Microsoft Office voor de iPad, lukt dat wel?

Door: galen-gruman | 12 december 2011 10:43

Nieuws

Het gerucht dat Microsoft bezig is met een versie van Office voor de iPad zingt al enkele weken rond in techland. Of het waar is of niet, een mobiele versie van Office voor de populairste tablet is een slimme zet, niet in de laatste plaats omdat er aan Apple's eigen suite - Pages, Numbers en Keynote - de nodige haken en ogen kleven.

De hamvraag is of Microsoft wel in staat is een goede, slim ontworpen Office voor de iPad te maken. Als je kijkt naar wat ze nu Office noemen op het eigen Windows Phone 7 OS, dan is dat een lachertje. Veel meer dan een collectie bijeengeraapte simpele tools is het niet. Ook het cloudgeoriënteerde Office 365 gooit geen hoge ogen op mobiele apparaten. En de radiostilte rond de poort van Office naar de Metro UI van Windows 8 suggereert dat men nog geen idee heeft hoe het een goed Office-pakket voor mobiele apparaten met een touchscreen gaat maken.

Op de desktop is het huidige Office prima in de categorie 'bloatware' te plaatsen; het zit bomvol functionaliteit die 99 procent van de gebruikers nooit aanraken en kent een interface vol icoontjes die zorgen voor cognitieve overkill.. Het is dikke vette drab. Overzetten naar een beperktere omgeving zal niet zomaar gaan - er is zowel in de gebruiksinterface als in de prestaties flink wat gesleutel nodig.

Windows Office virtueel zelfs sneller dan Office Mac

Microsoft is niet vies van het gecompliceerder maken van een UI - dat bleek wel bij de overgang van Windows XP naar Vista naar 7 - en heeft een historie dat hardwaremakers hun inefficiënte software compenseren. Microsofts poort van Office naar Mac is onnodig inferieur aan de Windows-versie. Sterker nog, het is sneller om Windows Office op een Mac via virtualisatiesoftware te draaien dan om native Mac Office op Mac OS X uit te voeren. Hoe is het in zo'n situatie mogelijk dat het een elegante, werkzame versie voor de iPad weet te ontwikkelen?

Ik zou graag zien dat het lukt. Apple's iWork suite laat het potentieel zien van productiveitsapps op een iPad. Vooral Keynote is goed ontworpen en werkt prima; het kan in veel gevallen desktopsoftware overbodig maken. Daarentegen is Pages niet wat het zou kunnen zijn. Zo ontbreekt versietracking en ondersteuning van sjablonen, waaraan zakelijke gebruikers altijd behoefte hebben. Ook Numbers is lang niet zo krachtig als Excel ondanks dat het goed met formules kan werken. (Dezelfde bezwaren die aan iWork voor de iPad kleven, zijn ook van toepassing op iWork voor de Mac, vandaar dat Office de facto standaard blijft.

Concurrende iPad kantoorpakketten - QuickOffice Pro en Documents to Go Premium - zijn minder goed uitgerust dan iWork en niet zo goed ontworpen. Er ligt nog een gapend gat op gebied van productiviteitssoftware op de iPad. Apple lijkt niet geïnteresseerd dat gat op te vullen. iWork is nu zo'n drie jaar oud op de desktop en de mobiele versie is daarop gebaseerd. Het enige wat Apple aan de mobiele suite heeft toegevoegd is ondersteuning voor iCloud.

Na iPad Office ook Windows Phone Office

Het logische gat in de markt ligt klaar om door Microsoft Office opgevuld te worden - totdat je bedenkt dat Microsoft het werk zelf zal moeten doen en het moeilijk denkbaar is dat dit op de juiste manier gebeurt. Desondanks is dit een gouden kans voor Microsoft om relevant te worden op een apparaat dat voor veel mensen de laptop vervangt. Een post-pc Office-versie zou voor Microsoft meer zijn dan alleen een iPad variant: denk ook aan Office voor Windows 8 Metro, cloud, misschien op Android en zeker op Windows Phone. Apple was slim genoeg om ook een iPhone-versie van zijn suite te maken, zodat gebruikers verder kunnen werken zonder iPad. Zoiets past uitstekend in de 'constellation of devices'-strategie die Microsoft ontwikkelt voor Windows 8. Een Windows Phone-versie is daarom niet meer dan logisch.

Als er hoop is dat Microsoft in staat is om een effectieve Office-suite voor de iPad te maken, dan is die hoop gebaseerd op twee zaken. Ten eerste is Microsoft geen monolithisch bedrijf, maar een verzameling divisies. Soms doen die divisies geweldige dingen, kijk maar naar de Kinect en de gebruiksinterface van Windows Phone. Het andere hoopgevende is dat Microsoft lijkt te onderkennen dat het post-pc tijdperk is begonnen, wat blijkt uit de ontwikkeling van de Metro-interface voor Windows 8. In dat besef zal Microsoft meer laten volgen.

0 Reactie(s) op: Microsoft Office voor de iPad, lukt dat wel?

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.