Plane Finder AR voor de iPhone is een hulpmiddel voor terroristen

© CIDimport

Plane Finder AR voor de iPhone is een hulpmiddel voor terroristen

Geplaatst: 4 oktober 2010 - 07:29

Aangepast: 16 november 2022 - 09:38

Redactie ID.nl

De app href="http://itunes.apple.com/nl/app/plane-finder-ar/id390039844?mt=8">Plane Finder AR</a> voor de iPhone kan als hulpmiddel worden gebruikt door terroristen. Dit meldt <a href="http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1317184/Phone-app-tracks-planes-aid-terrorists-armed-missiles.html">The Daily Mail</a> op basis van een niet nader genoemde beveiligingsexpert. Met de app kun je door een iPhone op de lucht te richten zien welke vliegtuigen daar vliegen en kun je extra informatie over deze toestellen krijgen. De app kost slechts 2,39 euro.

De extra informatie die je over de toestellen kunt uitlezen is bijvoorbeeld op welke afstand zij zich bevinden, met welke snelheid het vliegtuig reist, waar het is opgestegen en wat de bestemming is. Daarnaast is ook de meest voor de hand liggende koers voor het vliegtuig uit te lezen.

Hierdoor wordt het volgens de beveiligingsexpert eenvoudig voor terroristen om een vliegtuig te traceren en hier vervolgens een terroristische aanslag op te plegen met behulp van bijvoorbeeld een raket.

De app maakt gebruikt van de Automatic Dependant Surveillance - broadcasts (ADS-B). Dit is een signaal dat veel vliegtuigen uitzenden en die radar-technologie kan aanvullen of vervangen. De ADS-B wordt daarom standaard in gebouwd in ieder nieuw vliegtuig. De signalen die de ADS-B uitzendt kunnen overigens ook worden opgevangen met een speciaal hiervoor bedoelde ontvanger. Deze ontvanger kun je voor ongeveer 100 euro kopen.

Volgens de ontwikkelaars van Plane Finder AR, Pinkfroot, levert de app dan ook niet echt gevaar op. Volgens het bedrijf zullen terroristen die een aanslag willen plegen op een vliegtuig waarschijnlijk geen gebruik maken van de iPhone-app, maar een scanner kopen.

Daarnaast zegt het bedrijf rekening te hebben gehouden met de mogelijkheden die de app voor terroristen biedt. Zo wordt de informatie die de app geeft real time genoemd, terwijl de informatie in werkelijkheid 30 seconde vertraging heeft. Dit is volgens Pinkfroot te groot om nog doeltreffend een raket op een vliegtuig af te kunnen schieten.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten