Microsoft Office voor iPad - Echte productiviteit op je tablet

Door: mark-hachman | 15 april 2014 10:00

Review

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

Over het algemeen behoudt Office voor iPad een aantal van de waardevolle functies die met Office geassocieerd worden, waaronder de mogelijkheid om wijzigingen bij te houden en met een medeauteur documenten te schrijven. Het bijhouden van wijzigingen neemt het grootste deel van het Review menu in beslag in Word voor iPad en lijkt zeer goed geïmplementeerd. Er is ondersteuning voor meerdere auteurs, zodat veel mensen tegelijk aan een document kunnen werken.

En in Excel Online lijken de standaardopties voor Home wat Microsoft in Excel voor iPad heeft ingebouwd te overtreffen, waaronder het zoekveld tell me what you want to do. Er is zelfs helemaal geen duidelijke helpfunctie in Office voor iPad. (Hij bestaat wel: Klik op de autosave knop linksboven om een Help and Support tevoorschijn te halen.)

Er is één opvallende omissie: printen, wat in een kantoorsuite onverklaarbaar lijkt. Maar Microsoft executives impliceerden dat het binnenkort in een nieuwe release zou worden toegevoegd.

Maar wat functies betreft is Office voor iPad slechts iets beter dan Microsoft's Office Web Apps. In Word, bijvoorbeeld, kun je een vorm toevoegen of een voetnoot aan een geselecteerd stuk tekst toewijzen. Deze functie is niet beschikbaar in de iPad versie, maar de rest is helemaal hetzelfde. Net als in Word Online is er spellingscontrole, maar geen grammaticacontrole of thesaurus. Ervaren gebruikers zullen merken dat de geavanceerdere opmaakopties voor paragrafen niet beschikbaar zijn.

Aan de andere kant helpen een aantal leuke kleine details de angst te verminderen die deze omissies veroorzaken. Zo heeft Microsoft een aangepast toetsenbord ingebouwd in Excel om gegevensinvoer soepeler te laten verlopen en de invoer van formules te versnellen. De formules (niet functies, zoals Excel Online ze noemt) zijn overigens netjes per categorie ingedeeld, vergelijkbaar met de indeling die in Excel 2013 gehanteerd wordt. De sjablonen (16 in Excel voor iPad, tegenover 9 voor Excel Online, en 26 standaard sjablonen voor Excel 2013) zijn zeer nuttig, net als de standaardopties voor diagrammen en grafieken.

Een solide tablet tool

Een functie die Microsoft - vooralsnog - niet heeft geïntroduceerd is de "live data" functionaliteit zoals PowerMap, wat ingebouwd is in de PowerBI functionaliteit voor Office 2013. Toen we hiernaar vroegen gaf Atalla een erg Google-achtige reactie: Office 365 "evolueert snel" en er zullen in de toekomst nieuwe functies worden toegevoegd.

Traditioneel voelden Office Web Apps (nu Office Online) een beetje als Charlie Brown die probeert om tegen de voetbal te schoppen: Net wanneer er een bepaalde functie hard nodig was probeerde Microsoft je hun volledige Office suite in de maag te splitsen. Dat heb ik met Office voor iPad nooit ervaren. Er waren ook niet veel situaties waarin het programma een eenvoudige maar essentiële taak gewoonweg niet kon uitvoeren.

Op dit moment heb ik nog niet genoeg tijd doorgebracht met Office voor iPad naast de Apple iWork suite (Pages, Numbers, Keynote) om de beste eruit te kiezen. Maar ik denk dat je Word voor iPad zult verkiezen boven Pages, met misschien ook een lichte voorkeur voor Excel. Ik ben echter altijd erg onder de indruk geweest van Keynote, en ik vermoed dat de meeste iPad gebruikers dat liever zullen blijven gebruiken.

Hoe dan ook, lof voor het Office voor iPad team. Ze hebben een suite van "gratis" apps gecreëerd die net zo goed of zelfs beter zijn dan alles wat Apple ooit gemaakt heeft. Mijn enige overgebleven vraag is: Hoe zal de nieuwe versie van Office voor de Mac eruitzien? Als Microsoft twee keer op deze manier kan toeslaan zal Apple's iWork team het nog moeilijk gaan krijgen.

Dit is een vrij vertaald artikel van onze zustersite PCWorld.com. Beschreven termen, handelingen en instellingen kunnen dus afwijken van de Nederlandse editie.

5 Reactie(s) op: Microsoft Office voor iPad - Echte productiviteit op je tablet

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 15 april 2014 13:03 Anoniem
  niks gratis, je moet gewoon betalen om iets te kunnen doen met Office.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2014 14:01 Anoniem
  Beter lezen!!!

  Abonnement op Office 365 nodig voor aanmaken/bewerken documenten.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 15 april 2014 20:59 hanhub
  Gebruik deze app vanaf het begin. Ben er zeer tevreden over. We hadden al een Office 365 abonnement en Office 2013 op meerdere PC's en laptops thuis geïnstalleerd. Nu kan ik op de iPad pas echt Office documenten goed lezen en bewerken. Ik mis de mogelijkheid om documenten op te slaan op de iPad. Je kunt nu alleen opslaan op OneDrive. Werkt prima, maar als je ergens geen WiFi hebt, kun je niet over je documenten beschikken met je iPad. Jammer, want met een app als Smart Office 2 kan dit bvb wel.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2014 16:56 Anoniem
  Echte productiviteit: onzin. Koop liever een dock en sluit een toetsenbord en muis aan.

  Tablets zijn geen apparaten voor productiviteit. Ongeacht wat voor app ze verzinnen.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 16 april 2014 20:36 hanhub
  Niet te snel oordelen. Ik gebruik een toetsenbordje bij m'n iPad en heb op die manier al heel wat productie geleverd.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.