macOS Sierra - Meer update dan nieuw besturingssysteem

Door: Martin Gijzemijter | 30 september 2016 11:14

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. Volgende

Een nieuwe release van iOS is altijd spannend, maar niet zo spannend als een nieuwe release van OS X. We doen weliswaar heel veel op onze smartphone, maar als het gaat om echte productiviteit, gebeurt het meeste nog altijd op de laptop of desktop. Het is dan ook fijn dat Apple met iedere update van OS X subtiele nieuwe functies inbouwt die het werken met de Mac veel efficiënter maken. Zet het bedrijf die trend door met de release van macOS Sierra?

macOS Sierra


Prijs:

Gratis


Taal:

Nederlands


Ontwikkelaar:

Apple Inc.


Release datum:

20 september 2016


Systeemvereisten:

MacBook (eind 2009 of nieuwer)
MacBook Pro (medio 2010 of nieuwer)
MacBook Air (eind 2010 of nieuwer)
Mac mini (medio 2010 of nieuwer)
iMac (eind 2009 of nieuwer)
Mac Pro (medio 2010 of nieuwer)


Website:

apple.nl

7
Score
70
Score: 70
 • Pluspunten
 • Universeel Klembord is fantastisch
 • Foto's doorzoeken is handig
 • iCloud Drive synchronisatie
 • Minpunten
 • Siri is zo praktisch als zelf typen
 • Betaalde opslag wordt steeds meer een vereiste
 • We willen Apple Pay!

Onderscheidend is macOS Sierra natuurlijk direct al vanwege de naam. Apple is na jaren afgestapt van OS X, zodat alle besturingssystemen van het bedrijf nu dezelfde soort naamgeving hebben. We moeten er stiekem een beetje aan wennen, maar uiteraard gaan we een besturingssysteem niet afrekenen op de naam. Maar wat is er nu precies anders en nieuw in macOS Sierra en is dat de moeite van een update waard? Lees ook: Zo kun je macOS Sierra downloaden en installeren.

Siri

De meest opvallende wijziging die Apple heeft doorgevoerd is de komst van Siri naar de laptop en desktops. Siri kennen we natuurlijk allemaal van de iPhone en iPad en vanaf nu kun je dus ook je iMac, Macbook enzovoort bedienen met de spraakassistent. Dat is uiteraard een logische stap, Siri is nu beschikbaar op alle platformen van Apple. De vraag is of het ook echt nuttig is. Vooralsnog vinden wij van niet. De grote kracht van Siri op, bijvoorbeeld de iPhone en de iPad, is dat het makkelijker is om dingen te vragen, dan om ze te typen, immers, de softwarematige toetsenborden op de iOS-apparaten typen nog steeds niet zo lekker als een toetsenbord. Maar op een MacBook of iMac is dat een ander verhaal.

Uiteraard hebben we Siri een kans gegeven, maar wie Siri vaak gebruikt, weet ook dat de assistent je niet altijd verstaat, of simpelweg niet in staat is om antwoord te geven. Waar het op de iPhone en iPad (maar ook Apple TV) handig is om iets aan Siri te vragen, vinden we het op de Mac gewoon een stuk prettiger om dingen zelf even op te zoeken en in te typen. Daarbij bepaal je dan zelf welke bronnen je raadpleegt en bovendien is het typen en lezen nog een stuk sneller ook. Siri werd door Apple wel een beetje beschouwd als het paradepaardje van Sierra tijdens de keynote en dat vinden we een beetje jammer. Het is leuk, maar meer ook niet.

macOS Sierra SIri

Berichten

Apple heeft z’n berichten app zowel in iOS 10 als in Sierra een flinke metamorfose gegeven, echter, in iOS is het bedrijf verder gegaan dan in Sierra en dat is wat ons betreft wel een gemiste kans. De emoji’s in Sierra zijn groter dan voorheen en je kunt berichten voorzien van een ‘like’ of een hartje in de stijl van Facebook, en dat het mogelijk is om video’s in de berichten af te spelen is natuurlijk heel prettig. Maar de vernieuwingen die Berichten in iOS 10 zo verslavend maken, zijn in Sierra achterwege gelaten. Dat betekent: geen stickers, geen handgeschreven berichten, geen app-gerelateerde functies verzenden via Berichten. Eigenlijk vinden we dat niet alleen jammer, maar onbegrijpelijk, immers, het idee achter dezelfde apps op verschillende platformen is dat je overal dezelfde ervaring hebt en dat is nu dus duidelijk niet het geval. Je kunt de effecten overigens wel ontvangen, maar niet zelf versturen en dat is misschien nog wel frustrerender.

Tabbladen!

Een functie waar we heel erg enthousiast van worden in Sierra (getuige het uitroepteken achter het kopje) is de mogelijkheid tot het gebruik van tabbladen. Tabbladen zijn natuurlijk niet nieuw op de Mac, je kunt ze al tijden gebruiken in, bijvoorbeeld, Safari. Maar met de komst van Sierra, is het mogelijk om tabbladen te gebruiken in veel meer apps. Denk hierbij aan apps als Mail, Teksteditor, Kaarten, maar ook Pages, Numbers en Keynote. Het werken met tabbladen maakt deze apps zoveel prettiger en efficiënter. Fijn is ook dat Apple de functionaliteit beschikbaar heeft gesteld aan ontwikkelaars, dus je mag ervan uitgaan dat binnenkort vrijwel alle apps tabbladfunctionaliteit toevoegen.

macOS Sierra tabbladen

Beeld in Beeld

Een andere vernieuwing waar we erg enthousiast over zijn, is de mogelijkheid om video’s los te koppelen van de container waar ze in getoond worden. Dit betekent dat je bijvoorbeeld een video bekijkt in Safari, deze van de pagina afklikt om hem in een eigen venstertje te tonen, en op die manier meerdere video's tegelijk kunt kijken. Dat lijkt misschien niet heel boeiend, maar je zult merken dat je zó snel aan die functionaliteit went en het zo snel onderdeel maakt van je werkwijze, dat je binnen de kortste keren op je werkpc probeert om een video uit Firefox te klikken. Overigens werkt dit nog niet overal, het werkt in iTunes, en op een beperkt (maar groeiend) aantal websites, zoals Vimeo.

macOS Sierra Beeld in Beeld

Apple Pay

Dan even tussendoor iets waar wij in Nederland nog steeds verdraaid weinig aan hebben (iets waar wij persoonlijk erg van balen), namelijk Apple Pay. Apple heeft Apple Pay nu volledig geïntegreerd in Sierra, hetgeen betekent dat je betalingen eenvoudig kunt uitvoeren zonder daarvoor wachtwoorden te hoeven invoeren. Daar heb je uiteraard meer voor nodig dan alleen je Mac, want je computer bevat (nog) geen vingerafdrukscanner, dus die authenticatie zul je op je iPhone moeten uitvoeren. Voor de Nederlandse gebruiker totaal nog niet interessant, maar dat kan uiteraard in één klap veranderen als Apple besluit om ondersteuning toe te voegen voor ons land.

0 Reactie(s) op: macOS Sierra - Meer update dan nieuw besturingssysteem

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.