Microsoft brengt cloudoorlog naar Mac OS X

© CIDimport

Microsoft brengt cloudoorlog naar Mac OS X

Geplaatst: 21 februari 2012 - 09:56

Aangepast: 13 december 2022 - 17:28

Jasper Bakker

Microsoft voorziet niet alleen Windows van integratie met zijn eigen cloud, maar brengt ook een app uit voor Mac OS X. De app moet het opnemen tegen Apple's iCloud.

Eind deze maand

De Windows-producent komt met een eigen Skydrive-app. Die zal te downloaden zijn voor het aankomende Windows 8, maar ook voor voorgangers Windows 7 en Vista. Een vroege versie daarvan zal beschikbaar zijn zodra de Consumer Preview van Windows 8 verschijnt. Die bèta is naar verwachting vanaf eind deze maand te downloaden, nadat die wordt onthuld op smartphoneconferentie Mobile World Congres in Barcelona.

De nieuwe Skydrive-app is gericht op twee dingen, bloggen Skydrive-managers Mike Torres en Omar Shahine. Het moet een snelle, vloeiende, touch-gerichte versie van Skydrive zijn. En het moet die cloudopslag van de gebruiker beschikbaar stellen voor de open- en opslaanopties van elke Metro-app. Daarnaast heeft Windows 8 een eigen optie ingebouwd om content te delen, wat dan gebeurt via Skydrive.

Versus iCloud

De cloudplannen van Microsoft gaan echter verder dan alleen het eigen platform. In uitgelekte screenshots valt te zien dat de Skydrive-app ook kan worden gedownload voor Mac OS X. Daarbij biedt Skydrive naast de standaard gratis 25 GB aan opslagruimte nog uitbreidingsmogelijkheden. Voor 10 dollar per jaar is daar 20 GB bij te kopen, voor 25 dollar 50 GB en voor 50 dollar 100 GB extra. Dit is opgemerkt door de Braziliaanse tech-site Gemind.

Apple's iCloud biedt 5 GB gratis, maar telt daar bij iTunes aangeschafte muziek, films en apps niet bij op. Ook foto's die gebruikers via Fotostream automatisch uploaden gelden niet voor die beperkte basisopslag. Extra capaciteit is te verkrijgen à 20 dollar (16 euro) per jaar voor 10 GB extra, 40 dollar (32 euro) voor 20 GB en 100 dollar (80 euro) voor 50 GB.

Mac OS X is al voorzien van cloudintegratie. Apple zet dat verder door met de volgende versie van zijn besturingssysteem. Dat zogeheten Mountain Lion is net onthuld en moet komende zomer uitkomen. Via het veelgebruikte iTunes is iCloud ook aanwezig op veel Windows-pc's. Het is officieel nog altijd niet bekend wanneer Windows 8 uitkomt. Volgens hardnekkige geruchten zou dat ergens dit jaar zijn.

Verkenner en cloudintegratie

De eerste sporen van Skydrive-integratie voor Windows 8 zijn in april vorig jaar al ontdekt. Toen toonden uitgelekte screenshots de ribbon-interface van Office op dat nieuwe besturingssysteem. Daarin was te zien dat er twee 'cloud-knoppen' waren opgenomen in de Windows Verkenner: Sync en Web Sharing. Deze zouden aanhaken op Microsofts clouddiensten Live Mesh en Skydrive.

'Download de Skydrive-app voor pc of Mac' staat in het Portugees vermeld op deze screenshot van de Braziliaanse tech-site Gemind:

Microsoft brengt cloudoorlog naar Mac OS X-15082296

© CIDimport

Klik voor groot

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten