Negentien ontwikkelaars aangeklaagd voor het kopiëren van adresboeken

Door: wouter-hoeffnagel | 17 maart 2012 16:57

Nieuws

Negentien ontwikkelaars van mobiele apps zijn in de Verenigde Staten aangeklaagd door een groep van dertien gebruikers. De gebruikers stellen dat de apps ongevraagd hun adresboek hebben geupload naar servers van de ontwikkelaars.

CNet schrijft dat Path, Twitter, Apple, Facebook, Beluga, Yelp, Burbn, Foursquare Labs, Gowalla, Foodspotting, Hipster, LinkedIn, Rovio Mobile, ZeptoLab, Chillingo, Electronic Arts en Kik zijn aangeklaagd door de gebruikers. Het gaat om een class action-rechtszaak, waar andere gebruikers zich bij kunnen aansluiten.

Path

De rechtszaak gaat over het ongevraagd uploaden van adresboeken naar servers van de ontwikkelaars. De social media-app Path werd in februari 2012 als eerste beschuldigd van de praktijk, waarna al snel bleek dat aanzienlijk meer ontwikkelaars de werkwijze hanteren.

Apple verstrekt ontwikkelaars de Address Book API, waarmee zij apps toegang kunnen geven tot het adresboek in iOS. De API kan gebruikt worden voor het kopiëren van het adresboek naar een externe server. Apple verbiedt deze praktijk expliciet in zijn voorwaarden, maar zou de naleving van de regel op geen enkele wijze hebben gecontroleerd.

Op het matje geroepen

De leden van de Amerikaanse Energy and Commerce-commisie hebben in februari 2012 in een brief aan Apple opheldering gevraagd over de situatie. In een schriftelijke reactie heeft Apple-CEO Tim Cook een aantal vragen beantwoord. In een nieuwe brief die de leden deze week naar Apple hebben gestuurd geeft de commissie echter aan dat niet alle vragen zijn beantwoord. De commissie wil daarom dat Apple woordvoerders aanwijst die alle vragen kunnen beantwoorden.

0 Reactie(s) op: Negentien ontwikkelaars aangeklaagd voor het kopiëren van adresboeken

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.