Pas je muisaanwijzer in iPadOS aan

Door: Ronald Smit | 17 mei 2020 09:27

Pas je muisaanwijzer in iPadOS aan
How To

Met de komst van iPadOS 13.4 heeft de iPad eindelijk volledige muisondersteuning gekregen. De muiscursor - een balletje - laat daarbij soms nog wat te wensen over. Een beetje aanpassen kan!

Eindelijk kun je de iPad met de komst van iPadOS 13.4 nu als een solide vervanger voor de laptop gebruiken. Het simpelweg koppelen van een extern toetsenbord en muis (of een apparaat dat beide in één bevat) maakt een zeer bruikbaar productieplatform van je tablet. En oh ja: je kunt zowel een draadloze Bluetooth-muis als een bedrade reguliere muis gebruiken. In het laatste geval heb je wel een USB-C (of Lightning) naar USB-A adapter nodig, maar die kost je de kop niet. Ook zijn via die weg draadloze niet-Bluetooth-muizen (helaas nog altijd het merendeel vormend) inzetbaar. Gewoon het bij de muis behorende dongle-tje inprikken, muis aanzetten en gaan.

Het is wel zaak om - als je een muis met scrollwiel gebruikt - in de app Instellingen onder Algemeen en Trackpad en muis direct de optie Natuurlijk scrollen uitte zetten. Daarmee voorkom je dat je muiswiel precies datgene doet wat je niet verwacht qua scrollrichting. Gebruik je een Apple Magic Mouse (zo’n wrijf-apparaat zonder wieltje) dan kun je de genoemde optie juist beter weer aan laten staan, dat voelt natuurlijker.

Balletje aanpassen

Apple heeft er (vooralsnog?) voor gekozen om als muiscursor een grijs balletje te gebruiken. De gedachte daarachter is dat dit je drukkende vinger voor moet stellen. An sich maakt het natuurlijk weinig uit of de cursor nou de vorm van de traditionele pijl heeft, of een balletje. Alleen is dat balletje voor sommige mensen wellicht wat minder goed te zien. Tegelijkertijd geldt dat heel precies mikken op een bepaald punt - een actie die bij beeldbewerking van pas komt - ook wat gokwerk blijft. Is wat aan te doen.

Klik in de app Instellingen onder Toegankelijkheid op Aanwijzerbediening. In daarbij behorende paneel vind je een aantal interessante opties. Zo verdwijnt de muiscursor bij aangesloten muis bijvoorbeeld standaard na twee seconden. Wil je dat het ding gewoon in beeld blijft staan, dan klik je op Verberg aanwijzer automatisch. Zet dan de schakelaar achter de gelijknamige optie uit. Onder Kleur kun je een gekleurde cirkel om de aanwijzer heen laten zetten; ook de lijndikte van deze cirkel is instelbaar. Het maakt de cursor weer net wat opvallender!

Dan is er de schuifregelaar AANWIJZERGROOTTE. Zoals je wellicht al vermoedt, maak je de cursor - het balletje dus - groter door meer naar rechts te schuiven. Doe dat eens langzaam: op een bepaald punt verschijnt een stip in ‘t midden van de cursor. En die stip is verdraaid handig voor precies mikken op een bepaald punt! Eigenlijk had die stip wat ons betreft standaard in de cursor mogen zitten, ongeacht de grootte. Nu zit je - als je die stip wilt - vast aan een vrij grote aanwijzer, helaas. Maar goed, iPadOS is nog altijd volop in ontwikkeling en wellicht worden er de komende maanden en versies meer opties uitgerold! Check die Instellingen-app zo af en toe eens na een iPadOS-update dus, zouden we zeggen.

De muiscursor in de vorm van een balletje is onder iPadOS ietwat aanpasbaar
De muiscursor in de vorm van een balletje is onder iPadOS ietwat aanpasbaar

0 Reactie(s) op: Pas je muisaanwijzer in iPadOS aan

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.