Meer opslagruimte op je iPad met SD-kaarten en USB-sticks

Door: wouter-hoeffnagel | 06 januari 2011 17:00

Nieuws

Een iPad heeft een vaste hoeveelheid opslagruimte. Het kan natuurlijk zijn dat je een iPad hebt aangeschaft en achteraf tot de conclusie komt dat deze toch niet voldoende ruimte biedt. Vooral op reis kan de 16GB van de kleinste versie te weinig zijn om je de gehele reis van films te voorzien. Officieel is er geen mogelijkheid de opslagruimte uit te breiden, maar via een omweg kan je toch meer films en foto's meenemen.

Dit kan door gebruik te maken van de iPad Camera Connection Kit. Deze kit is bedoeld voor fotograven en biedt de mogelijkheid foto's vanaf een SD-kaart over te zetten naar de iPad. Daarnaast is het ook mogelijk via een USB-kabel de fotocamera direct op de iPad aan te sluiten. Naast foto's kan je op deze manier ook video's importeren. Het gaat hierbij alleen op de videoformaten die de iPad standaard ondersteund. Dit zijn H264- en MPEG-4-video's in de formaten .m4v, .mp4 en .mov.

USB-sticks

De Camera Connection Kit accepteert ook sommige USB-sticks. Helaas geldt dit niet voor iedere USB-stick, aangezien de dock connector van de iPad slechts een kleine hoeveelheid stroom levert. Voor sommige USB-sticks is de hoeveelheid stroom simpelweg te laag. Tijdens een test met een handvol USB-sticks bleek slechts één USB-stick geschikt te zijn voor de iPad Camera Connection Kit. Het gaat hierbij om de Dane-Elec zMate Pearl 16 GB. Waarschijnlijk zijn er veel meer USB-sticks te vinden die geschikt zijn, maar wij kunnen niet met zekerheid zeggen welke.

Bij SD-kaarten zijn kaarten van maximaal 32GB in gebruiken. Door videobestanden om te zetten in de door de iPad ondersteunde formaten kan je deze kopiëren naar de iPad. Hierdoor kan je de hoeveelheid data die je mee kunt nemen aanzienlijk uitbreiden. Op zowel de SD-kaart als de USB-stick moet je een map aanmaken met de naam 'DCIM'. Hierdoor laat je de iPad denken dat je een camera of SD-kaart uit een camera probeert in te laden, aangezien deze map ook door de meeste fotocamera's wordt aangemaakt.

Zodra je een USB-stick of SD-kaart via de Camera Connection Kit op de iPad aansluit krijg je een extra tabblad in de native Foto's-app op de iPad te zien. Vanuit hier kun je de bestanden kopiëren naar de interne opslagruimte van de iPad. Een belangrijk detail om op te letten bij het kopiëren van films naar de SD-kaart of USB-stick is dat de bestandsnaam van de video's exact acht karakters lang moet zijn. Bestanden met een langere of kortere bestandsnaam worden niet herkend en dus ook niet getoond. Het kopiëren van de bestanden naar de interne opslagruimte van de iPad gaat relatief snel. Een bestand van twee GB is in een paar minuten overgezet.

Het tabblad in de native Foto's-app waar de bestanden worden getoond

Nadelen

Helaas is het niet mogelijk om bestanden vanaf de iPad naar een SD-kaart te kopiëren. Om ruimte te maken op de iPad zul je dus bestanden moeten verwijderen. Daarnaast komen de geïmporteerde bestanden automatisch in de foto-app terecht en kun je niet zelf aangeven waar je deze naar toe wilt kopieren. Hierdoor kun je de bestanden alleen met de Foto's-app bekijken, wat ook de reden is dat alleen standaard ondersteunde formaten worden geaccepteerd. Een ander groot nadeel is dat je de bestandsnaam van de video's niet te zien krijgt. Kopieer je dus een grote hoeveelheid video's tegelijk, dan is het goed mogelijk dat je het overzicht verliest en video's niet snel terug kan vinden.

Ideaal is de oplossing natuurlijk niet aangezien je de video's niet per direct kunt bekijken en deze eerst zult moeten overzetten naar het interne geheugen van de iPad. De oplossing biedt je echter wel de mogelijkheid om tegen een relatief lage prijs een aanzienlijke grotere hoeveelheid data mee te kunnen nemen en op de iPad te kunnen zetten. De iPad Camera Connection Kit is beschikbaar voor 29 euro. Een 32 GB SD-kaart is beschikbaar vanaf ongeveer zeventig euro, terwijl een 16 GB USB-stick voor zo'n twintig euro over de toonbank gaat.

Niet door Apple ondersteund

Let overigens op! Deze methode wordt niet door Apple ondersteund waardoor het absoluut niet zeker is dat je deze methode ook in de toekomst kan blijven gebruiken. Het kan dus zo maar zijn dat je vanaf iOS 4.3 geen USB-sticks meer via de iPad Camera Connection Kit met je iPad kunt verbinden.

3 Reactie(s) op: Meer opslagruimte op je iPad met SD-kaarten en USB-sticks

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 oktober 2013 11:28 Anoniem
  Geachte heer,
  Uw reactie op mijn vraag gelezen en daarvoor mijn dank.
  Het is voor mij te moeilijk om er helaas wat mee te kunnen doen.
  Ik zal Uw antwoord bewaren, mogelijk dat een van mijn kinderen mij op weg kan helpen.
  In ieder geval hartelijk dank.
  Met vriendelijke groet Piet Lansu.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 25 juni 2015 11:50 Anoniem
  Het meervoud van fotograaf wordt toch echt ook met een f geschreven, Wouter. Beetje jammer van een professioneel blad. Verder is het een goede informatieve tekst.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2016 16:14 Anoniem
  Fijn dat jij als enigste woord fotograaf kent en andere mensen meer in hun mars hebben
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.