Nieuwe versie Apple's OS X heet El Capitan

© PXimport

Nieuwe versie Apple's OS X heet El Capitan

Geplaatst: 8 juni 2015 - 15:38

Aangepast: 24 november 2022 - 11:25

Daan Doedens

Apple heeft op de Worldwide Developers Conference (WWDC) de nieuwste versie van zijn besturingssysteem OS X aangekondigd. Mac OS X 10.11 krijgt de naam El Capitan en heeft een aantal nieuwe functies ten opzichte van zijn voorganger.

Apple heeft zich bij OS X El Capitan, zoals altijd, vooral gericht op het gebruiksgemak. Vensters zijn vast te pinnen aan de linker- of rechterkant van het scherm, zodat je simpel in twee programma's tegelijk kunt werken.

Een andere grote verandering zit in Safari. De nieuwe functie Pin Sites zorgt ervoor dat je een lijstje met je favoriete websites altijd bij de hand hebt, zonder dat die websites nog hoeven te laden. Ook de zoekfunctie Spotlight heeft een makeover gekregen. De zoekresultaten zijn nog persoonlijker geworden en zijn veel makkelijker te vinden. Zoeken op 'Documenten die ik in juni heb gemaakt' doet precies dat: Spotlight laat alle documenten zien die zijn aangemaakt in juni van dat jaar.

Prestaties

Ook onder de motorkap is veel veranderd. Apple brengt Metal naar de Mac, een manier om animaties en andere grafische zaken sneller en beter weer te geven. Dat zorgt ervoor dat bijvoorbeeld games beter te spelen zijn, maar het zorgt er ook voor dat apps tot tien keer zo snel kunnen draaien als voorheen.

Metal, dat Apple al gebruikte voor iOS, moet daarnaast voor een lager CPU-gebruik zorgen. Bij verschillende zware taken moet het CPU-gebruik tot 70% afnemen.

Wanneer OS X El Capitan uitkomt, is nog niet bekend.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten