Overstappen van Android naar iOS

Door: Edmond Varwijk | 10 februari 2015 10:02

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2

We gaan wisselen van een Android-toestel naar een iPhone. We willen zo min mogelijk gegevens kwijtraken én er zo min mogelijk stress van te hebben. Welke apps kunnen ons helpen, welke functies kun je het beste gebruiken en welke niet?

Tip 01: Services en back-up

Het Android-besturingssysteem is zeer nauw verbonden met de online diensten van Google. Het is nauwelijks mogelijk een Android-smartphone te gebruiken zonder niet ook de Google-diensten te gebruiken. Open bijvoorbeeld de app Contacten en tik op de menuknop. Kies dan Accounts om te zien welke bron voor de Contacten wordt gebruikt. Die koppeling tussen de telefoon en je Google-account regel je via Instellingen / Accounts.

Als Google daar ontbreekt, kun je via Account toevoegen alsnog de telefoon aan je online Google-gegevens koppelen. Is de telefoon verbonden, dan kun je Google Drive ook gebruiken voor de back-up. Klik op Instellingen / Accounts / Back-up maken en terugzetten / Back-up mijn gegevens. De back-up wordt op de achtergrond uitgevoerd en bevat onder meer de apps, de instellingen, de agenda, taken, contacten documenten en nog veel meer.

Tip 01 De back-upfunctie van Android kopieert alle belangrijke zaken naar de servers van Google op internet.

Tip 02: Bestanden kopiëren

In tegenstelling tot iOS heeft Android een heel open bestandssysteem. Koppel je een Android-smartphone via de usb-kabel aan de pc en open je in Windows de verkenner of op de Mac de finder, dan zie je daar een heel groot deel van alle bestanden en mappen op de smartphone. Als alternatieve back-up kun je deze bestanden naar de pc kopiëren, om ze later naar je nieuwe iPhone te verplaatsen.

De belangrijkste bestanden vind je in de volgende mappen: DCIM (gemaakte foto's), Pictures (foto's en gedeelde foto's) en Media (muziekbestanden). Overigens vind je in de Google Play Store nog veel meer back-upprogramma's, maar veel daarvan werken alleen als je de smartphone geroot hebt. En je telefoon alleen maar rooten om een back-up te kunnen maken, is niet verstandig. Voorbeelden van back-up-apps zijn MyBackup Pro, Titanium Backup Pro en Helium Premium.

Tip 02 Android heeft een open besturingssysteem waar je ook eigen documenten en foto's gemakkelijk terugvindt.

Tip 03: Contacten

Voor het overzetten van contacten van Android naar iOS volg je precies de omgekeerde weg als van iOS naar Android. Ga naar www.google.com/contacts en log in met je gegevens. Klik naast de tekst Contactpersonen op de knop Selecteren en kies Alle. Je ziet dat alle contactpersonen nu gemarkeerd en geselecteerd zijn. Klik nu op Meer en kies Exporteren. Google geeft je nu enkele keuzes. Laat de optie Geselecteerde contactpersonen ongewijzigd, tenzij je een selectie wilt maken. Kies bij de exportindeling voor vCard-indeling. Klik nu op Exporteren.

Sla het vCard-bestand op de pc op, bijvoorbeeld in een tijdelijke map op het Bureaublad. Ga nu naar www.icloud.com en log in met je Apple ID. Kies Contacten en klik op de knop Toon actiemenu: het radertje linksonder in het browservenster. Kies Importeer vCard. Selecteer nu de vCard-export van Google en kies Openen, wacht tot alle contacten zijn ingelezen. Dankzij de synchronisatie van de iCloud-contacten zullen ze nu ook snel op de iPhone zichtbaar zijn. Valt het resultaat tegen, probeer dan de applicatie CopyTrans Contacts en selecteer de iPhone als doel.

Tip 03 Dankzij het vCard-formaat kun je de contacten van Android naar iOS overzetten.

3 Reactie(s) op: Overstappen van Android naar iOS

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 10 februari 2015 21:46 Anoniem
  Zal wel niet vaak voorkomen dit probleem.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2015 14:28 Anoniem
  Waarom zou ik van een matig product overstappen naar een met een nog slechter os?
  Apple heeft niets meer te maken met de oude vernieuwende modellen van vroeger.
  Apple = de nieuwe MS.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 februari 2015 21:41 edmond-varwijk
  Hi, Even een kleine update m.b.t. de in de laatste tip genoemde B-intouch-app. Een Nederlandse startup met een leuk product. Ik kreeg echter net het bericht dat ze tijdelijk de service stoppen om een aantal verbeteringen door te voeren. Hieronder het bericht. Bestaande gebruikers kunnen het blijven gebruiken, nieuwe worden even niet geaccepteerd.

  mvrgroet Edmond

  Beste B-intouch gebruiker,

  Bedankt voor jouw steun en interesse in B-intouch tot nu toe! We willen je via deze weg laten weten dat we de app én website tijdelijk uit de lucht halen om verbeteringen uit de testfases te kunnen doorvoeren.

  Als gevolg van de soft launch en feedback van gebruikers is gebleken dat we nog een aantal functionaliteiten willen toevoegen en verbeteren. We gaan er vanuit je na deze verbeteringen nog beter van dienst te kunnen zijn in het verzamelen, gebruiken en beheren van jouw contactgegevens en je weer als B-intouch gebruiker te mogen verwelkomen.

  We brengen je op de hoogte van het moment dat onze officiële lancering gaat plaatsvinden. In de tussentijd blijven je profiel en je verbindingen actief, je hebt toegang tot de app, er kunnen alleen geen nieuwe gebruikers toegevoegd worden.

  Vanzelfsprekend kun je terecht bij ons met vragen en opmerkingen. We ontvangen deze graag op het volgende mailadres info@bintouchapp.com. Ook kun je ons volgen op onze B-intouch Facebook pagina.

  We keep you connected!

  Het B-intouch team
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.