Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord

Patentbureau keurt terugveerpatent van Apple af

Door: Jasper Bakker | 23 oktober 2012 17:10

Apple

Een van de zeven patenten in Apple's geruchtmakende rechtszaak tegen Samsung is alsnog afgekeurd. Het Amerikaanse patentbureau komt met een voorlopige afwijzing van het eerder toegekende patent.

Het USPTO (US Patent and Trademark Office) moet nog een formele, definitieve beslissing nemen over het Apple-patent. Dat octrooi slaat op het terugveer-effect bij scrollen tot de rand van een tekstdocument of bijvoorbeeld een fotogallery. Het mobiele besturingssysteem Android is tussentijds al wel voorzien van een update die de 'bounce back' vervangt door een oplichtende blauwe gloed bij het bereiken van een eindpunt. Het Apple-patent wordt hierdoor dus omzeild.

Veroordeling bestrijden

De tentatieve afwijzing door het Amerikaanse patentbureau is indirect onthuld door Samsung, meldt de News Service van Webwereld-uitgever IDG. Het komt nu aan het licht door documenten die Samsung heeft ingediend bij de rechtbank in Californië. Daar heeft de Zuid-Koreaanse fabrikant van Android-apparatuur eerder flink verloren van Apple.

De jury heeft Samsung schuldig geacht aan inbreuk op patenten en ontwerpen van Apple. Daarvoor is een boete van ruim 1 miljard dollar opgelegd door die jury, hoewel de rechter nog haar definitieve oordeel moet vellen. Ondertussen richt het veroordeelde bedrijf zijn pijlen op de jury én op Apple's patenten.

Reden: prior art

De nu onthulde afwijzing van het terugveer-patent is gedaan na een verzoek om herevaluatie van dat Apple-octrooi. Het USPTO heeft op 15 oktober laten weten dat het tot een voorlopige afwijzing is gekomen. De reden daarvoor is het bestaan van eerder gepatenteerde technologieën die een soortgelijk terugveren hebben. Deze zogeheten prior art zou het patent van Apple dus ongeldig maken. Hieronder ook een patent uit 2003 op naam van AOL.

Apple heeft twee maanden de tijd om te reageren op het voorlopige oordeel van het USPTO. Die periode voor response is ingegaan toen de brief met de afwijzing is verstuurd. Dit is een kortere periode dan standaard is voor het Amerikaanse patentbureau.

Ook in Duitsland

De iPhone-maker heeft zijn terugveerpatent ook - eveneens met succes - ingezet tegen Android-hardwareproducent Motorola, dat tegenwoordig onderdeel is van Android-maker Google. Motorola heeft in Duitsland verloren van Apple in een zaak over inbreuk op dit octrooi. De rechter in München legde toen een voorlopig verkoopverbod op voor Motorola-toestellen en dreigde met een bevel tot vernietiging van die apparaten.

0 Reacties op: Patentbureau keurt terugveerpatent van Apple af

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.