS X Mavericks voor beginners

Door: redactie-computertotaal | 13 november 2013 12:00

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Notificaties

Als je een kijkje neemt in de rechterbovenhoek van de menubalk van je Mac - of je nu Mountain Lion of Mavericks draait - zie je drie lijnen, voorafgegaan door punten. Dit is Notification Center, de plek waar waarschuwingen van je Mac verschijnen. Dit kunnen Calendar events, ontvangen tweets op Twitter, SMS-berichten, en e-mail samenvattingen zijn.

Notification Center in Mavericks ziet er bijna hetzelfde uit als onder Mountain Lion, en werkt ook bijna hetzelfde, maar er zijn een aantal nuttige veranderingen. Om te beginnen, wanneer je een notificatie van de Messages-applicatie van Apple krijgt, kun je direct ergens in het bericht klikken en een antwoord in het Reply veld typen. Apple's Mail applicatie verstuurt ook e-mail notificaties. Plaats je cursor over een dergelijke notificatie, en je kunt kiezen of je het bericht wilt beantwoorden of verwijderen. Als je Reply kiest, opent Mail met een reeds opgesteld antwoordbericht.

Safari ondersteunt nu een functie waarmee websites (met jouw toestemming) notificaties naar je Notification Center kunnen sturen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor websites die sportuitslagen rapporteren.

Als je in Notification Center omhoog scrolt, vind je een nieuwe Do Not Disturb schakelaar. Deze lijkt op de gelijknamige functie op iOS apparaten. Verschuif de schakerlaar naar Off, en je zult tot de volgende dag geen notificaties meer krijgen, wanneer de schakelaar automatisch weer op On komt te staan.

Maar dit soort dingen hoef je niet met een schakelaar te doen. In plaats daarvan, ga naar System Preferences en selecteer Notifications. Aan de rechterkant van het nieuwe venster staan bedieningen voor het configureren van Do Not Disturb. Standaard zal je Mac je niet lastigvallen tussen tien uur 's avonds en 7 uur 's ochtends wanneer de optie is ingeschakeld, maar je kunt de uren altijd aanpassen. Je kunt ook een optie inschakelen waarmee je tijdens de geconfigureerde Do Not Disturb uren wel FaceTime oproepen kunt ontvangen.

Twee nieuwe applicaties

Mavericks zet de traditie van het opnemen van elementen van iOS in het Mac besturingssysteem voort. In dit geval doet het dit op een vrij duidelijke manier door twee applicaties toe te voegen die voorheen alleen op iOS te vinden waren - Maps en iBooks.

Maps: Als je ooit Maps op een iPhone, iPad, of iPod touch hebt gebruikt, zul je al goed bekend zijn met de Maps applicatie van Mavericks. Het bevat dezelfde elementen en functies. Je kunt de wereld (of een gebied zo klein als je lokale omgeving) bekijken met een traditionele kaartweergave, of een satellietfoto. En je kunt die (waarschijnlijk vanuit een vliegtuig genomen) satellietfoto's veranderen in een 3D-weergave waarmee je het landschap vanuit een hoek kunt zien.

Maps ondersteunt ook routebeschrijvingen voor met de auto of te voet, en je kunt wat informatie krijgen over belangrijke plaatsen in de omgeving die je aan het bekijken bent - restaurants, parken, bankgebouwen, enzovoorts - en je kunt een indruk krijgen van hoe druk het verkeer in die omgeving is.

Maps lijkt misschien een onnodige toevoeging in een wereld met webbrowsers en toegang tot Google Maps, maar Apple heeft haar Maps data in andere applicaties verwerkt, zoals Calendar en Mail, zodat je eenvoudiger snel een locatie op kunt zoeken.

iBooks: Hoeveel mensen lezen boeken vanaf hun computer? Ik ook niet. Apparaten zoals iPads en Kindles zijn veel beter geschikt voor draagbaar lezen. Dus ook hier vraag je je af waarom Apple in hemelsnaam een applicatie die beter op een mobiel apparaat past naar de Mac brengt.

Behalve dat het een voordeel is voor mensen die graag een MacBook mee naar bed nemen, kan iBooks handig zijn voor studenten. Open een tekstboek in iBooks, zet het aan de linkerkant van het scherm, verplaats je schoolapplicaties naar de rechterkant, en je hebt een heel handige werkomgeving - eentje waarin je geen woorden uit een papieren tekstboek hoeft te over te typen. Het kan net zo handig zijn voor mensen die met technische papers werken die in het ePub formaat worden aangeboden.

iBooks kan ook PDF-bestanden catalogiseren, maar niet openen. (Daarvoor heb je de Preview applicatie.) Als je vaak met dergelijke bestanden moet werken en niet blij bent met de manier waarop ze georganiseerd zijn, versleep ze dan naar iBooks en schik ze in categorieën.

