Privacy versus connectiviteit: kiezen hoeft niet meer

© PXimport

Privacy versus connectiviteit: kiezen hoeft niet meer

Geplaatst: 12 september 2014 - 08:30

Aangepast: 24 november 2022 - 11:04

Redactie ID.nl

We begeven ons op een medium dat voor vrijwel iedereen op deze wereld toegankelijk is. Juist ja, het internet. Voor onszelf moeten we de afweging maken wat we belangrijk vinden. Gaan we voor de gezamenlijke connectie of is eigen privacy belangrijker? Met de juiste programma's kun je beide behouden.

Google Chrome, Mozilla Firefox en Internet Explorer verzamelen automatisch zoveel mogelijk informatie van iedereen die de browsers gebruikt. Je kunt de instellingen aanpassen om te voorkomen elke internet-activiteit wordt bijgehouden. Wij hebben de tips om dat voor elkaar te krijgen. Vind je dat teveel gedoe, dan zijn er alternatieven.

Veilig surfen

Niet elke webbrowser is erop uit om data van gebruikers te verzamelen en profielen te verkopen. Epic Privacy Browser is een anonieme websurfer die al je gegevens vergeet op het moment dat je die browser afsluit. Begin je opnieuw met surfen, dan slaat hij voor even je gegevens op. Epic Privacy voorziet je van een vals ip-adres, waardoor je acties niet getraceerd kunnen worden. Daarnaast wordt je niet lastig gevallen door reclamebureaus die je van alles willen aansmeren. Het is een goed alternatief als je anoniem wilt internetten.

 

© PXimport

Epic Privacy Browser kan ook aantonen welke bedrijven en applicaties je gegevens bijhouden.

Veilige zoekmachines

Het lijkt wellicht onontkoombaar dat je Google moet gebruiken om te vinden wat je zoekt, maar niets is minder waar. Zo heb je DuckDuckGo, waarmee je anoniem kunt zoeken naar programma's en artikelen op het web. Tegenwoordig bevat de zoekmachine ook de mogelijkheid om foto's en video's te vinden. Eerlijk is Eerlijk, Google werkt effectiever maar zal in tegenstelling tot DuckDuckGo al je gegevens verzamelen. Wat is jouw privacy je waard?

 

© PXimport

DuckDuckGo vergeet waarop je zoekt.

Veilig Daten

Daten via smartphones groeit in populariteit en veel websites, alsook apps willen veel informatie van je hebben, voordat je op zoek kunt naar potentiële liefdespartners. Tinder is een voorbeeld van een dating-app die dat niet doet. Deze applicatie werkt ook in combinatie met facebook, maar zal daarbij je gegevens niet prijsgeven. Dit gebeurt enkel als je een match hebt en de ander op zoek gaat naar jouw profiel op het sociale medium. Zolang je geen kandidaten voor je privéschuitje weet te vinden, blijf je anoniem op Tinder. Al enige tijd actief en nog steeds op zoek via Tinder? Wij hebben tips voor gegarandeerd succes.

 

© PXimport

Alleen matches krijgen je meer informatie over jou, als ze er zelf naar op zoek gaan.

Veilige Social Media

Je bent uniek te noemen als je nog niet actief bent op Sociale Media. Dat is helemaal niet erg natuurlijk, maar als je wel actief bent dan wordt je door deze media continu gevolgd. Op Facebook ontvang je zelf op de berichtenpagina suggesties van wat je leuk zou vinden op basis van je activiteiten op het web. Met Tinfoil for Facebook is dit verleden tijd. De app zorgt ervoor dat je wel gebruik kunt maken van Facebook, zonder dat het medium alles van je te weten krijgt. Een ander alternatief is MyApollo. Deze sociale media-app werkt peer-to-peer en is een uniek medium dat je in complete privacy laat socialiseren met anderen.

 

© PXimport

Tinfoil vraagt beduidend minder van je dan Facebook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten