Microsoft combineert 20 procentregel met Apple tax

Microsoft volgt deels het voorbeeld van Google's '20 percent time' en staat werknemers toe eigen projecten te ontwikkelen. Dat moet dan wel in eigen tijd voor Windows Phone 7 gebeuren.

Werknemers die een goed idee hebben voor een mobiele app mogen die in hun vrije tijd maken. Het intellectueel eigendom blijft dan in handen van de werknemer, die ook het merendeel van de opbrengsten mag houden. Microsoft eist wel een percentage op: 30 procent, hetzelfde als wat Apple doet in zijn App Store voor alle ontwikkelaars.

Alle uren opeisen

Tot op heden was voor jezelf werken in je eigen tijd strikt verboden bij Microsoft. Het bedrijf eist, zoals veel andere ondernemingen, volledige toewijding aan het werk, zegt MIT-professor Michael Cusumano tegen de New York Times. Een werknemer moest dus kiezen tussen óf helemaal voor zichzelf beginnen óf het goede idee laten varen. Toch uitvoeren in de eigen tijd bracht het risico mee dat het project bezit van de werkgever wordt.

“Ingenieurs werken op alle uren van de dag, dat is geen 9-tot-5 baan. Normaal gesproken wil je dat ze hun passie in hun werk stoppen”, aldus Cusumano. Activiteiten naast het werk worden worden normaliter dan ook niet aangemoedigd, zegt de auteur van het boek Microsoft Secrets over de ontwikkelaanpak van het bedrijf. Daar komt nu verandering in.

20 procentregel Google

Microsoft heeft de permissie voor eigen werk deels afgekeken van Google. Die concurrent hanteert een 20 procentregel voor eigen projecten, maar werknemers mogen die juist uitvoeren onder werktijd. De projecten moeten wel enigszins gerelateerd zijn aan de activiteiten van het internetbedrijf, maar zijn verder niet nauw bepaald. Dit heeft al bekende producten en diensten als Gmail, Google News en Gtalk opgeleverd, plus minder succesvolle als Orkut en Wave.

Microsoft moedigt het eigen personeel ook aan door wekelijkse ‘pizza parties’ te houden voor de ontwikkelaars die eigen code maken voor het mobiele platform. Daarnaast zal het bedrijf ook middelen bieden om de apps onder de aandacht te brengen van het grote publiek. Dat omvat reclameposters en prijzen om hun ontwikkelwerk erkenning te geven, vertelt Windows Phone 7-directeur Brandon Watson aan de New York Times.

Ontwikkelaars lokken

Eerder heeft Microsoft al geprobeerd externe ontwikkelaars aan te moedigen door het weggeven van de ontwikkeltools voor zijn nieuwe smartphonebesturingssysteem. Vervolgens is ook gelokt met geld: naast gratis tools en testtoestellen krijgen sommige app-makers een omzetgarantie toegezegd.

Het eigen personeel krijgt al gratis Phone 7-toestellen. Dat geldt alleen voor de 19 landen waar smartphones met dat platform verkrijgbaar zijn. In Nederland zijn er drie verschillende Phone 7-toestellen te koop, met de Engelstalige uitvoering van het besturingssysteem. De Nederlandstalige uitvoering volgt later dit jaar. Wereldwijd zijn er nu tien toestellen van vier fabrikanten, meldt Microsoft aan Webwereld.

Fabrikanten wachten af

In juli vorig jaar waren er vijf fabrikanten: HTC, Samsung, LG, Dell en Asus. Laatstgenoemde is nog niet met een toestel op de proppen gekomen. Begin 2010 was er nog sprake van dat HP, Sony Ericsson en Toshiba ook Phone 7-toestellen zouden maken. HP ziet daar van af en zet webOS van het overgenomen smartphonebedrijf Palm in.

Sony Ericsson en Toshiba zouden nog wel werken aan eigen smartphones met Microsofts platform. Sinds kort is telefoonreus Nokia gestrikt voor Phone 7. Die Finse fabrikant komt na de zomer met een eigen Windows Phone 7-toestel, dat dan meteen de grote tweede update standaard draait. De andere fabrikanten wachten ook op die opfrisbeurt voor Phone 7.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten