Microsoft patcht open source-engine WebKit

Door: chris-koenis | 21 december 2012 12:51

Nieuws

Microsoft heeft een patch ingediend voor het open source WebKit-project. Die browserengine wordt gebruikt door concurrenten Safari en Chrome.

De implementatie wordt gedaan door het zelfstandige bedrijf Microsoft Open Technologies, dat zich voor Microsoft sinds april bezig houdt met open source, open standaarden en de relaties met de ontwikkelaars daarvan.

Opgetrokken wenkbrauwen

WebKit is de open source rendering engine achter de mobiele browsers van Microsofts concurrenten Safari (Apple) en Chrome (Google). De stap van de Internet Explorer-maker heeft dat ook voor de nodige opgetrokken wenkbrauwen gezorgd, schrijft Ars Technica.

De patch voor WebKit is een prototype implementatie afkomstig uit de W3C-werkgroep Pointer Events - een samenwerkingsverband van Microsoft met Google, Mozilla en Opera - dat muis-, pen- en multitouchstandaarden wil vastleggen. Pointer Events is een tweede poging van het W3C om een standaard te ontwikkelen voor touch input.

Apple ligt dwars

Apple wil geen onderdeel uitmaken van deze samenwerking, ondanks een uitnodiging van Google om mee te doen met Pointer Events. Toen de eerste specificatie (Touch Events) in ontwikkeling was, lag Apple dwars omdat het bedrijf weigert zich te committeren aan openbaarmaking van royalty-vrije licenties of andere gepatenteerde technologieën die overlappen.

Het World Wide Web Consortium (W3C) ondervindt overigens al langer weerstand van Apple bij het ontwikkelen van officiële specificaties, zoals bij die van widgets. De webstandaardenorganisatie probeerde Apple's patenten destijd onderuit te halen met behulp van een oproep tot het indienen van prior art.

Smeekbede

De bijdrage van Microsoft komt enkele weken nadat het bedrijf webontwikkelaars smeekte om niet exclusief voor WebKit te ontwikkelen. In een pitch voor Internet Explorer 10 benadrukte Microsoft de uitgebreide support voor html5.

Die webstandaard, volgens W3C inmiddels klaar voor de praktijk, moet webontwikkelaars helpen om hun sites goed te laten werken op Windows Phone 8. "Het is erg makkelijk om een WebKit-optimized site aan te passen zodat die ook IE10 ondersteunt", schreef Microsoft toen.

0 Reactie(s) op: Microsoft patcht open source-engine WebKit

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.