Postdienst VS weigert iPads en iPhones te vervoeren

Door: chris-koenis | 15 mei 2012 13:12

Nieuws

Per post iPads, iPhones of andere hardware met lithium batterijen opsturen vanuit Amerika naar Nederland, is vanaf morgen niet langer mogelijk via US Postal Service (USPS).

USPS beweert dat de lithium batterijen, die in veel consumentenelektronica, zoals smartphones, camera's, laptops en tablets, gebruikt worden, een te groot risico vormen om overzee te verschepen. Een nieuwe aanpassing in de bedrijfsvoering van het postbedrijf stelt dat “lithiumbatterijen niet langer zijn toegestaan in internationale post."

Ontploffingsgevaar aanwezig

Bij het versturen van lithiumbatterijen bestaat de kans op oververhitting en onder bepaalde condities is er mogelijk zelfs ontploffingsgevaar. In Amerika zijn door overheidsinstanties meerdere vliegtuigcrashes gelinkt aan ontbrande lithiumbatterijen. Bij zowel vrachtvervoer als passagiersvluchten ging het daarbij een aantal keer mis.

De nieuwe regels van de Verenigde Naties schrijven dan ook voor dat per 1 januari 2013 piloten moeten worden geïnformeerd over het al dan niet aanwezig zijn van lithiumbatterijen in het vliegtuig. Zendingen met lithiumbatterijen worden voortaan beschouwd als gevaarlijke stoffen en werknemers moeten vanaf volgend jaar training krijgen in het omgaan daarmee.

Lithiumbatterij is gevarengoed

USPS loopt met zijn regels alvast vooruit op deze maatregelen. Andere postbedrijven als TNT willen voorlopig nog wel elektronica met lithium vervoeren, zij het onderworpen aan de regels van gevarengoederen, met de daarbij geldende toeslag. Iets wat USPS vanaf volgend jaar ook weer van plan zegt te zijn.

Het is sinds 2008 al niet langer toegestaan in Amerika om losse lithiumbatterijen mee te nemen in het vliegtuig. Onderzoek wees destijds uit dat blussystemen in het laadruim van vliegtuigen niet in staat waren om branden te blussen die veroorzaakt zijn door de batterijen. Het ging daarbij wel om batterijen die meer dan 8 gram lithium bevatten.

'Nieuwe veiligheidsregels overdreven'

Een jaar later volgde de Europese Commissie met een onderzoek naar ontploffende iPhones en iPods in Europa. Daarbij werd gekeken naar oververhitting van deze apparaten en de rol van de batterij daarbij. Apple waarschuwde toen zelf ook voor temperatuurproblemen bij de iPhone 3G maar benadrukte zelf aan de veiligheidseisen te voldoen.

De nieuwe strenge veiligheidsregels van de VN met betrekking tot lithiumbatterijen vindt Apple echter, net als Samsung, overdreven. De twee fabrikanten zouden volgens sommige berichten zelfs tegengas hebben gegeven bij de invoering ervan.

1 Reactie(s) op: Postdienst VS weigert iPads en iPhones te vervoeren

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • 1 april 2015 20:46 Anoniem
    Wat een klinklare onzin
    Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
    met onze voorwaarden voor reacties.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.