Mozilla omarmt tóch patentbeladen h.264

Door: jasper-bakker | 14 maart 2012 14:32

Nieuws

Open source-stichting Mozilla overweegt de patentbeladen videocodec h.264 toch te ondersteunen in zijn software. Het doet dat dan via een omweg, zodat Firefox buiten schot blijft.

De browsermaker vermijdt tot op heden de veelgebruikte h.264-videocodec omdat het een gesloten technologie is waar patenten voor gelden. Daar moeten royalties voor worden betaald. Niet commerciële webvideo is weliswaar royaltyvrij voor de eindgebruiker, maar niet voor de softwaremaker. Een licentie op h.264 zou Mozilla 5 miljoen dollar per jaar kosten, bleek vorig jaar al. Bovendien zou dat Linux-leveranciers die Firefox meeleveren niet vrijwaren van eigen royalty-betalingen.

Via OS of hardware

Nu komt aan het licht dat de open source-stichting overweegt om de omstreden videocodec tóch te omarmen. Dat zou dan allereerst zijn voor het eigen html5-internet-OS Boot2Gecko, maar vervolgens ook voor de Android-variant van Firefox en uiteindelijk zelfs de reguliere desktopvariant van de open source-browser.

Dit plan is voorgesteld door Mozilla's onderzoeksdirecteur Andreas Gal, op een openbare mailinglist. Hij pleit voor een aanpak waarbij de Mozilla-software gebruik maakt van de h.264-codec in het onderliggende besturingssysteem of in onderliggende videohardware.

Microsoft heeft eind 2010 al een eigen plug-in uitgebracht voor Firefox die de browser in staat stelt om h.264-video weer te geven. Die plug-in gebruikt de h.264-codec die meekomt in Windows 7 en werkt dus alleen als de open source-browser op dat besturingssysteem draait.

Ophef over knieval

Mozilla lijkt dit voorbeeld te willen volgen. “We zullen het decoderen van elk video/audio-formaat ondersteunen dat wordt ondersteund door bestaande decoders die aanwezig zijn op het systeem, inclusief h.264 en mp3. Er is werkelijk geen enkele rechtvaardiging om onze gebruikers ervan te weerhouden om systeemdecoders te gebruiken die al op hun apparaat staan", schrijft de Mozilla-topman.

Hij stelt in zijn post dat de open source-stichting hiermee niet zijn ideologische standpunt vóór open codecs laat varen. Dat is echter wel wat veel open source-ontwikkelaars, waaronder ook Mozilla-medewerkers, hierin zien. Zijn voorstel heeft al een flinke discussie opgeleverd op de mailinglijst waarin het plan is geopperd, maar ook op een open source-nieuwssite als Slashdot. Techblog Ars Technica schrijft dat de uitkomst van dit debat nog onduidelijk is, maar schat in dat het plan wel wordt uitgevoerd.

Patentdreiging

De hiermee indirect omarmde h.264-videocodec is door diverse bedrijven gepatenteerd. Die verschillende patenten zijn samengevoegd in het samenwerkingsverband MPEG LA (MPEG Licensing Authority) dat de vergoedingen int voor de patenthouders. Onder meer Apple en Microsoft zijn voor h.264 als standaard videoformaat in html5.

Google ging daar aanvankelijk in mee, met zijn videodienst YouTube. Later heeft de internetreus zijn h.264-support ingetrokken en juist een eigen alternatieve videocodec gekocht en doorontwikkeld. Dat royaltievrije VP8 voor videoformaat WebM wordt echter bedreigd door de patentalliantie van de MPEG LA. Mozilla's research-topman Gal uit nog kritiek op Google, dat volgens hem veel heeft beloofd maar die beloftes niet heeft ingelost.

0 Reactie(s) op: Mozilla omarmt tóch patentbeladen h.264

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.