Overstappen van iOS naar Android

Door: Edmond Varwijk | 23 februari 2015 12:38

How To

Inhoudsopgave

 1. Inleiding
 2. pagina 2
 3. pagina 3

Tip 05: Contacten overzetten via CopyTrans

Doordat vCard geen echte standaard is, gaat er bij een export-import toch vaak informatie verloren, bijvoorbeeld de foto van ieder contact. Heb je eerder al een foto aan ieder contact toegevoegd, dan wil je die vast niet verliezen. Download en installeer dan het programma CopyTrans Contacts. Sluit nu de iPhone aan en wacht tot CopyTrans Contacts deze heeft gekoppeld en alle contacten heeft ingelezen. Selecteer dan alle contacten door een vinkje te zetten in het vak links van Contacten. Klik dan op Exporteer geselecteerde. Kies dan de juiste optie, Android in dit geval. Sluit nu de Android-smartphone aan op de pc en open deze in Windows Verkenner.

Kopieer nu de map met de export van CopyTrans Contacts naar de Android-smartphone. Start de Contacten-app op het Android-toestel. De volgende stappen kunnen op jouw Android-apparaat iets afwijken, zoek dan naar termen die erop lijken. Open in de Contacten-app het contextmenu door op de drie puntjes te tikken. Kies Importeren/Exporteren / Importeren uit USB-opslag en selecteer Apparaat wanneer u de contacten alleen op de telefoon wilt opslaan, kies Google wanneer u ze in Google Contacts wilt opslaan en synchroniseren met al uw mobiele apparaten. Kies Meerdere vCard-bestanden importeren / OK. Selecteer de contacten en klik op OK. Even later staan de contacten ook in de contactlijst én met foto.

Tip 05 Exporteer de contacten optimaal voor Android met CopyTrans Contacts.

Tip 06: Facebook-contacten

Behalve de algemene lijst met je contacten op je smartphone, hebben diverse apps ook hun eigen lijsten met contacten, met daaraan diverse gegevens verbonden. De bekendste zijn WhatsApp en Facebook. Bij Facebook zijn behalve de contacten ook de berichten van belang, er staat vaak jaren aan vriendschappelijke berichten tussen mensen in de Facebook-app op de telefoon. Om die te migreren naar een andere telefoon met ook nog een ander besturingssysteem lijkt een hele klus, maar is het niet. Facebook is namelijk gek op jouw gegevens en bewaart die allemaal op zijn servers. Hierdoor hoef je zelf helemaal niets over te zetten.

Het enige dat je moet doen, is op de nieuwe telefoon de Facebook-app installeren en daarna inloggen. Open op je Android-toestel de Google Play Store, zoek Facebook. Tik op de Facebook-app en kies Installeren. Open dan de app en login met je gebruikersnaam en wachtwoord. Kort hierna zijn alle contacten en chats in de app hersteld. Beangstigend dat Facebook dit allemaal bewaart, maar ook wel erg handig bij het overstappen tussen smartphones.

Tip 06 Dat Facebook al jouw chats en contacten bewaart, is handig bij een wisseling van smartphone.

Handige hulpjes van de smartphonefabrikant

Om het overstappen makkelijker te maken, bieden steeds meer makers van Android-smartphones ook eigen hulpprogramma's. Deze kun je dan gebruiken om van iOS naar Android te migreren, en soms ook om gegevens van bepaalde diensten over te zetten naar diensten van de smartphonefabrikant.

Vaak staat er wel een verwijzing naar zo'n programma in de handleiding, op de website van de smartphoneleverancier of wordt ernaar verwezen in de configuratiewizard die je bij de eerste keer starten van je smartphone te zien krijgt. Een voorbeeld is HTC Sync Manager. Het is beschikbaar zowel voor Windows als Mac OS X. Installeer het programma en volg de stappen in de wizard. HTC Sync Manager gebruikt de back-up die je met iTunes van de iPhone hebt gemaakt, maar soms zijn er ook programma's die de data direct uit je iTunes-account halen. Kijk ernaar, het kan je veel tijd schelen!

Sommige smartphonefabrikanten leveren eigen software om gegevens over te zetten.

