Photoshop CS5 vs alternatieven

Door: Martin Gijzemijter | 03 januari 2011 15:51

Review

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2
  3. pagina 3
  4. pagina 4
  5. pagina 5
  6. pagina 6
  7. pagina 7

Photoshop is al jarenlang zeer populair bij professionele fotografen en digitale artiesten. Het programma is echter minstens zo populair bij mensen die het gewoon leuk vinden om met fotobewerking aan de gang te gaan. Is het echt nodig om voor dergelijke activiteiten een peperduur pakket te kopen?

Dit artikel bestaat uit zeven pagina’s:

Pagina 1: Inleiding; Photoshop CS5;

Pagina 2: Aperture 3;

Pagina 3: Photoshop Elements;

Pagina 4: ACDSee Pro 3;

Pagina 5: MAGIX Photo premium 9;

Pagina 6: Paint Shop Pro X3;

Pagina 7: GIMP; Conclusie.

Met een prijskaartje van meer dan duizend euro, mag Photoshop CS5 het etiket ‘peperduur’ zeker dragen. Veel hobbyisten die het programma gebruiken, leggen dit bedrag er dan ook niet voor neer, maar gebruiken een illegale kopie. Hoewel het begrijpelijk is (niet te verwarren met goed te praten!) zijn er ook zeer veel goedkopere (en zelfs gratis) alternatieven op de markt. Het is fijn dat u daar veel minder voor hoeft te betalen, maar hoe verhouden deze pakketten zich tot van Photoshop CS5? Kunnen ze hetzelfde? Kunnen ze een stuk minder, maar toch genoeg om aan de basisbehoeften te voldoen? Of blijkt Photoshop toch het enige programma dat uitkomst biedt? Wij leggen een aantal programma’s naast elkaar.

Photoshop CS5

Photoshop is door de jaren heen zo populair geworden dat fotoshoppen/photoshoppen zelfs een veelgebruikt werkwoord is geworden. Het pakket kan echter veel meer dan foto’s retoucheren. Het zit vol met handige gereedschappen om zelf digitale kunstwerken te maken, zoals prachtige penselen, opties om effecten te genereren (wolken, een lens flare, belichting), enzovoort. De nieuwe versie, CS5, bevat uiteraard al het goede uit de vorige versies, en voegt daar een aantal zeer indrukwekkende dingen aan toe. Zo is er de nieuwe functie Inhoudsbewuste opvulling, waarmee u eenvoudig ongewenste voorwerpen uit foto’s en afbeeldingen kunt knippen, waarna Photoshop de achtergrond zo goed mogelijk probeert op te vullen met ander materiaal uit de foto. Dit werkt uiteraard niet altijd feilloos, maar het zal u in veel gevallen veel tijd schelen. Ook is er een functie genaamd Marionet verdraaien, waarmee u voorwerpen in een foto op natuurlijke(re) wijze kunt verdraaien. Dit levert erg realistische resultaten op. Daarnaast bevat het programma ondersteuning voor het bewerken van raw-foto’s en kunt u bewerkingen automatisch laten toepassen op een reeks foto’s. De nieuwste versie, CS5, bevat ook een reeks nieuwe en handige penseelopties waarmee u, met de juiste vaardigheden, prachtige kunstwerken kunt maken. Dit alles is verpakt in een interface die intuïtief en prettig werkt. Er zijn uitgebreide export-opties naar de meest uiteenlopende bestandsformaten, en er is een optie om geoptimaliseerd op te slaan voor het web. Het laat zich raden dat Photoshop een zeer prettig pakket is voor uiteenlopende taken. Het grootste nadeel is dan ook de prijs, die met meer dan duizend euro te hoog is voor de meeste consumenten.

De aanschaf- of upgradeprijs van Photoshop CS5 kan tegenvallen.

Photoshop CS5 biedt een stortvloed aan mogelijkheden en tools.

Photoshop CS 5 Extended

Prijs € 1010,31; Upgrade: € 296,31

Taal Nederlands

OS Windows XP/Vista/7; Mac OS X

Systeemeisen Pentium 4 1 GHz, 1 GB RAM, 1 GB harde-schijfruimte

Oordeel 8/10

Pluspunten

Professioneel en compleet pakket

Storende elementen verwijderen met inhoudsbewuste opvulling

Voor zowel de professionele fotograaf als digitale artiest

Minpunten

Voor wie nog nooit met Photoshop gewerkt heeft, best veel om te behappen

Eigenlijk veel te uitgebreid voor consumenten

Te duur voor consumenten

0 Reactie(s) op: Photoshop CS5 vs alternatieven

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.