Miljard dollar voor zoekbalk Google op iPhones

Door: De Telegraaf | 22 januari 2016 10:53

Apple

Google wil graag dat zijn zoekmachine prominent aanwezig blijft op Apple's iPhones en heeft daar een miljard dollar voor over. Dat blijkt uit de rechtszaak rond auteursrechten die Oracle momenteel tegen Google uitvecht.

Volgens een transcript uit de rechtszaak heeft Apple in 2014 een miljard dollar ontvangen (zo'n 920.000 euro) om de zoekbalk op de iPhone te behouden. In de deal krijgt Apple 34 procent van de omzet van Google die vanaf de smartphones van Apple wordt gegenereerd. Daarmee wordt duidelijk dat Apple profiteert van het advertentiemodel van Google, terwijl Apple-baas Tim Cook dat juist bekritiseerde vanwege de inbreuk op de privacy die de cookies van het systeem maken.

Google is niet blij met het lekken van de informatie via de rechtszaak. Tevergeefs verzocht het bedrijf de rechter het transcript van de zaak te verzegelen. De specifieke voorwaarden van Google's overeenkomst met Apple zijn erg gevoelig voor beide bedrijven, zo verdedigde Google zich. Zowel Apple en Google hebben deze informatie altijd als extreem vertrouwelijk behandeld. Oracle is al meer dan 5 jaar aan het procederen tegen Google omdat de zoekgigant hun software Java gebruikt zou hebben zonder daarvoor te betalen.

De softwaremaker onthulde ook dat Google 31 miljard dollar (zo'n 28,5 miljoen euro) omzet draaide met Android. Oracle eist dan ook meer dan een miljard dollar schadevergoeding.

2 Reactie(s) op: Miljard dollar voor zoekbalk Google op iPhones

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 22 januari 2016 15:30 Anoniem
  'De softwaremaker onthulde ook dat Google 31 miljard dollar (zo'n 28,5 miljoen euro) omzet draaide met Android. '
  Volgens mij is het 32 miljoen dollar ipv miljard
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 22 januari 2016 16:15 Jorispeterse
  Het klopt wel. Het gaat om miljarden, niet om miljoenen. Maar besef ook dat 80% van de verkochte smartphones Androids zijn… En dan heb ik het nog niet eens over tablets.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.