Een nieuwe look voor een aantal applicaties

Een aantal applicaties hebben een nieuwe look gekregen, beïnvloed door het ontwerp van iOS 7. Als je eenmaal gewend bent aan de nieuwe, kalere look, zal je zien dat de programma's zelf niet zo sterk veranderd zijn. Calendar, bijvoorbeeld, ziet er behoorlijk anders uit, maar de basisfunctionaliteit blijft hetzelfde.

Een zeer merkbaar verschil is dat je nu door weken heen kunt scrollen in de Month weergave in plaats van dat je een vooraf ingestelde weergave van vijf weken gepresenteerd krijgt. De bewerkingsvensters van events zien er ook anders uit, maar ze zijn eigenlijk gewoon hetzelfde. Ze zijn nu alleen verdeeld in vier gebieden binnen het venster. Klik op het gedeelte waaraan je wilt werken, en je bent alvast goed op weg.

Contacts ziet er ook anders uit - het lijkt niet langer op een oud boek met zijn neplederen stiksels. En als je één van de nieuwe iLife (iPhoto, iMovie, GarageBand) en iWork (Pages, Numbers, Keynote) applicaties gedownload hebt, zul je zien dat ook zij er anders uitzien. Sommige zijn behoorlijk veranderd, terwijl andere alleen maar een likje verf en een paar extra functies gekregen hebben.

Maar hoe zit het dan?

Apple wil natuurlijk dat mensen enthousiast zijn over alle nieuwe dingen die het bedrijf doet. En in het geval van een nieuw besturingssysteem probeert men enthousiasme te creëren met claims zoals "Meer dan 200 nieuwe functies!". In het geval van Mavericks waren veel van deze nieuwe functies dingen die je nooit zult zien - processen die "onder de motorkap" plaatsvinden en voor betere prestaties, langere batterijduur, en stabielere werking zorgen.

Met andere woorden: Nee, je hebt niet het afgelopen jaar verspild door alles over Mountain Lion te leren. Mavericks is geen radicale afwijking van de versie van Mac OS die eraan voorafging. Vrijwel alles wat je tot nu toe geleerd hebt is nog steeds van toepassing op een Mac die op Mavericks draait. En wanner en belangrijke dingen veranderd zijn laat ik het je weten.

Kortom: Gewoon doorgaan.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze Amerikaanse zustersite Macworld.com, geschreven door Christoper Breen (@BodyofBreen). Het artikel wordt door Computer!Totaal gepubliceerd om je zo snel mogelijk van handige How To's, slimme tips en praktische oplossingen te voorzien. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen regio gebonden zijn.

11 Reactie(s) op: Mac OS X Mavericks voor beginners

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 13 november 2013 12:20 Anoniem
  Duidelijk artikel, echter er staat 2 keer druk op de knop, welke knop? Het zou misschien duidelijker zijn als je nog een keer de naam van de knop/toets herhaalt.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 14:27 Anoniem
  woela
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 17:02 Anoniem
  En Mavericks is ook nog eens (gratis) beschikbaar in het Nederlands, dus deze Engelstalige plaatjes en menu's hadden niet gehoeven.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 november 2013 21:54 Anoniem
  Handig artikel, geeft toch een goed beeld hoe je gebruik maken moet van Mavericks. Computertotaal en www.fixjeiphone.nl zijn de 2 blogs die ik het meest in de gaten hou voor nieuwtjes.. Super!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 09:32 mgvandenbroek
  @Gast: Het is een artikel afkomstig van onze zustersite MacWorld.com. Vandaar dat de screenshots in het Engels zijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 14 november 2013 11:30 Anoniem
  woela2?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 november 2013 13:35 Anoniem
  Woela3!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 19 november 2013 15:27 Anoniem
  WOEEEEEEEEEEEEEEELAAAAAAAAAAAAAAAA
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 november 2013 08:34 Anoniem
  Apple heeft dit "Apple heeft de tekentafel opgepakt en alle stukjes OS X in de lucht gegooid. Met de komst van Mavericks moet ik, en veel andere gebruiker, het besturingssysteem opnieuw ontdekken. " altijd al gedaan, daarom staat mijn Mac G4 sinds Tiger onder de tafel en doe ik er niets meer mee.
  Bij elke update (maandelijks een gig of 3) kon je weer alles gaan opzoeken.
  Als je bijvoorbeeld met een video bezig was om te bewerken in iMovie dan kon je twee dingen doen na en update of eerst alles weer bij elkaar gaan zoeken of opnieuw beginnen, omdat ik altijd een draaiboek maakte van te voren begon ik altijd opnieuw omdat het bij elkaar zoeken meer werk was.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 december 2013 21:47 Anoniem
  Het simpele feit dat finder in geen enkele versie bruikbaarder wordt is al jaren een reden om geen upgrade uit te voeren. mavericks brengt daar geen verandering in. Of mijn volgende systeem nog osx is? niet als dit nog steeds zo zuigt bij appel. Wanneer doen ze eens wat met de reacties van hun klanten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 oktober 2014 13:50 Anoniem
  als ik mijn computer opstart opent hij exen, word, en nog een paar andere programma's, wat moet ik doen om dit te vermijden?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.