Ook Android logt locatie gebruikers

Door: andreas-udo-de-haes | 22 april 2011 07:24

Nieuws

Ook Android-telefoons houden bij waar je bent geweest. De locatietechnologie is zelfs veel preciezer dan die van Apple. De logs in Android worden wel korter bewaard.

Eerder deze week ontstond grote ophef over de ‘ontdekking’ van Pete Warden en Alasdair Allan dat iPhones en iPads locatie- en tijdgegevens opslaan in een onversleuteld databasebestand consolidated.db en zelfs synct met iTunes.

De smartphones peilen periodiek hun locatie door triangulatie van signalen van mobiele zendmasten. De VVD stelde Kamervragen en wil het gebruik van de iPhone binnen de overheid opschorten vanwege het privacygevaar.

Android logt ook

Deze ‘Big Brother’-functie is bepaald niet uniek voor iPhones. Ook Android devices loggen permanent de locatie van gebruikers en ook die data wordt opgeslagen, met timestamp op de seconde nauwkeurig. Het grote verschil dat de privacygevoelige informatie op de iPhone tot een jaar of zelfs langer wordt opgeslagen. In Android wordt de data sneller gewist, afhankelijk van hoe vaak er gelogd wordt. Maar de plaatsbepaling in Android is wel veel exacter dan die van Apple.

Dit ontdekte Magnus Eriksson, die ook een Python-script schreef om de data uit de telefoon te halen. In de map /data/data/com.google.android.location/files blijken twee bestanden te zitten: cache.cell en cache.wifi. In beide zit een lijst met locaties op lengtegraad en breedtegraad in combinatie met een timestamp van datum en tijdstip.

Wifi-sniffing

Waar de iPhone alleen mobiele masten peilt, sniffen Android telefoons ook alle wifi-routers in de buurt. De locatie van die routers is via GPS vastgelegd, tot op 10 meter nauwkeurig. Dit gebeurde voorheen door langsrijdende Street View auto's, maar tegenwoordig dient elke Android telefoon als peilbaken.

Android slaat wel veel minder locatiedata op: voor plaatsbepaling via mobiele masten maximaal 50 peilmomenten, via wifi-routers 200 entries.

Recherche speurt al lang in locatielogs

In de hele mediastorm over spionerende iPhones sneeuwde ook onder dat de forensische wereld al langer op de hoogte is van de locatielogs in de iPhone. Onderzoeker Alex Levinson heeft er vorig jaar verschillende presentaties over gegeven en het staat zelfs expliciet uitgelegd in het boek 'iOS Forensics Analysis', dat in december uitkwam.

Sterker nog, ook vóór iOS 4 peilde en logde de iPhone al locatie van gebruikers. Alleen was dit bestand, h-cells.plist, verstopt en moeilijker te openen. Levinson meldt ook dat de logs niet naar Apple worden gestuurd, maar noodzakelijk zijn voor het functioneren van apps en functies die lokalisatie gebruiken. Deze logfiles zijn wel goud waard voor forensische onderzoekers en worden dan ook al gebruikt door politie en justitie.

Bug

Het blijft alleen onduidelijk waarom de locatielogs in iPhone niet worden gewist na zoveel tijd of entries, zoals in Android wel gebeurt. Apple-kenner John Gruber houdt het er op dat het een bug is of simpelweg vergeten door de developers van Apple.

0 Reactie(s) op: Ook Android logt locatie gebruikers

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.