Tip 07: WhatsApp exporteren

Anders dan Facebook bewaart WhatsApp geen informatie over gesprekken en contacten op zijn servers. Je kunt dus niet WhatsApp installeren, inloggen en alles synchroniseren. Omdat er ook geen mogelijkheid tot export en import is, moet je dus iets anders verzinnen. Daarbij maak je gebruik van het feit dat WhatsApp alle chats en contacten in één bestand op de iPhone bewaart. Dat bestand kun je uit een back-up halen en daarna op de Android-telefoon weer inlezen ... met een paar trucjes tenminste.

Tip 07 Met de iPhone Backup Extractor kun je onder meer de WhatsApp-gegevens uit een iPhoneback-up halen.

Maak allereerst een back-up via iTunes op de pc of Mac. Sluit daarna iTunes af, ga naar www.iphonebackupextractor.com en klik op Download fee edition now. Selecteer Windows of Mac en installeer het programma. Start het programma iPhone Backup Extracter en het leest automatisch de gegevens in uit je iPhone-back-up. Zowel op het tabblad Overview als App View zul je WhatsApp zien staan met een groot aantal berichten. Open het tabblad Expert Mode en blader naar Application / net.whatsapp.Whatsapp / Documents en selecteer het bestand ChatStorage.sqlite. Klik nu op Extract en maak een map aan op de pc of Mac. Bewaar daarin het 'extract'.

Tip 07 Selecteer de ChatStorage.sqlite om alle chats te extraheren uit de iPhone-back-up.

Tip 08: WhatsApp importeren

Neem nu je Android-telefoon, installeer WhatsApp uit de Play Store en registreer de telefoon binnen WhatsApp. Open WhatsApp, tik op het menu (de puntjes rechtsboven) en kies Instellingen / Gespreksinstellingen. Kies Back-up maken van gesprekken en maak een back-up. Sluit WhatsApp dan af. Sluit nu de smartphone aan op de pc en kopieer de bestanden die je uit de iPhone-back-up hebt gehaald naar de Android-telefoon. Plaats deze in de rootfolder, dus niet in een aparte submap. Ga opnieuw naar de Play Store en zoek naar Wazzap Migrator. Dit programma kost net geen twee euro.

Er is ook een gratis Lite-versie, maar die neemt niet alle gegevens uit je gesprekken mee. Open de app zodra deze op je apparaat is geïnstalleerd. Hij gaat zelf op zoek naar een archiefbestand in de root van je Android-telefoon. Is het archief gevonden, dan kun je het importeren. Heb je WhatsApp al gebruikt, selecteer dan Merge Android archive. Tik op de play-knop om de migratie uit te voeren. Wazzap Migrator laat duidelijk het resultaat zien. Daarna moet het nieuwe archief nog worden verplaatst, bevestig met OK dat je dit door Wazzap Migrator wilt laten uitvoeren. Sluit de Migrator. Verwijder (!) WhatsApp nu van de smartphone. Installeer WhatsApp nu opnieuw vanuit de Play Store. Start WhatsApp en kies Herstellen bij de melding dat er een archief is gevonden. Bevestig met Doorgaan en je ziet: de hele WhatsApp-historie van de iPhone is nu echt over op de nieuwe Android-smartphone.

Tip 08 Is de netwerkdetectie uitgeschakeld dan zal Windows de printer nooit vanzelf ontdekken.

Andere WhatsApp-exports

Behalve de berichten, kun je ook nog foto's en video's uit een iPhone-back-up halen en herstellen in WhatsApp op de Android. Wil je de foto's exporteren, zorg dan dat je met iPhone Backup Extracter de map net.whatsapp.WhatsApp\Library\Media uit het iPhone-archief 'extract' en bewaar dit op de pc of Mac. Verbind de Android-telefoon weer met de pc of Mac en kopieer de Media-map uit de back-up naar de map WazzapMigrator op de smartphone. Tik dan voordat je Wazzap Migrator gebruikt op de drie puntjes rechtsboven en kies Select media folder. Selecteer dan de gekopieerde map Media en kies Select. Hierna dien je de back-up samen te voegen zoals beschreven in tip 8.

Ook foto's en video's kun je overzetten van iPhone naar Android.

