Parallels Desktop 10 for Mac - Gebroederlijk naast elkaar

Door: Richard Veenstra | 23 maart 2015 10:04

Apple

Je hoeft geen Boot Camp als aparte partitie op je Mac te installeren om van zowel Windows als OS X op een Apple-apparaat te genieten. Parallels Desktop 10 for Mac is de laatste versie van deze populaire virtualisatie-software.

None

Parallels Desktop 10 for Mac

Prijs

€ 79,99, (€ 49,99 upgrade vanaf Parallels Desktop 8 of 9)

Taal

Engels

OS

OS X 10.7.5 of hoger

Website

www.parallels.com

9
Score
90
Score: 90
 • Pluspunten
 • Windows in OS X
 • Handige wizard
 • Installers
 • Optimalisatie
 • Minpunten
 • Yosemite traag[/plusmin]

Met Parallels Desktop kun je andere besturingssystemen draaien binnen je eigenlijke besturingssysteem. Nu zullen veel Mac-gebruikers Windows afkeuren, maar toch kan het erg handig zijn om op je Mac toegang tot Windows-programma's te hebben. Naast dat je in een apart venster Windows kunt draaien, is het met de Coherence-modus mogelijk om Windows bijna volledig te integreren in OS X, een te gekke manier om beide systemen samen te kunnen gebruiken. Hierdoor zie je bijvoorbeeld het icoontje van Internet Explorer op en neer stuiteren als je het programma opent vanuit één van de Stapels rechtsonder. Je hoeft Parallels Desktop trouwens niet te gebruiken voor Windows, ook een nieuwere versie van OS X kun je eerst testen als virtuele machine. En je kunt ook eenvoudig Android of een preview van Windows 10 even testen.

Met Parallels Desktop 10 for Mac heb je toegang tot verschillende virtuele machines.

Upgraden

Een upgrade van Parallels Desktop 8 of 9 naar 10 is een fluitje van een cent. Je virtuele machines worden niet aangetast, je hoeft alleen maar de software te upgraden. Alle instellingen van je virtuele machine worden gewoon meegenomen naar de laatste versie van Parallels. Je bent niet verplicht te upgraden naar versie 10, maar als je overstapt naar OS X Yosemite, dan functioneert Parallels Desktop 8 helaas niet meer.

Nieuwe virtuele machine

Een nieuwe virtuele machine aan je Mac toevoegen is gemakkelijk door de eenvoudige wizard. Erg handig is dat de instellingen van je huidige besturingssysteem al zijn overgenomen door de virtuele machine. Je hoeft dus niet in de instellingen van Windows te duiken om bijvoorbeeld je wifi-wachtwoord op te geven. Andere nieuwe functies in versie 10 zijn bijvoorbeeld ondersteuning voor iCloud Drive vanuit het menu van Microsoft Office en handige opties om de prestaties van een virtuele machine te verbeteren. Enig minpuntje: gebruik je Parallels Desktop 10 for Mac op OS X 10.9 Mavericks om OS X 10.10 Yosemite te testen, dan valt de snelheid van je virtuele Yosemite-machine erg tegen. Windows 8 daarentegen functioneert prima onder dezelfde voorwaarden.

Kies een naam voor je nieuwe virtuele machine en bepaal waar je het op wilt slaan.

Conclusie

Parallels Desktop is al jaren een begrip voor virtualisatie op de Mac en ook de nieuwste versie is weer een mooi product. Nieuwe functies om de performance te verbeteren, zijn een welkome aanvulling. Wil jij ook af en toe andere besturingssystemen op je Mac gebruiken? Installeer dan zo snel mogelijk Parallels Desktop 10, een testversie van 14 dagen is gratis te downloaden.

De klassieke weergave van Windows onder OS X via Parallels Desktop. Kies je voor de Coherence-modus, dan zijn alle Windows-programma's in je OS X-Dock geïntegreerd.

Meer lezen?

Heb je toch liever een dualboot-opstelling met OS X en Windows 10 op je Mac, pak dan de cursus op onze website erbij.

1 Reactie(s) op: Parallels Desktop 10 for Mac - Gebroederlijk naast elkaar

 • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
 • 24 maart 2015 01:15 Anoniem
  allemaal onzin!
  Bootcamp is veel sneller en stabiler dan parallels troep!
  Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
  met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.