Picture-in-Picture modus Safari

Door: Ronald Smit | 10 december 2019 06:01

Safari biedt onder Catalina een handige picture-in-picture modus
How To

Met de komst van macOS Catalina is ook een nieuwe versie van Safari verschenen. En die heeft een alleraardigst trucje aan boord: een picture-in-picture modus.

De nieuwste versie van browser Safari heeft in combinatie met macOS Catalina een alleraardigst handigheidje aan boord: een picture-in-picture (beeld in beeld) modus. Waarom dat nou precies zo heet laten we in het midden. Vroeger werd de term gebruikt bij televisies. Je kon dan bijvoorbeeld een tv-zender bekijken en tegelijkertijd in een klein over dat beeld heen geplaatste 'postzegel' een videotape of dvd bekijken. Of - op de meer geavanceerde toestellen - een uitzending op een ander kanaal. Die truc kom je overigens nog steeds tegen in vrijwel elke moderne tv. Onder macOS Catalina is iets dergelijks ook mogelijk. Maar we zouden het dan liever 'video on desktop-postzegel' of iets dergelijks noemen. Want dat is wat Safari je namelijk te bieden heeft. Bezoek een pagina met embedded video's, zoals bijvoorbeeld deze. Start de video en je ziet hem zoals verwacht op de pagina afspelen. Op het moment dat je de afspeelknop hebt aangeklikt, verschijnt er echter achter het adres (URL) in de adresbalk van Safari het pictogram van een luidspreker. Klik hier met de rechter muisknop op, of Control-klik. In het selectiemenu dat daarop opent klik je vervolgens op Activeer beeld in beeld. Je ziet nu dat de video middels een mooie animatie als een zwevend videobeeld op je desktop verschijnt. Dat beeld is naar elke plek te slepen. En is ook groter (tot een bepaald maximum) en kleiner te slepen.

Zo activeer je picture-in-picture van Safari onder Catalina

En weer terug

Groot voordeel van deze losgekoppelde video is dat ie weinig ruimte inneemt. Je kunt dus rustig een ander programma starten en verder werken. Dat kan soms heel goed van pas komen als je een interviewtje uit moet tikken. Of als je tijdens het schrijven van bijvoorbeeld een werkstuk voor school de werking van het een of ander uitgelegd wilt krijgen. Zeker als het een langere video betreft, is vaak lang niet alles interessant. Laat de video afspelen en doe ondertussen wat anders. Zodra het (weer) interessant wordt ga je kijken. Ben je klaar met de picture-in-picture modus, klik dan op de zwevende video. Je ziet een knop voor pauzeren en links daarvan een knop om de video weer terug te sturen naar Safari. Klik erop en alles is weer bij het oude.

0 Reactie(s) op: Picture-in-Picture modus Safari

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.