Overstappen van Android naar iPhone, zo doe je dat

© PXimport

Overstappen van Android naar iPhone, zo doe je dat

Geplaatst: 21 maart 2013 - 12:00

Aangepast: 16 november 2022 - 10:05

Redactie Computer!Totaal

Het wereldwijde marktaandeel van Android is dan misschien intimiderend, feit is ook dat 22 procent van deze Android-gebruikers bereid is over te stappen op een iPhone. Dit terwijl slechts 9 procent van de iPhone-gebruikers naar Android wil verhuizen. De keuze om over te stappen is dan misschien makkelijk gemaakt, het feitelijke proces blijkt vaak een hele klus. In deze overstapgids neem ik je aan de hand om de migratie zo pijnloos mogelijk te laten verlopen.

Contacten behouden

Gebruikers die van telefoon wisselen, maken zich vaak als eerste zorgen over het behouden van hun contactgegevens. Gelukkig is er hulp beschikbaar: De meeste providers helpen je namelijk graag bij het overzetten van je contacten op een nieuw toestel. Ze voeren deze taak meestal in de winkel uit wanneer jij je nieuwe iPhone activeert. Als je hem thuis activeert, controleer dan de ondersteuningspagina van je provider om te zien welke diensten ze leveren voor het overzetten van contactgegevens.

Heb je jouw nieuwe iPhone al eerder gekocht en geactiveerd? Geen nood. De meeste telefoonmaatschappijen zijn in staat om je contactgegevens alsnog over te zetten, zolang je je oude telefoon nog hebt of over een back-up van de contacten beschikt.

Als het je om de een of andere reden toch niet lukt om hulp te krijgen van je maatschappij, dan kun je je contacten uiteraard ook zelf overzetten. Ervan uitgaande dat je je contacten gesynchroniseerd hebt met Google of een Microsoft Exchange-server, kun je je informatie daar eenvoudig vandaan halen.

Ga op je iPhone naar Settings > Mail, Contacts, Calendars. Tik vervolgens op Add Account en selecteer vervolgens Microsoft Exchange. Geef hier je e-mailadres en inlog-gegevens op. Als een Exchange-server je e-mails host, zal je ook het domein moeten invoeren; als je gebruik maakt van Gmail, dan kun je dat veld leeg laten. In het Server-veld voer je het adres van de Exchange-server in of m.google.com voor Gmail. In het laatste scherm kies je wat je wilt importeren, tik tot slot op Accept.

Het synchroniseren kan even duren, dus geef je iPhone de tijd om alles bij te werken. Als de contacten niet tevoorschijn komen, kan dat een teken zijn dat de contacten nooit goed gesynchroniseerd zijn met de Exchange-server of met Gmail.

Een andere methode werkt op Android-apparaten die een verwisselbare SD-kaart hebben: Open de Contacten-app op je Android-telefoon en tik op het menu. Selecteer Import / Export, en vervolgens Export To SD Card. Standaard wordt er een. vcf-bestand aangemaakt. (Opmerking: Je kunt niet naar de SD-kaart exporteren als je apparaat op een pc aangesloten is als usb-drive). Verwijder de SD-kaart en sluit het kaartje aan op je pc. De meeste apparaten staan overigens toe dat je dit via de telefoon doet als je deze op de pc aansluit als usb-stick. Kopieer het .vcf-bestand naar het bureaublad van je computer.

Open vervolgens Gmail en klik op het menu in de linkerbovenhoek, onder het Google-logo. Selecteer Contacts. In het menu klik je op Import Contacts. Er zal een pop-up verschijnen dat je moet gebruiken om het .vcf-bestand te vinden en te openen. Zodra je eenmaal je contacten in Gmail hebt geïmporteerd, kun je ze met je iPhone synchroniseren via de eerder genoemde stappen.

Er zijn tot slot ook enkele apps die het proces makkelijker kunnen maken. Voorbeelden hiervan zijn Migration+ (gratis) en Rainbow Contacts ($2). Dit zijn goede opties om op terug te vallen, mochten de methodes hierboven niet werken of te ingewikkeld voor je zijn.

Lees op de volgende pagina hoe je media-bestanden overzet naar de iPhone…

Media overzetten

Je hebt waarschijnlijk een hele berg digitale media om over te zetten van je Android-apparaat. Het proces is gelukkig eenvoudig, maar het kan wel enige tijd in beslag nemen.