18 Reactie(s) op: Overstappen van iOS naar Android

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 1 mei 2015 15:36 Anoniem
  Vergeet vooral niet op je iPhone "iMessage" uit te zetten, anders ontvang je op je nieuwe Android toestel geen sms jes meer.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 10 juli 2015 11:34 Anoniem
  Edmond, mooi om te lezen dat er op de redactie nog iemand is die zinnige artikelen kan schrijven. Complimenten!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2015 09:35 Anoniem
  Help! Het exporteren lukt me niet. Ik heb geklikt op Selecteer Alles en daarna Exporteer vCard. Maar er gebeurt… helemaal niks! Ik dacht, misschien blokkeert Chrome pop-ups, maar ook in Explorer gebeurt niks nadat ik op Exporteer vCard heb geklikt. Waar zou dit aan kunnen liggen?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 11 juli 2015 18:03 Anoniem
  (vervolg op onderstaand bericht)
  Poging 10 om de contacten te exporteren. Diepe zucht. Ik dacht: misschien moet ik iCloud nog eens op mijn PC zetten, maar ook dat maakt geen hol uit. Hoe vaak ik ook op Exporteren klik, er gebeurt gewoon niks! Ik krijg geen download.

  Ik denk dat het te maken heeft met het besturingssysteem. In iCloud krijg ik af en toe de melding dat sommige onderdelen alleen draaien in iOS 8. En tsja, helaas… die kan ik niet eens op mijn iPhone4 zetten. Als ik probeer te updaten, krijg ik de melding dat ik de meest recente versie heb… iOS 7.nogwat.
  Over een vendor lock-in gesproken! Vet frustrerend.
  Groeten, Lieke
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juli 2015 15:23 Anoniem
  Het is gelukt! De truc: contacten exporteren via iCloud werkt alleen in Safari! Vond ik op een andere blog.
  Helemaal mooi is trouwens dat alle moeite voor niks is geweest. Ik stapte over op een Sony Z3 en via hun software kon ik mijn contacten rechtstreeks vanuit iCloud in mijn nieuwe telefoon zetten…
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 20 juli 2015 00:30 Anoniem
  Bedankt voor de tip. Safari gedownload en dan kun je die Exporteer vcard wel doen! Super fijn.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 29 augustus 2015 17:11 Anoniem
  geweldig, dat er iemand is, die dit netjes voor mij op een rijtje heeft gezet! Vele malen dank!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 9 november 2015 22:22 Anoniem
  Kan iemand mij helpen, ik zie het mapje Chatstorage er niet tussen staan? Ook kom ik er niet uit om mijn opglagen foto's van mijn PC op mijn Oneplus2 te plaatsen. Alvast bedanktr!!!
  Groeten Frank
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 november 2015 14:37 Anoniem
  Heel fijn deze informatie, bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 30 januari 2016 13:36 Anoniem
  Hey,
  Ik had een vraagje over tip 2.
  Ik kan de update aanklikken, maar ik vind deze niet terug op mijn pc? Waar wordt deze dan gezet?
  Groetjes
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 3 februari 2016 18:54 Anoniem
  tsja, de root folder, wat is dat?????
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 28 februari 2016 15:27 Anoniem
  Bedankt!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 6 maart 2016 23:05 Anoniem
  Bedankt! Werkte perfect!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 7 april 2016 12:49 Anoniem
  Er wordt niet vermeld dat je voor iPhone Extracter moet betalen wil je al je bestanden over kunnen zetten. De gratis uitvoering doet maximaal 4 bestanden.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 12 mei 2016 12:58 Anoniem
  Werkte perfect. Goed lezen en je komt er vanzelf!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 13 juni 2016 14:35 Anoniem
  Jammer dat er niet vermeld word dat CopyTrans contacts geen gratis programma is. Je kan steeds 25 'acties' bijkopen door de pagina te liken/delen op facebook/twitter. Éen contact exporteren geldt ook als één actie dus schiet helaas niet op.
  Exporteren vanuit icloud werkte bij mij niet in chrome, wel via firefox.
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 18 juni 2016 21:44 Anoniem
  werkte niet in Chrome, maar gelukkig via een tip hieronder geprobeerd in firefox. uitstekend!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.
 • 31 juli 2016 22:15 Anoniem
  Is het perse nodig iPhone reserve copi codering uit te zetten?
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.