Muziek maken op je iPhone doe je met deze 15 apps

Door: richard-veenstra | 28 juli 2016 10:37

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

Bijna iedereen gebruikt wel eens Spotify of Shazam op de iPhone, maar wist je dat je je iPhone ook als mobiele muziekstudio kunt gebruiken? Veel professionals doen het en het aanbod in de App Store is overweldigend. In dit overzicht vind je de beste apps om te componeren, produceren of te mixen.

GarageBand

Garageband behoeft geen introductie, het is een fantastisch programma om snel ideeën op te nemen en eventueel later te synchroniseren met de Mac-versie van het programma. Het programma is geschikt voor beginners, maar ook gevorderden hebben veel aan de app dankzij functies als kwantisering en het per spoor bepalen van het echo- of galmniveau. De Smart-instrumenten zijn een handige toevoeging voor mensen met weinig of geen muzikale kennis. De iPad-versie kent overigens nog meer functies.

Plus Complete muziekstudio met effecten, gitaarversterkers en drumcomputers.

Min De iPhone-versie is goed, maar de iPad-versie kent nog een paar extra functies.

Prijs € 4,49 (+ in-app-aankoop)

Omvang 623 MB

Score 4,5 / 5

FL Studio Mobile HD

Een directe concurrent van GarageBand is FL Studio Mobile HD, de mobiele versie van het populaire programma FL Studio. Er zijn twee versies: als je ook een iPad hebt, koop je het beste de HD-versie voor 17,99 euro, die kun je op beide apparaten installeren. FL Studio mobiel is vooral gericht op de elektronische producer, met veel synthesizer- en drumcomputer-voorinstellingen. Alle geluiden zijn te wijzigen en je hebt veel interne effecten tot je beschikking.

Plus De app biedt meer professionele functies dan GarageBand.

Min Hiervoor betaal je dan ook gelijk een stuk meer.

Prijs € 17,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang 216 MB

Score 4 / 5

Novation Launchpad

De Novation Launchpad is een hardware-apparaat dat door veel muzikanten en dj's op de bühne wordt gebruikt. De gelijknamige app doet vermoeden dat het een mobiele versie is, maar dit klopt niet helemaal. Je kunt loops ordenen in sets en deze loops aan- en uitzetten door erop te tikken. Effecten vind je onderin de app en als je een sessie wilt opnemen, kan dat door op de opnameknop bovenin te tikken. Een opname stuur je eenvoudig naar je SoundCloud-account.

Plus Op een eenvoudige manier combineer je allerlei loops met elkaar.

Min Om je eigen geluiden te importeren, heb je de betaalde Audio-Import-functie nodig.

Prijs Gratis (+ in-app-aankopen)

Omvang 274 MB

Score 3,5 / 5

Hum

Laat je notitieboek thuis en installeer Hum op je iPhone. Tik op het plusje om een nieuw lied aan te maken en noteer hier tekstideeën voor je nieuwste hit. Als je iets wilt inzingen of opnemen, tik je op de opnameknop onderin en je idee wordt in de song opgeslagen. Je kunt bovendien een toonsoort aangeven en of het lied opgewekt of juist treurig is. Later kun je je ideeën filteren op basis van deze kenmerken.

Plus Met Hum heb je al je notities en schetsen van een lied bij de hand.

Min Helaas moet je alle losse flodders bij een bepaald nummer opslaan.

Prijs € 1,79

Omvang 10,5 MB

Score 4 / 5

Djay 2 for iPhone

Voor dj's zijn er genoeg apps in de App Store te vinden, maar djay 2 is één van de beste en goedkoopste. Je kunt tracks uit je iPhone-muziekbibliotheek laden en middels de crossfader onderin mixen. Een groot voordeel is dat Spotify in de app is geïntegreerd en je dus meteen toegang hebt tot miljoenen muziektracks. Om licentie-redenen moet je wel een actieve internetverbinding hebben, je kunt geen offline afspeellijsten in djay 2 gebruiken.

Plus De goedkope app biedt als één van de weinige Spotify-integratie.

Min Klein nadeel is dat je hiervoor wel een actieve internetverbinding moet hebben.

Prijs € 2,69 (+ in-app-aankopen)

Omvang 38,6 MB

Score 4,5 / 5

Traktor DJ for iPhone

Traktor is een bekende naam in dj-land, veel dj's draaien met dit programma van Native Instruments. In tegenstelling tot djay 2 ziet Traktor er iets serieuzer uit en geeft het de golfvorm van de tracks standaard aan. Je kunt bepaalde maten in een loop zetten en middels veegbewegingen effecten aan een track toevoegen. Ook heb je de beschikking tot een markeergereedschap waarmee je tot vier punten in een track kunt selecteren om snel naartoe te navigeren.

Plus Traktor DJ heeft een professionele uitstraling.

Min Kan een beetje onoverzichtelijk werken.

Prijs € 1,79 (+ in-app-aankoop)

Omvang 52,2 MB

Score 4 / 5

Figure

Figure is een gereedschap om snel een leuke beat of groove mee te maken. Hiervoor heb je drie tabbladen tot je beschikking: Drum, Bass en Lead. Je maakt je ritmes niet zelf, maar verandert voorinstellingen door de ronde knoppen te bewegen. De getallen in de knoppen corresponderen met het aantal keer dat een geluid per maat wordt gespeeld. Als je klaar bent met je compositie deel je het gemakkelijk met vrienden en kennissen via Facebook of Twitter.

Plus Ook zonder muzikale achtergrond krijg je snel een goed resultaat.

Min De mogelijkheden om de geluiden te veranderen, zijn echter heel beperkt.

Prijs € 0,89

Omvang 27,8 MB

Score 3,5 / 5

Impaktor - The drum synthesizer

Figure is leuk voor beginners, voor gevorderden is er Impaktor. Dit is een volwaardige synthesizer om drumgeluiden mee te maken. Het leuke is dat je geen noten hoeft te programmeren, je tikt gewoon op de iPhone of ieder ander object. De microfoon van je iPhone zet dit om in Impaktor-geluiden. Opnames kun je naar jezelf mailen of naar je Dropbox-map uploaden.

Plus Alle geluiden zijn compleet te veranderen.

Min Voor de beginner kan de app erg overweldigend zijn.

Prijs € 4,49

Omvang 9,9 MB

Score 3,5 / 5

0 Reactie(s) op: Muziek maken op je iPhone doe je met deze 15 apps

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.