Minder winst en omzet: Groei Apple moet vooral van buiten VS komen

Door: matthijs-van-den-broek | 24 april 2013 09:20

Nieuws

Apple maakte afgelopen kwartaal minder winst en minder omzet ten opzichte van het vorige kwartaal. Vannacht werden de resultaten bekendgemaakt voor het tweede kwartaal van het boekjaar 2013. De nettokwartaalwinst bedroeg $9,5 miljard, ofwel $10,09 per aandeel, bij een kwartaalomzet van $43,6 miljard. In hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar werd een omzet geboekt van $39,2 miljard, en een nettokwartaalwinst van $11,6 miljard, ofwel $12,30 per aandeel.

De internationale verkopen vertegenwoordigden in het afgelopen kwartaal 66 procent van de totale omzet. Apple heeft het beste kwartaal ooit gedraaid in de hoogst competitieve, door Android gedomineerde Chinese markt. Daar zit nog enorm veel ruimte voor groei, antwoordde Cook op vragen van analisten. Er komen meerdere speciale software oplossingen voor de Chinese markt; duidelijk dat Apple zijn focus op Azie aan het leggen is, hoewel een geweldig groot aandeel van de verkopen nog steeds aan het thuisland Amerika is toe te schrijven.

iPhone en iPad verkopen

Het bedrijf verkocht het afgelopen kwartaal 37,4 miljoen iPhones, vergeleken met 35,1 miljoen exemplaren in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar. Apple verkocht verder het afgelopen kwartaal 19,5 miljoen iPads, vergeleken met 11,8 miljoen exemplaren in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

"Onze cashflow ziet er nog steeds uitstekend uit: dit kwartaal hebben we een cashflow uit bedrijfsactiviteiten van $12,5 miljard behaald, en een kassaldo van meer dan $145 miljard," zegt Peter Oppenheimer, CFO van Apple.

Het bedrijf verkocht iets minder dan 4 miljoen Macs, vergeleken met 4 miljoen exemplaren in hetzelfde kwartaal van het vorige boekjaar.

Recordomzet?

"We zijn blij dat we een recordomzet kunnen melden voor een tweede kwartaal. Die omzet hebben we te danken aan het feit dat iPhone en iPad nog steeds prima verkopen", zei Tim Cook, CEO van Apple (de vraag is hoe lang nog).

"Onze mensen werken momenteel hard aan nieuwe hardware, software en diensten, en we kijken uit naar de lancering van de producten die eraan zitten te komen."

Die nieuwe hardware waar Cook op doelt, dat zal zeer waarschijnlijk de iPhone 5S zijn, en verder de iPhone6 (de goedkopere plastic variant van de iPhone) en natuurlijk de iWatch.

Oude iPhones als budget modellen

Andere strategie voor Apple om zich te wapenen tegen de moordende concurrentie van goedkope Android-fabrikanten, is het verkopen van eerdere iPhone modellen als "low cost" smartphone. Dit moet uiteindelijk ook de verkoop van nieuwe iPhone modellen stimuleren, denkt Cook.

0 Reactie(s) op: Minder winst en omzet: Groei Apple moet vooral van buiten VS komen

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.