Preview bestanden in macOS

Door: Ronald Smit | 18 maart 2019 14:45

MacBook Pro 2018
How To

MacOS biedt de mogelijkheid om een snelle preview van een flinke hoeveelheid bestandstypen te tonen. En dat gaat heel ver, want zelfs met sommige pictogrammen is iets bijzonders aan de hand...

Normaal gesproken dien je in de meeste besturingssystemen op een bestand te dubbelklikken om het te openen. Alleen van grafische bestanden wordt vaak een miniatuurtje weergegeven in de bestandsbeheerder. Dat is bij macOS ook het geval, maar de preview-mogelijkheden zijn desgewenst een stuk uitgebreider. Start Finder - de bestandsbeheerder van dit besturingssysteem - maar eens. Klik dan in de menubalk onder Weergave op Toon voorvertoning. Blader naar een map met bijvoorbeeld wat Word- of PDF-bestanden en (enkelklik) er op eentje. Je ziet nu een prerview van het document. Door wat met de venstergrootte en de scheidingslijn tussen preview en bestandenlijst te spelen kun je een en ander redelijk leesbaar krijgen. Wil je een echt leesbare preview zonder het bijbehorende (vaak wat zwaardere) programma op te starten, klik dan met de rechter muisknop op het bestand dat je wilt bekijken. Selecteer in het geopende contextmenu vervolgens onder Openen met de optie Voorvertoning. Voilà: daar is je bestand in volle glorie. Wat dat betreft is deze optie ook ideaal voor als je een bepaald programma niet hebt geïnstalleerd op je Mac. Zonder een programma als bijvoorbeeld Word kun je zo toch achterhalen wat er in een bestand te zien is.

Hier schakel je previews in voor macOS Finder

Preview op pictogramniveau

Zoals we al beloofden gaat de preview-functie in macOS behoorlijk ver. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de pictogrammen op je bureaublad. Grote kans dat als daar bijvoorbeeld een Word- of PDF-bestand tussen zit, je een (heel kleine) preview van het betreffende document ziet. En om de pret wat dat betreft helemaal compleet te maken verschijnen er - zodra je de muiscursor boven het pictogram houdt - bladerpijltjes onder in het pictogram. Inderdaad: je kunt in miniatuurweergave door een document bladeren! Deels is dat natuurlijk een gimmick, maar het kan ook wel degelijk nuttig zijn. Vaak zie je aan de opmaak of een bepaalde afbeelding in zo'n miniweergave wel om welk document het gaat. In dit geval volstaat herkenning. Handig als je bijvoorbeeld bepaalde bestanden wilt mailen, of wilt organiseren in een bepaalde map. Je hoeft ze dan niet steeds te openen om de inhoud te bekijken. En als dat wel een keer nodig is, dan is er nog altijd de net genoemde razendsnelle voorvertoning.

0 Reactie(s) op: Preview bestanden in macOS

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.