MacOS opnieuw installeren? Zo doe je dat

Door: Justin Doornekamp | 04 mei 2021 12:19

MacBook Pro
How To

Als je MacBook niet meer zo soepel loopt of wanneer je je Mac wilt verkopen, dan kan het zo zijn dat je het MacOS opnieuw installeren moet. Hoe je dit doet, leggen we uit in dit artikel. 

Gelukkig is er geen uitgebreide kennis vereist om MacOS terug te zetten. Desondanks is het wel verstandig om vooraf een back-up te maken van je computer, zodat je zeker weet dat je geen bestanden kwijtraakt zodra je MacOS opnieuw installeert. Met Time Machine van Apple zelf kun je gemakkelijk een back-up maken. Het is sowieso aan te raden om Time Machine in ieder geval een keer per week automatisch een back-up te laten maken (liever nog minstens een keer per dag, bijvoorbeeld aan het eind van je werkdag). Op die manier hoef je nooit bang te zijn voor dataverlies. Ook niet als je harddisk of ssd eens defect raakt. Op de website van Apple kun je lezen hoe je een reservekopie maakt aan de hand van Time Machine.

Intel of M1?

In dit artikel maken we onderscheid tussen twee versies van de Mac, namelijk de wat oudere die draaien op de chips van Intel en de nieuwere die Apples eigen siliconenchip gebruiken. De manier waarop je MacOS opnieuw installeert verschilt in principe niet, maar wel de manier waarop je in het menu komt om het besturingssysteem opnieuw te kunnen installeren.

Heb je een wat oudere Mac, dan moet je je computer in de herstelmodus zetten. Zorg dat je Mac verbonden is aan het internet en houdt dan direct tijdens het opstarten van je Mac de Command-toets ingedrukt in combinatie met de R-knop op je toetsenbord. Op deze manier wordt het ingebouwde macOS Recovery-systeem opgestart.

Op een gegeven moment verschijnt dan het Apple-logo op het scherm en moet je mogelijk een gebruiker selecteren en, indien nodig, het beheerderswachtwoord invoeren.

Heb je een wat nieuwere Mac met de M1-chip van Apple, dan zet je je Mac aan en blijf je de aan- en uitknop ingedrukt houden totdat je een venster met opstartopties ziet. Klik op het tandwielsymbool met het label Opties en klik op Ga door. Vul hier eventueel je wachtwoord in. 

Een nieuwe Time Machine USB harddisk wordt onder Big Sur automatisch als APFS-schijf geformatteerd.
Maak met Time Machine een back-up voordat je macOS opnieuw installeert.

Versie controleren

Twijfel je of je een Mac hebt met een Intel-processor of Apple Silicon? Ga dan op je Mac-computer naar Over deze Mac en achter Chip zie je vervolgens welke chip er in je Mac zit. 

Ongeacht je Mac-versie kun je met de hierboven genoemde stappen het herinstallatieproces in gang zetten. Klik in het macOS Recovery-systeem op Installeer macOS opnieuw en volg de instructies op het scherm. 

0 Reactie(s) op: MacOS opnieuw installeren? Zo doe je dat

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.