Draadloos printen vanaf je iPad

Door: richard-veenstra | 08 april 2015 09:28

How To

Inhoudsopgave

  1. Inleiding
  2. pagina 2

AirPrint-opties

Zodra je een afdrukopdracht hebt gestart, kun je de voortgang bekijken door twee keer op de thuisknop te drukken. Navigeer helemaal naar links, voorbij het thuisscherm, en je ziet het Print Center. Tik erop en je ziet hoeveel pagina's er gedrukt worden en op welke printer de opdracht wordt afgedrukt. Hier kun je ook de afdrukopdracht nog annuleren door op Annuleer afdrukken te tikken.

In sommige apps kun je aangeven dat je maar een bepaald aantal pagina's wilt afdrukken. Hiervoor tik je op de deel-knop, kies je Druk af en selecteer je Printeropties. Tik op Bereik en selecteer welke pagina's je wilt afdrukken. Helaas is dit alles wat je kunt configureren met AirPrint, je iPad zal de beste afdrukinstellingen kiezen op basis van de app van waaruit je wilt afdrukken. Als je een foto vanuit de foto-app afdrukt, wordt het automatisch op een kwart van een A4 uitgeprint in fotokwaliteit, een afdruk vanuit Pages zal als een normale afdruk worden behandeld. Dit is erg jammer en zorgt af en toe voor wat frustratie. Een mailtje afdrukken waarin een afbeelding staat, kan ervoor zorgen dat er meerdere A4-tjes in kleur worden afgedrukt, terwijl je alleen de tekst nodig had.

Kies welk bereik je wilt afdrukken.

Fabrikanten-apps

Een goede oplossing is om te kijken of de fabrikant van je printer zelf een app heeft uitgebracht. Brother heeft bijvoorbeeld iPrint&Scan, Epson heeft de app iPrint. In het geval van iPrint selecteer je eerst je AirPrint-printer en kun je vanuit de app allerlei dingen afdrukken. De app heeft een browser voor webpagina's en als je op Vastleggen tikt, kun je met je iPad een foto maken en deze meteen afdrukken. Zodra je op Afdrukken en op de volgende pagina op het tandwiel tikt, heb je opeens meer afdrukopties. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen wat het papierformaat is, of je op fotopapier of normaal papier wilt afdrukken, wat de afdrukkwaliteit moet zijn en of je in kleur of zwart-wit wilt afdrukken. Erg handig is bovendien dat je op de thuispagina van de app meteen kunt zien hoeveel inkt er nog in je cartridges zit.

De app iPrint van Epson is een handige hulp als je een printer van Epson hebt.

Brother iPrint&Scan ****

Prijs: Gratis

Omvang: 19,2 MB

Epson iPrint ****

Prijs: Gratis

Omvang: 9,2 MB

Scannen met je iPad

Je hoeft niet per se een scanner te hebben om scans te maken, je iPad heeft een camera aan boord waar je foto's van documenten mee kunt maken. Normaal gesproken worden foto's als png-afbeelding opgeslagen, maar als je de app CamScanner HD Pro (4,99 euro) gebruikt, kun je vanuit de app complete pdf-documenten inscannen met de camera van je iPad. Omdat je waarschijnlijk niet helemaal recht boven het document staat, kun je de hoekpunten in de app aanpassen.

CamScanner HD Pro *****

Prijs: € 4,99 (+ in-app-aankopen)

Omvang: 25,2 MB

HandyPrint

Heb je geen draadloze printer, dan is nog niet alles verloren. Er zijn namelijk ook mogelijkheden om een afdrukopdracht draadloos naar je pc of Mac te sturen en je computer vervolgens de opdracht te laten doorsturen naar een gewone printer met usb-aansluiting. Het grote nadeel van dit systeem is dat je computer hiervoor aan moet staan, maar als je af en toe vanaf je iPad wilt printen, is dit zeker een goede oplossing. Voor de Mac heb je een aantal goede programma's en je hoeft hier niet erg diep voor in de buidel te tasten.

Het programma HandyPrint download je voor vijf dollar. Het enige wat je hoeft te doen, is de app naar je programma-map te slepen en te starten. Nadat je het programma voor de eerste keer hebt geopend, moet je een paar minuten wachten totdat HandyPrint de beschikbare printers heeft gevonden. Op je iPad hoef je niks te installeren. Als je de printer nog niet vanuit een app op je iPad kunt selecteren, moet je op je Mac nog even naar Systeemvoorkeuren / Printers en scanners gaan. Selecteer je printer en zorg dat het vinkje voor Deel printer in netwerk aanstaat. Als eronder de melding Printerdeling is uitgeschakeld verschijnt, klik je op Voorkeurenpaneel 'Delen' en zet je een vinkje voor Printerdeling. Voor de pc is het programma Presto (2 dollar per maand) een goede optie, voor de Mac is er ook nog het duurdere maar uitgebreide Printopia (eenmalig 20 dollar) beschikbaar.

HandyPrint installeer je op je Mac en dient als een brug tussen je iPad en de printer. Het herkent zelfs printers die via een AirPort Express zijn aangesloten.

AirPort Express

Als je een Apple AirPort Express-basisstation in je huis hebt staan, kun je hier een usb-printer op aansluiten. Op deze manier kun je vanaf je Mac of pc draadloos een afdrukopdracht naar je usb-printer sturen. Dit kan echter niet van je iPad naar de AirPort Express. Je moet de verbinding van je computer naar de AirPort Express namelijk zien als een draadloze verlenging van de usb-kabel die naar je printer gaat. Op je computer heb je de printer-drivers geïnstalleerd en dus weet de printer wat het moet doen, namelijk afdrukken. Je iPad heeft geen printer-drivers en kan dus geen zinnige informatie naar de AirPort Express zenden. De oplossing is om HandyPrint op je Mac te installeren, op deze manier kun je draadloos een afdrukopdracht van je iPad via je Mac en je AirPort Express naar je bekabelde printer sturen.

Op de AirPort Express kun je een printer aansluiten met een usb-kabel.

0 Reactie(s) op: Draadloos printen vanaf je iPad

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.