NS-app wijst reiziger naar rustige plek

© PXimport

NS-app wijst reiziger naar rustige plek

Geplaatst: 4 februari 2013 - 07:53

Aangepast: 16 november 2022 - 10:07

Elmar Rekers

De NS start maandag met een proefversie van een nieuwe Reisplanner Xtra-app. Hiermee kunnen reizigers onder meer zien waar in de trein nog rustige plekken te vinden zijn.

Met de nieuwe applicatie hoopt de NS zijn reizigers beter te verdelen over de coupes. Naast de drukte in de trein wordt ook vermeld waar zich de eerste en tweede klas coupes bevinden, of er wifi-aanwezig is en wat de stiltezones zijn.

De proefperiode zal drie maanden duren, en wordt uitgevoerd op elf intercity’s. Deze treinen, op het traject Zwolle-Roosendaal, zijn voorzien van zo’n 280 infrarood sensoren. Doordat deze registreren waar mensen instappen, kan in de app een inschatting gemaakt worden waar in de trein nog plek is.

iPhone en Android

Voor de test is maandag een speciale versie van de Reisplanner Xtra-app gelanceerd. Deze functioneert dus enkel op het proeftraject en gebruikers moeten zich hiervoor online registreren. De app is te gebruiken op de iPhone en Android-toestellen. De proef kost volgens de NS zo’n 2 miljoen euro en zal drie maanden duren. Daarna wordt gekeken naar een landelijke uitrol van het nieuwe systeem.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten