Office 700: Open Office voor iOS

Door: Ronald Smit | 26 december 2018 12:31

ipad
How To

Dat de iPad tot bijzondere dingen in staat is wisten we al. Maar inmiddels blijkt steeds vaker dat volledige desktop-apps ook prima onder iOS draaien. Zoals Office 700; achter deze naam gaat de volledige versie van OpenOffice schuil.

De Microsoft Office-apps voor iOS zijn aardig, maar ook niet veel meer dan dat. Ondanks dat ze qua bestandsgrootte flink uit de kluiten zijn gewassen, zijn ze zeer beperkt in functionaliteit ten opzichte van hun desktop-equivalent. Een gemiste kans, want het grote scherm van een tablet leent zich prima voor veel uitgebreidere software. Ook qua hardware is er niets aan de hand. Vandaar ook dat je steeds meer vanaf de desktop geporte apps vindt in de Appstore van iOS. Zelfs de complete versie van Photoshop zonder beperkingen staat voor volgend jaar op het programma. Niet heel vreemd dus dat je met een beetje zoeken in de appwinkel juweeltjes tegenkomt. Zoals bijvoorbeeld het waarschijnlijk grotendeels onbekende Office 700. In principe is de app gratis, maar als je liever geen advertenties ziet en nog wat extra functies wilt dan hoef je slechts €4,49 voor een advertentieloze variant. Na starten kies je uit een van de onderdelen, tekstverwerker, spreadsheet of presentatieprogramma. Je kunt vervolgens direct aan de slag. Onder in beeld vind je een serie knoppen die de bekende menubalken openen. Wat ons betreft had de appmaker best voor een ietsje kleiner lettertype en dientengevolge wat meer leesbare tekst kunnen kiezen. Maar de app is in ontwikkeling, dus wie weet wat er nog op stapel staat. Verder vind je rechtsboven in beeld wat extra bedieningselementen, waaronder een virtuele muis. De eerlijkheid gebied te zeggen dat een app als deze - zeker voor het serieuzere werk - 't best werkt in combinatie met een toetsenbord.

Office 700 is een volledige versie van OpenOffice onder iOS

Hoge resolutie aanzetten

Standaard oogt de tekst in de app wat wollig; mogelijk ervaar je ook enige vertraging tussen tikken en verschijnende tekst. Beide probleempjes zijn eenvoudig oplosbaar. Sluit de app en start Instellingen. Tik hierin op de app Office 700 en zet de schakelaar achter High Resolution aan. Eventueel kun je hier ook meteen Opt-out Google Analytics aanzetten, scheelt weer een nieuwsgierig aagje. Start je nu Office 700 opnieuw, dan zie je niet alleen retina-kwaliteit tekst in de OpenOffice-onderdelen, maar is er van enige vertraging ook geen sprake meer. Mogelijk heeft de app-ontwerper voor tragere apparaten een lagere resolutie ingesteld; of dit inderdaad beter werkt kunnen we hier zo even niet nagaan. Maar probeer gewoon de optie - qua resolutie - die voor jou de beste performance oplevert. Op onze iPad bleek dat simpelweg de hoge resolutie te zijn. Voor de rest geldt dat je bestanden in alle door OpenOffice ondersteunde formaten kunt bewaren, inclusief PDF. Delen via bijvoorbeeld e-mail is mogelijk via de welbekende deelknop. Kortom: voor serieus gebruik is dit zonder meer een aanbevelenswaardige app die qua functionaliteit en mogelijkheden de bekende Office-apps voor iOS ver achter zich laat.

0 Reactie(s) op: Office 700: Open Office voor iOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.