Mac OS X 10.9 Mavericks: 4 minpunten

Door: jasper-bakker | 01 november 2013 11:00

Apple

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Een nieuw OS schept een nieuwe wereld. Met ook nieuwe bugs en gebreken. Hier volgen enkele nadelen van Mac OS X 10.9 Mavericks.

Cloudpush

Apple heeft met iOS en de iTunes App Store een flinke cloud geschapen. Nu met Mavericks wordt dat doorgezet voor Mac OS X. Daarbij laat die nieuwe versie van het Mac-besturingssysteem ineens een lokale synchronisatiefunctie vallen. Adresboeken en agenda's op een iPhone, iPad of iPod Touch zijn op Mavericks niet langer te synchroniseren via een USB-kabel.

De daarvoor gebruikte SyncServices van OS X zijn afgeserveerd, ten gunste van cloudsynchronisatie. Enerzijds brengt Apple hiermee gebruiksgemak; veel gewone gebruikers koppelen hun iOS-apparaat niet (of niet vaak genoeg) aan hun computer om kostbare gegevens te synchroniseren en te back-uppen.

Anderzijds neemt Apple een lokale optie actief weg; de default synchronisatie is niet slechts gewijzigd, maar de cloudoptie is nu de enige. Hierbij is Apple's eigen iCloud niet verplicht: gebruikers kunnen zich ook wenden tot andere servers die protocollen ondersteunen als CardDAV (voor adresboeken), CalDAV (voor agenda's) en Exchange ActiveSync (voor beide).

'iOS-appificatie'

Tegelijk met het gratis weggeven van Mavericks schrapt Apple ook de prijs voor de applicaties in zijn pakketten iWork en iLife. Die twee, respectievelijk Apple's tegenhanger voor Microsoft Office en zijn multimediasoftware voor consumenten, zijn vernieuwd en nu gratis. Tenminste, voor gebruikers van een nieuw iOS-apparaat of Mac. Nadeel is dat de nieuwe Mac-uitvoeringen van iWork en iLife minder functionaliteit hebben dan vorige versies.

De applicaties zijn uitgekleed en aangepast. Mac-gebruikers (en reviewers) klagen hier flink over. Bijkomend nadeel is dat de nieuwe versies van iWork en iLife nu de enige optie zijn in de Mac App Store van Apple. Vorige versies, met meer functionaliteit en voor vorige OS X-versies, worden niet meer aangeboden. Apple biedt zijn upgrade naar de nieuwste versie ook aan voor proefpakketten en illegaal gekopieerde installaties.

De achterliggende strategie lijkt een gelijkschakeling te zijn tussen de Apple-apps op iOS en die op Mac OS X. Het computerbesturingssysteem trekt hierbij aan het kortste eind; het moet inleveren. Klagende gebruikers snappen wel het nut voor iOS van een minimalistische interface, waar schermruimte beperkt is, maar niet voor OS X.

Apple-watcher John Gruber vat het samen op zijn blog Daring Fireball: "Je moet duidelijke prioriteiten hebben, en Apple's hoogste prioriteit was hier duidelijk cross-platform pariteit voor iPhone, iPad, web, en Mac." Secundaire en tertiaire prioriteiten moeten daarbij worden opgeofferd, stelt Gruber.

Het vereenvoudigen van Apple-software heeft eerder bij Final Cut Pro X al tot ophef geleid:

[youtube]LxKYuF9pENQ[/youtube]

[youtube]SgXUh1HrYOw[/youtube]

2 Reactie(s) op: Mac OS X 10.9 Mavericks: 4 minpunten

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 4 november 2013 18:05 Anoniem
  4 fouten windows 8 heeft 400 fouten beetje respect voor het beste van deze wereld
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 november 2013 21:29 Anoniem
  4 minpunten… Je moet de gebruikers van een ander bekend operating system eens horen klagen… Ik zou niet graag in hun plaats zijn…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.