MacBook Air 2018 versus 2015: wat is er veranderd?

Door: Justin Doornekamp | 30 november 2018 14:46

MacBook Pro 2018
Blog

De MacBook kon wel een upgrade gebruiken en met de komst van de MacBook Air 2018 komt Apple tegemoet aan de mensen die hier al jaren om vroegen. Wat is er allemaal veranderd in drie jaar tijd?

Een eerste blik op de nieuwe MacBook en je zou zweren dat het om een ouder model gaat. Apple heeft vrij weinig veranderd aan het design, maar voerde wel grote aanpassingen door aan het scherm en de processor. En dat is direct terug te zien in de prijs van wat ooit wél een betaalbare laptop van Apple is geweest.

Design

Laten we eerlijk zijn: de MacBook Air 2015, maar ook oudere modellen, zijn vrij tijdloze producten. Zeker als je kijkt naar het design, dat na jaren nog steeds door concurrenten als voorbeeld wordt gebruikt. Het strakke design zorgde misschien wel voor de succesvolle opkomst van de luxe laptops, die draaien op Windows. Zelfs volgens de huidige standaard, is de Macbook Air nog steeds een van de dunste, lichtste en meest stijlvolle laptops op de markt.

Het is niet dat er helemaal geen veranderingen zijn doorgevoerd aan het uiterlijk: de nieuwe laptop van Apple is 10% dunner en lichter en de randen aan de buitenkant van het scherm zijn niet meer zo breed.

De nieuwe laptop ondersteunt Touch ID (vingerafdrukscanner in het toetsenbord) en heeft een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en twee usb-c-aansluitingen met Thunderbolt-ondersteuning. De poorten kunnen een 5K-scherm aansturen.

Volgens Apple produceren de stereo-luidsprekers van de MacBook Air 25 procent meer geluid dan in het vorige model en is de bass ook verbeterd.

Met dat gezegd, is het nieuwe ontwerp verbeterd op het vlak van flexibiliteit en draagbaarheid, maar er blijft weinig ruimte over voor revolutionaire vernieuwing, zoals de MacBook Air in 2015 eigenlijk wel liet zien ten opzichte van concurrenten.

Zorgelijk is wel dat de Macbook Air 2018 beschikt over een Butterfly-toetsenbord, dat het design ten goede komt. Maar een verkeerd kruimeltje leidt tot honderden euro's reparatiekosten, zoals te zien is in onderstaand filmpje. Over reparatiekosten gesproken. De T2-chip is ook aanwezig, die onder de vermomming van veiligheid reparateurs buitenspel zet.

Display

De hogere resolutie is veruit de grootste verandering in de 2018-versie van de MacBook Air. De resolutie wordt dankzij Apple's marketingteam Retina Display genoemd en telt 2880 bij 1800 pixels, wat vier keer scherper is dan het 2015-model. Bovendien zou het scherm 48% meer kleur vertonen.

Ten tijde van de lancering van de MacBook Air in 2015, was het scherm van de laptop met een resolutie van 1,440 bij 900 pixels lang niet zo scherp als die van concurrenten in hetzelfde prijssegment. De meeste duurdere laptops ondersteunden toen al gewoon 1080p.

Toch was de legendarisch lange batterijduur van de MacBook Air in 2015 niet mogelijk, zonder deze concessies op het scherm te doen. En voor wie de laptop enkel gebruikte voor tekstbewerking of voor het versturen van e-mails, hoefde niet te klagen. Het blijft nog maar de vraag of de accu van de MacBook Air 2018 net zo lang meegaat met het scherpere scherm als het 2015-model.

Prestaties en prijs

Waar de MacBook Air 2018 wel tekortschiet, is op het gebied van de processor. Een erg zware Intel Core-processor vind je helaas niet in de laptop van Apple. Sommigen hoopten op een quad-core-processor, maar helaas moeten zij het doen met de Intel Core i5 dual-core-processor. Ook op het vlak van het geheugen van DDR3 2133MHz gooit het nieuwe apparaat geen hoge ogen, gezien het model uit 2015 eveneens een (weliswaar ietwat tragere) versie van dit geheugen had. Veel laptops hebben al DDR4, dat grotere capaciteiten ondersteunt. De geheugencapaciteit van de MacBook Air is wel gestegen van 8 tot 16GB.

Prijs

De goedkoopste versie (8GB/128GB) kost 1349 euro. Het model met meer opslaggeheugen (8GB/256GB) gaat 1599 euro kosten. De eerste MacBook Air werd nog omarmd als de meest betaalbare Mac die er is, maar dat zit er dus niet meer bij. Een trend die we voor alle Apple-producten zien.

Waar het op neerkomt

Ja, de MacBook Air 2018 is ontegensprekelijk beter dan de drie jaar oudere voorganger, met een scherm van hogere resolutie en een nieuwe processor. Tegelijk zullen niet alle gebruikers van de MacBook Air 2015 enkele nieuwe aanpassingen verwelkomen, zoals de drukgevoeligere trackpad Force Touch en de hogere prijs.

Daarmee wordt de MacBook Air 2018 voor sommigen wellicht niet succesvolle opvolger van de betaalbare laptop van Apple, maar eerder een opgefriste versie van de 12-inch MacBook.

0 Reactie(s) op: MacBook Air 2018 versus 2015: wat is er veranderd?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.