In Windows en OS X moet je je oude Android-apparaat aansluiten op je pc of Mac-systeem, en deze aanwijzen als schijfstation. Open het toestel in Windows Explorer of in Finder, en zoek de bestanden die je wilt importeren op je iPhone. Foto's en video’s staan in de map DCIM, net als op een digitale camera. Muziek en films verschijnen meestal in gelabelde mappen. Houd er wel rekening meer dat media-bestanden ook in andere mappen kunnen zijn opgeslagen wanneer je apps van derden gebruikt om je media te beheren.

De zoekfuncties van Windows en OS X kunnen ook helpen bij het vinden mediabestanden. In Windows, open Windows Explorer, navigeer naar de geheugenkaart van je telefoon en open deze. In het zoekveld (rechter bovenhoek) voer je de extensie in voor de bestanden waar je naar op zoek bent (zoals .jpg of .mp3). In OS X open je de usb-drive in de Finder, selecteer je de telefoonopslag en druk je op Command-F om de zoekfunctie op te roepen. In het zoekveld typ je de extensie die je zoekt.

Zodra je de media naar je computer verplaatst hebt, ben je klaar om de muziek te importeren naar iTunes (of een andere muziekmanager naar keuze). Je kunt dit doen door iTunes te openen en vervolgens muziek en video’s naar de juiste bibliotheken te slepen.

Voor foto’s kunnen Mac-gebruikers iPhoto gebruiken. Als je een Windows-eigenaar bent, heb je die optie niet. Je kunt echter wel gebruik maken van iTunes om ze te synchroniseren: Open de iPhone synchronisatie-opties in iTunes, open vervolgens het tabblad Photos en vink het hokje bij Sync Photos From aan. Selecteer in het keuzemenu aan de rechterkant Choose Folder en voeg vervolgens de map toe waarin de foto’s op je oude apparaat stonden. Ze zullen bij de volgende synchronisatie naar je iPhone worden overgezet.

Eenvoudig synchroniseren

Wanneer je voor het eerst je iPhone aansluit op je computer (met iTunes), dan moet je even een setuproutine uitvoeren. Daarna kun je de iPhone-gegevens via iTunes beheren door op de iPhone-knop te drukken.

Je beheert via deze interface alle lokaal gehoste contacten, agenda’s, applicaties, beltonen, muziek, films, programma’s en podcasts. Het is voor de meeste media de enige manier op deze te beheren, omdat de iPhone geen toegankelijk bestandssysteem kent.

Ik raad je aan om eerst even een aantal opties in te schakelen. Allereerst vink je op de Summary-pagina Sync With This iPhone Over Wi-Fi aan. Daardoor blijft alles up-to-date, zelfs wanneer je telefoon niet fysiek in verbinding staat met je pc.

Als je een iPhone gekocht hebt die niet genoeg geheugen heeft om je volledige mediacollectie op te slaan, dan moet je ook Sync Only Checked Songs and Videos aanvinken. Ga dan naar de tabbladen Music, Movies, TV Shows, en Podcasts in iTunes om de specifieke media te selecteren.

Aangepaste beltonen aanmaken

Aangepaste beltonen voor Android-apparaten bevinden zich gewoonlijk in apps die je uit de Google Play-winkel kunt downloaden. De App Store heeft ook zogenoemde ringtone-apps, maar de eenvoudigste manier om aangepaste beltonen te maken is direct via iTunes.

Om dit te doen, voegt je het audiobestand dat je wilt gebruiken toe aan iTunes. (Je kunt natuurlijk ook gebruik maken van een nummer dat je al hebt.) Zoek het bestand op in iTunes en klik met de rechtermuisknop om het contextmenu te openen.

Klik op Get Info en selecteer vervolgens het tabblad Options in het venster Eigenschappen dat wordt geopend. Je krijgt ‘Start Time’ en ‘Stop Time’ velden te zien. Pas de nummers op deze gebieden aan, zodat het audiobestand begint waar je de beltoon wilt laten starten en niet meer dan 30 seconden later eindigt. Sluit het venster Eigenschappen en klik opnieuw met de rechtermuisknop op het audiobestand. Kies deze keer Create AAC Version. Sleep nu het bestand uit iTunes, en hernoem het met de bestandsextensie .m4r. Verwijder het dubbele bestand dat je in iTunes hebt gemaakt.

