Toen de iPhone net uitkwam, was lang niet iedereen te spreken over de navigatiefunctie van het toestel. Gelukkig is op dat front veel verbeterd!Veel mensen waren gewend aan de TomTom, en het navigatiegedeelte van de iPhone leek meer op een turn-based computerspel dan op een realtime routekaart. Inmiddels is de technologie verbeterd, er zijn betere apps én... de iPhone 3GS beschikt over een kompas. Bij de bekendmaking van het feit dat de 3GS een digitaal kompas zou krijgen, waren de kritische geluiden wederom niet van de lucht. Mensen vroegen zich bijvoorbeeld af waar een dergelijke toepassing goed voor zou zijn. Verderop in dit artikel lees je echter waarom het toevoegen van het kompas een briljante zet van Apple is geweest.

Navigeren met de iPhone 3GS-15082296

© CIDimport

Route.

Zodra je de gezochte locatie hebt gevonden, kun je beginnen met het uitstippelen van de route. Je drukt hiervoor op Route, onderaan het venster. Bovenin wordt nu een begin- en eindpunt aangegeven. Bij Begin staat de Huidige Locatie: dat is de plaats waar je je volgens het GPS bevindt. Mocht je deze plek niet als startpunt willen gebruiken, bijvoorbeeld omdat je elders bent gaan staan vanwege een draadloze internetverbinding, dan kun je de startlocatie verwijderen en een ander adres of een andere locatie invoeren.

Bij Einde staat je eindbestemming. Zijn beide velden naar wens ingevuld, dan druk je op Route. Er wordt nu een lijn getrokken tussen het beginpunt en het eindpunt, en bovenin verschijnen drie symbolen: een voor reizen met de auto, een voor reizen met het openbaar vervoer en een voor als je wilt lopen. Door op een van de drie symbolen te drukken, wordt de route aangepast aan je vervoermiddel. Voor je planning is het erg handig dat je als OV-reiziger vaak ook nog vertrektijden op je iPhone krijgt te zien, bijvoorbeeld die van een bushalte op de route. Ook geeft het systeem per vervoermiddel de reistijd aan. Druk op Start om de route te starten, zodat je de eerste aanwijzing voor je reis krijgt. Heb je het eindpunt van deze eerste aanwijzing bereikt, dan druk je bovenaan op het pijltje naar opzij, zodat de volgende aanwijzing in beeld komt. Zo ga je van aanwijzing naar aanwijzing, tot je de eindbestemming hebt bereikt.

Navigeren met de iPhone 3GS-15082296

© CIDimport

Kompas.

Wie een iPhone 3GS bezit, heeft een groot voordeel ten opzichte van de eigenaren van een 3G: het ingebouwde kompas. Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een aardig extra gadget, vergelijkbaar met de geluidsrecorder die werd geïntroduceerd met software-update 3.0. Maar in werkelijkheid is het kompas veel meer dan zomaar een leuke toevoeging. Sterker nog: in combinatie met het GPS en internet zou het kompas in de 3GS wel eens een kleine digitale revolutie kunnen veroorzaken.

Maar laten we beginnen met de basisfunctie van deze app. Afhankelijk van je richtingsgevoel kan het gebruik van een kaart op je iPhone wat verwarrend zijn. De route is duidelijk, maar hoe moet je de kaart houden? Moet je eerst naar links of eerst naar rechts? Een stukje lopen of rijden geeft daarop uiteraard antwoord, omdat je dan ziet in welke richting je beweegt, maar met een 3GS kun je gewoon stil blijven staan. Het kompas zorgt ervoor dat de kaart altijd precies zó wordt gedraaid dat hij de kant op wijst waar je de iPhone op richt. Je activeert het kompas door één keer op het richtrondje te drukken, zodat je locatie wordt bepaald. Door er vervolgens nogmaals op te drukken, laat je de kaart in de juiste richting draaien.

Tot zover de huidige basisfuncties, maar we kijken ook nog even naar de mogelijkheden in de nabije toekomst. Stel je eens voor dat de camera, GPS, het kompas en internet met elkaar worden gecombineerd. Dan wordt het mogelijk om je camera op een bepaalde locatie te richten, waarna er per direct aanwijzingen worden gegeven (al dan niet vergezeld van advertenties). Die aanwijzingen kunnen bestaan uit pijlen die in de richting van het treinstation wijzen, maar bijvoorbeeld ook uit informatie over het gebouw dat je voor je ziet. We hebben het hier over 'augmented reality' (verhoogde realiteit), wat de komende jaren een van de belangrijkste ontwikkelingen op het gebied van mobiel internet zal worden.

Navigeren met de iPhone 3GS-15082296

© CIDimport

Weergaven.

Wanneer je Kaarten opent om een route te plannen, dan wordt de kaart standaard weergegeven als een 'echte' landkaart met lijnen, omschrijvingen en andere aanduidingen. Helemaal rechtsonder staat een pictogram van een omgevouwen pagina. Als je hierop drukt, krijg je onder andere de optie om een speld te laten vallen op de locatie waarop je je op dat moment bevindt. Zo kun je de betreffende locatie eventueel markeren. Ook kun je ervoor kiezen om het verkeer te verbergen of juist te laten tonen, via de optie Verberg Verkeer. Onderin heb je de keuze voor Kaart (standaardweergave), Satelliet (satellietbeelden in plaats van de 'gewone' kaart), Hybride (mix van kaart- en satellietbeeld) en Lijst (waarbij geen kaart wordt weergegeven, maar alleen routeaanwijzingen). Ben je in Nederland, dan maakt het qua kosten volstrekt niet uit welke weergave je kiest. Ben je echter in het buitenland en betaal je per MB, dan is het verstandig om de Kaart-weergave te gebruiken. Deze variant biedt de soberste weergave en genereert daardoor het minste dataverkeer.

Navigeren met de iPhone 3GS-15082296

© CIDimport

Applicaties.

Hoewel het GPS in de iPhone goed werkt, is de optie Kaarten niet echt geschikt voor gebruik in de auto. Als je voortdurend op je telefoon moet kijken en op pijltjes moet drukken, is het immers lastig om je op het wegverkeer te concentreren. Gelukkig worden er verschillende navigatie-apps in de App Store aangeboden die het GPS wél functioneel weten te gebruiken. Eentje daarvan is TomTom, een app die onlangs de iPhone-markt betrad. Laat je niet misleiden door de grote naamsbekendheid: er zijn ook andere goede spelers op de markt. Voor de TomTom-app betaal je maar liefst 100 euro: een zeer fors bedrag voor een app. Op zich begrijpelijk: de fabrikant kan immers geen winst maken op het apparaat en de schoorsteen moet ergens van roken. Voordat je je portemonnee trekt, is het slim om online recensies te zoeken over alternatieven. Zo is er bijvoorbeeld NDrive Benelux: een app die in de App Store net zo’n hoge waardering krijgt als TomTom maar slechts 30 euro kost. Verder is er nog MobileNavigator, dat ook 100 euro kost maar wel een hogere waardering krijgt dan TomTom. Honderd euro is verhoudingsgewijs een gigantisch bedrag. Neem dus de tijd om online naar filmpjes, recensies en reacties te zoeken voordat je de knoop doorhakt.

Navigeren met de iPhone 3GS-15082296

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten