MyPaint 1.0

Door: Maikel Dijkhuizen | 29 december 2011 10:03

Review

Creatieve personen moeten MyPaint eens proberen. Dit schilderprogramma bevat genoeg gereedschappen om prachtige illustraties te maken. Talloze kwasten en kleuren helpen u een mooi resultaat te bereiken. Ontdek of u de moderne Vincent van Gogh bent!

MyPaint is een verzorgd programma waarmee u digitale illustraties creëert. Vooral mensen met gevoel voor tekenen doen een beroep op deze freeware, maar uiteraard kan iedereen het vrijblijvend uitproberen. Overigens is MyPaint niet bedoeld om foto's mee te bewerken. In dat geval wijkt u beter uit naar grote broer GIMP of Paint.net. Weliswaar kunt u jpg-bestanden openen, maar bewerkingsopties om bijvoorbeeld het contrast aan te passen of rode ogen te corrigeren ontbreken. De freeware is min of meer vergelijkbaar met het Windows-programma Paint, hoewel de mogelijkheden een stuk uitgebreider zijn.

Deelvensters

De gebruikersinterface ziet er opvallend kaal uit. Het werkveld is een blanco venster, dus u hoeft niet bang te zijn dat u snel wordt afgeleid. In twee aparte deelvensters kiest u welke kwast of welk potlood u wilt gebruiken en selecteert u de kleur. Alle kwasten zijn standaard gecategoriseerd, waarbij u eventueel favorieten aanwijst. U kunt de dikte en hardheid van iedere penseelstreek wijzigen. Dat regelt u met sneltoetsen of u gebruikt de schuifknoppen in het deelvenster. Verder is het ook mogelijk om een eigen kwast te ontwerpen. Dit is geen noodzaak, aangezien er in MyPaint al tientallen kwasten, potloden, pennen, spuitbussen, sponzen en markeerstiften aanwezig zijn. Ook vindt u enkele experimentele exemplaren om bijvoorbeeld DNA en bladeren na te bootsen. Als u graag met lagen werkt, roept u eenvoudig een extra deelvenster op.

MyPaint heeft genoeg opties in huis om realistische schilderijen te maken.

Canvasformaat

Met de muis is het vrij lastig om een mooi schilderij te maken. Het programma komt dan ook vooral tot z'n recht als u over een tekentablet beschikt. U bewaart de afbeelding als ora-, jpg- of png-bestand. Het is niet mogelijk om vooraf het canvasformaat op te geven. Hierdoor ligt het gevaar op de loer dat het kunstwerk niet de gewenste afmetingen krijgt. Verder doet MyPaint wat het moet doen en bied het tekentalenten genoeg mogelijkheden om schitterende creaties te maken.

MyPaint 1.0

Freeware

Taal Engels

Download 8,6 MB

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X; Linux

Systeemeisen Onbekend

Oordeel 8/10

Pluspunten

Groot aanbod kwasten

Eenvoudig te gebruiken

Eigen kwasten ontwerpen

Werken met lagen

Minpunten

Niet Nederlandstalig

Canvasgrootte niet instelbaar

Veiligheid

Geen van de ca. 40 virusscanners zag iets verdachts in het installatiebestand. Voor zover wij op moment van publicatie hebben kunnen nagaan, is het installatiebestand veilig om te downloaden. Zie het volledige detectierapport van VirusTotal.com voor meer details. Mocht er inmiddels een nieuwe versie van de software beschikbaar zijn, dan kunt u het bestand via VirusTotal.com altijd zelf opnieuw scannen.

0 Reactie(s) op: MyPaint 1.0

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.