Klik vervolgens op de nieuwe .m4r-versie om deze te uploaden naar de Tones-bibliotheek. De eerste keer dat je dit op een Windows-apparaat probeert, kan het zijn dat er gevraagd wordt welk programma het systeem moet gebruiken om .m4r-bestanden te openen; Selecteer iTunes. iTunes zal automatisch je nieuwe beltoon met je iPhone synchroniseren, en een vermelding van die ringtone verschijnt boven de standaard beltonen in de Settings-app op je iPhone.

Lees op de volgende pagina hoe je Google integreert in je iPhone…

Vrienden met Google

Android is gebouwd met het ecosysteem van Google in het achterhoofd. Geen slechte zaak als je je bedenkt dat Gmail een zeer belangrijk webmail-programma is, Google Drive een goede optie is om online documenten te bewerken en Google Maps verreweg de beste kaartenapplicatie is. Iedereen die Android langere tijd heeft gebruikt, zou zich best zorgen kunnen maken over het moeten missen van deze Google-apps als gevolg van de omschakeling naar iOS. Maar Google biedt iPhone-gebruikers gelukkig een volledige functionaliteit. Sterker nog, een aantal Google-apps voor de iPhone is zelfs beter dan hun Android-tegenhanger.

Zo heeft Gmail voor iOS niet de luxe van het kunnen toewijzen van functies aan hardware knoppen, maar dit wordt gecompenseerd door een briljant slide-in-menu dat misschien nog intuïtiever is dan dezelfde interface op Android. De Maps-app van Google voor iOS is bijna net zo goed als de Android-versie, en ook de Google Drive-app voor iOS is uitstekend.

Kortom, Google-fans hoeven hun grote liefde niet vaarwel te zeggen. Bijna alles dat werkt op Android werkt op ook de iPhone.

Apps en accounts

Zoals je waarschijnlijk weet, kunnen apps niet de sprong van het ene platform naar het andere maken. Een aantal bedrijven geeft gebruikers die een Android-app kopen toegang tot de iOS-versie, maar de overgrote meerderheid doet dat helaas niet. Daarom zal je de meeste (betaalde) apps opnieuw moeten aanschaffen.

De enige manier om iOS-versies van je Android-apps te vinden, is ernaar te zoeken in de App Store. Gelukkig hoef je hierbij niet op je geheugen te vertrouwen. Ga naar de Google Play-webpagina, log in met je Google-account en klik op My Android Apps bovenaan de pagina. Deze optie toont alle apps die je ooit hebt gedownload, evenals de apps die op dit moment geïnstalleerd zijn op elk Android-toestel dat aan je account gekoppeld is. Deze apps zullen zichtbaar blijven, zelfs nadat je de gegevens van je vorige telefoon hebt gewist.

Hoewel apps zelf niet cross-platform werken, kunnen de gegevens van een Android-app wel toegankelijk zijn op een iPhone. Diensten die informatie online opslaan (zoals fitness-apps, sociale netwerken, en to-do-lijsten) kunnen gegevens delen tussen applicaties op verschillende apparaten. Dit is meestal ook het geval wanneer je een ander Android-apparaat, zoals een tablet, hebt dat je naast je iPhone wilt gebruiken. De dienst zal gegevens automatisch synchroniseren tussen apps die het voor meerdere platformen heeft geproduceerd.

Conclusie

Waar het op neerkomt, is dat de overstap van Android op iPhone niet eng hoeft te zijn. Het kan zelfs zeer aangenaam verlopen! Nadat je klaar bent met het verplaatsen van de media en het maken van je nieuwe beltonen, ga dan eens in de App Store op zoek naar apps die Android niet aanbiedt, of zoek op internet naar accessoires waarvan Android-gebruikers nooit zullen kunnen genieten. Sommige mensen beschouwen de overgang naar iOS misschien als het bezwijken voor hun ‘donkere kant’, maar dat is zeker niet het geval. Het is juist een lumineus idee!

Dit artikel is een vertaling gebaseerd op dit artikel dat geschreven is door Matt Smith, van onze zustersite Tech Hive: “How to migrate from Android to iPhone“.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten