Nieuw gat geslagen in schijfencryptie OS X

© CIDimport

Nieuw gat geslagen in schijfencryptie OS X

Geplaatst: 9 juli 2012 - 11:02

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Jasper Bakker

De schijfencryptie in Mac OS X Lion schiet tekort tegen datadieven. De versleutelde data valt te lezen vanaf een Linux-computer, ook via een netwerk. De tool hiervoor is open source.

Het versleutelen van complete harde schijfvolumes in de Lion-versie van Mac OS X biedt geen volledige bescherming tegen forensisch onderzoek. Wetenschappers hebben de FileVault-technologie van Apple geanalyseerd en er enkele gaten in gevonden. Dit is niet het eerder gevonden lek in Lions encryptie, waarbij de fout zat in een upgrade van FileVault 1 op Snow Leopard naar het verbeterde FileVault2 van Lion. Dat gat door een per ongeluk ingeschakelde debug-optie is door Apple binnen enkele dagen gedicht.

Met boot-cd of via netwerk

“Naast de analyse van het systeem hebben we ook een library gemaakt die een volume wat is versleuteld met FileVault 2 kan mounten", schrijft Omar Choudary van de Cambridge-universiteit in de white paper (PDF) over deze ontdekking. “Als bijdrage aan de onderzoeks- en forensische gemeenschappen hebben we deze library open source gemaakt."

De cross-platform library die de kwetsbaarheid praktisch uitbuit, kan versleutelde schijfvolumes van Lion openen en lezen. Gebruik van Mac OS X - of zelfs van de te kraken Mac zelf - is niet nodig; de library is te gebruiken op Linux, wat met een boot-cd valt te gebruiken. Ook kan een aanvaller of forensisch onderzoeker met een eigen Linux-computer een versleutelde Mac-schijf via een netwerk mounten om dan uit te lezen.

Wachtwoord kraken

Hiervoor is wel een van de gebruikerswachtwoorden voor de te kraken Mac nodig, of het recovery-password voor FileVault 2. De encryptiesleutel is namelijk gebaseerd op het gebruikerswachtwoord. Deze benodigde data valt te achterhalen met een reguliere brute-force aanval, waarbij de onderzoekers gebruik maken van een ontdekte kwetsbaarheid in Apple's encryptie-aanpak.

Een langer gebruikerswachtwoord zorgt er wel voor dat dit kraken ondoenlijk lang kan zijn (tot wel 34 jaar), maar een zwak wachtwoord van zes tekens valt binnen 6 uur te kraken, stellen de onderzoekers. Een andere optie is gebruik van het recovery-password, wat door OS X wordt aangemaakt op basis van een algoritme wat de onderzoekers ook uitpluizen.

Onversleuteld restant

Daarnaast hebben zij ontdekt dat er in een versleuteld schijfvolume van Lion een onversleuteld blok staat van ongeveer 250 MB. Die data in plaintext omvat softwarecode, maar ook dictionaries, journal metadata, foutmeldingen, debugging-informatie en zelfs wat gebruikersdata.

Dit is een restant van het Mac-besturingssysteem vóórdat FileVault 2 is ingeschakeld. Hoe langer een Mac in gebruik is geweest voor de overstap op schijfencryptie, hoe meer nuttige informatie dat datablok kan bevatten. De onderzoekers hebben Apple in februari hiervan op de hoogte gesteld via forensisch bedrijf ATCorp (ATC-NY), waarna dit specifieke datalek eind mei is gedicht in een Lion-update.

Link met Google en Nederland

Webwereld heeft Apple maar ook Google nu gevraagd om een reactie op de verdere kwetsbaarheden die zijn uiteengezet in de paper. Deze ondermijning van Apple's schijfencryptie is namelijk ontdekt door onderzoeker Choudary van de Cambridge-universiteit samen met security-onderzoekers Felix Gröbert en Joachim Metz, die beide in dienst zijn van Google.

Choudary's onderzoekswerk wordt ook gesponsord door Google. Gröbert heeft al eerder gaten in Apple's software ontdekt en gemeld bij die leverancier. Forensisch specialist Metz heeft gewerkt bij ABN Amro, Interpay Nederland, en het Nederlandse bedrijfsrecherchebureau Hoffmann.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten