Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Mac-klonen definitief begraven

Door: Jasper Bakker | 03 oktober 2011 12:20

Apple

Mac-kloonmaker Psystar heeft weer van Apple verloren. Het permanente verbod op Mac-klooncomputers blijft staan. Psystar heeft op één puntje wel gewonnen.

Het hoger beroep van Psystar is uitgepakt in het voordeel van Mac-maker Apple. Het aanvechten van eerdere gerechtelijke uitspraken heeft de kloonmaker op twee punten verlies en op één punt een kleine overwinning opgeleverd. Die winst is geboekt op het verzegelen van documenten in de eerder al verloren Apple-rechtszaak.

Het hoger beroepshof kapittelt de lagere rechter; die heeft geen redenen opgegeven voor het verzegelen van documenten. Dat geheimhouden is gedaan op verzoek van Apple. De lagere rechter moet nu redenen hiervoor opgeven, waarna Psystar dat zou kunnen aanvechten. Het beroepshof geeft echter al aan dat het beschermen van handelsgeheimen een valide reden is.

Zwaar verlies

Het nu geleden verlies weegt veel zwaarder dan het ene puntje winst, meldt het juridische ict-blog Groklaw. De eerder afgewezen Psystar-claim en het opgelegde permanente verbod op Mac-klooncomputers worden niet teruggedraaid. Het Amerikaanse bedrijf had in een tegenaanklacht Apple beschuldigd van copyright-misbruik door te eisen dat Mac OS X alleen op Apple-hardware mag draaien.

Psystar verdedigde zijn Mac-klonen met de stelling dat een rechtenhouder weliswaar de verkoop van zijn product kan weigeren, maar niet het gebruik daarvan ná de verkoop. De Mac-kloonleverancier leverde gebruikers namelijk een pc met een exemplaar van Mac OS X en tools om dat besturingssysteem zelf te installeren. Daarnaast verkocht Psystar eerst ook pc's met OS X voorgeïnstalleerd.

Licentievoorwaarden

De rechter heeft in de eerste ronde een permanent verbod opgelegd op beide soorten Mac-klonen. Dat verbod blijft overeind, doordat er in beide gevallen geen sprake is van 'eigendom'. Apple verkoopt namelijk gebruikslicenties op zijn besturingssysteem, waardoor daar andere voorwaarden voor mogen gelden.

In de licentievoorwaarden staat onder meer dat het verboden is de Apple Software te verhuren, leasen, uitlenen, herdistribueren of in sublicentie verstrekken. Psystar is toen niet in beroep gegaan tegen het verlies in de zaak die Apple had aangespannen voor inbreuk op het auteursrecht dat rust op Mac OS X.

0 Reacties op: Mac-klonen definitief begraven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.