Patentpolitie draait overuren op IFA-beurs

Door: andreas-udo-de-haes | 30 augustus 2012 14:34

Nieuws

Nadat Samsung vorig jaar werd vernederd en de Galaxy Tab 7.7 moest verwijderen, heerst dit jaar complete patentparanoia op de IFA-beurs. Juristen speuren, douane, politie en rechters staan standby.

Het zijn lang niet alleen potentiële klanten die zich op de Berlijnse IFA-beurs vergapen aan alle nieuwe gadgets en elektronica. Een leger van patentjuristen schuimt de beursvloer af op zoek naar illegale klonen en patentinbreuk.

Politie en douane

“Met de hulp van politie en de douane kun je producten meteen uit een booth laten verwijderen", vertelt patentadvocaat Magnus Hirsch aan Bloomberg. “Soms kun je zelfs de complete beursstand laten sluiten, maar dat is alleen in extreme gevallen van inbreuk."

Vorig jaar moest Samsung de ultieme vernedering ondergaan toen het tijdens de IFA-beurs zijn nieuwe Galaxy Tab 7.7 uit de booth moest verwijderen, na een door Apple afgedwongen verbod. Een paar weken daarvoor had Apple via een ex parte beschikking de introductie van de Galaxy Tab 10.1 al geblokkeerd.

Iedereen checkt iedereen

Dit jaar laat geen enkele fabrikant zich overvallen. De afgelopen maanden zijn een recordaantal modelrechten geregistreerd en draaiden juristen overuren om alle prototypes van concurrenten te beoordelen op inbreuk.

De douane heeft elk apparaat dat op de beurs ten toon wordt gesteld in principe al gecontroleerd. Ongeveer een op de twintig devices is achtergehouden voor nadere inspectie in verband met patentclaims van een rivaal. Deze inspectie kan weken duren, waardoor sommige apparaten de show niet halen, ongeacht of ze daadwerkelijk inbreuk maken.

Rechters standby

De regionale rechtbank in Berlijn heeft zelfs een speciaal werkschema opgezet, zodat er te allen tijden een rechter beschikbaar is om een ex parte verbod of kort geding te behandelen, meldt Bloomberg.

De IFA heeft een compleet 'mediation kantoor' opgetuigd, waar partijen voorafgaand en tijdens de beurs over mogelijke inbreuk kunnen onderhandelen. Dit om gênante scènes zoals vorig jaar te voorkomen.

IFA 2011: Samsung Galaxy Tab 7.7 plots verdwenen:

0 Reactie(s) op: Patentpolitie draait overuren op IFA-beurs

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.