© PXimport

Recensie: iPhone 5

Geplaatst: 13 december 2012 - 13:34

Aangepast: 16 november 2022 - 10:09

Redactie ID.nl

De iPhone 4S was voor velen niet waarop was gehoopt, maar in oktober verscheen hij dan eindelijk: de iPhone 5. Dunner, lichter en sneller dan zijn voorgangers en voorzien van een nieuwe connector en nieuwe oortelefoons. Mooie specs, maar het draait natuurlijk maar om één ding: is het de overstap waard of ben je beter af bij de concurrent? Wij zoeken het uit.

In tegenstelling tot bij de iPhone 4S, heeft Apple bij de overstap naar de iPhone 5 gekozen voor een vernieuwd ontwerp. De vormgeving is wel gebaseerd op de 4(S), maar heeft de nadruk op een groter scherm. Het verschil in ontwerp tussen de 5 en de 4S is niet zo revolutionair als dat tussen de iPhone 4 en de 3GS.

De smartphone heeft dezelfde fraaie rondingen en wederom een strakke aluminium antenne langs de rand. Het grootste verschil, op het grotere scherm na, is de achterkant. Deze is niet langer volledig gemaakt van glas, maar van aluminium met een strook glas aan de boven- en onderkant.

De iPhone 5 is achttien procent dunner en twintig procent lichter dan zijn voorganger. Van het dunnere aspect merk je niet veel, maar het gewicht maakt wel veel verschil. Het toestel voelt ongelooflijk licht aan.

Het beeldscherm

Het was de laatste tijd één van de meest gehoorde kritiekpunten op de iPhone: de grootte van het beeldscherm, of beter gezegd: het gebrek aan grootte. Begrijpelijke kritiek, want concurrenten als Samsung hebben al tijden smartphones in het assortiment met veel grotere schermen.

© PXimport

De iPhone 5 is 18 procent dunner en 20 procent lichter dan zijn voorganger.

Daar heeft Apple nu verandering in gebracht, althans een beetje. Apple heeft meermaals laten weten dat er een reden is waarom het bedrijf niet meedoet aan de race rond steeds grotere displays. Dat heeft, aldus Apple, te maken met het feit dat een smartphone met één hand moet kunnen worden bediend. Daar valt wat voor te zeggen, maar nu het scherm van de iPhone 5 is opgeschroefd van 3,5 naar 4 inch (enkel de hoogte is aangepast), is de onderste hoek prima bereikbaar gebleven, maar voor de bovenste verste hoek is wel degelijk een lange duim nodig.

Een halve inch meer scherm lijkt misschien niet indrukwekkend, maar het maakt een wereld van verschil. Ten eerste omdat het toestel er uitgerekt en ‘onnatuurlijk’ uitziet vergeleken met andere smartphones. Maar het zorgt ook voor kleine subtiele verbeteringen, zoals een extra navigatiebalk bij het afspelen van muziek, meer zichtbare tekst en een extra rij apps in de Thuisschermen.

Apps die het nieuwe scherm nog niet ondersteunen, worden in Letterbox-weergave getoond, dus met zwarte balken. Niet echt fraai. Toch zien we het grotere scherm als een enorm pluspunt. Het maakt de iPhone fijner om mee te werken.

© PXimport

De Letterbox-weergave in apps is niet fraai.

Geluid

Wanneer je de onderkant van de iPhone 5 vergelijkt met die van zijn twee voorgangers, valt direct op dat er veel meer ruimte is gebruikt voor de luidspreker. Net als bij de iPhone 4 en 4S, zorgt alleen het rechtergedeelte voor geluid. Het linkerdeel is een microfoon. Het geluid van de iPhone 5 is echter veel helderder en het frequentiebereik lijkt een stuk hoger.

Het geluid komt uiteraard niet alleen van pas tijdens het beluisteren van muziek, ook gesprekken via de luidspreker worden er een stuk prettiger door. Ook zit de aansluiting voor de hoofdtelefoon onderaan. Zo heeft Apple alle gaten en aansluitingen prettig samengevoegd aan één zijde.

Prestaties

Volgens Apple hebben we te maken met ‘de snelste iPhone ooit’. De iPhone 5 is voorzien van een dualcore A6-processor, een triplecore-gpu en 1 GB RAM. In praktijk start de iPhone 5 zo’n 2,8 seconden sneller op dan de iPhone 4S, en 6,4 seconden sneller dan de iPhone 4. Fijn, maar niet opzienbarend. Een app als iMovie liet zich 1,3 seconde sneller starten.

We hebben diverse apps getest en de verbetering in snelheid bij het starten ligt steeds ergens tussen de 0 en 2 seconden. Dat is geen schokkende verbetering, maar het werkt wel wat fijner. Het punt is dat Apple zijn telefoons niet sneller maakt om de huidige apps sneller te laten werken, maar om de weg vrij te maken voor zwaardere apps in de toekomst.

Camera

Aan de camera’s is weinig veranderd. De camera op de achterkant telt nog steeds 8 megapixel, maar er is een aantal subtiele veranderingen. Zo worden foto’s nog iets sneller geschoten en bevat de iPhone 5 een verbeterde stabilisator voor video-opnames. De stabilisator komt ook van pas bij het vastleggen van de nieuwe panoramafoto’s.

De lens van de camera is een stuk lichtgevoeliger dan die van zijn voorgangers, hierdoor maak je betere foto’s in donkere omgevingen. Nadeel hiervan is wel dat als je bij veel licht foto’s maakt, er een paarse gloed over de foto kan ontstaan, een probleem dat zich bij vorige iPhones niet voordoet.

De ‘FaceTime’-camera aan de voorkant biedt nu HD-kwaliteit en is in staat om video in 720p vast te leggen, met ingebouwde belichting. Dat laatste geeft een merkbaar verschil tijdens het FaceTimen. Daarnaast beschikt de camera over gezichtsherkenning.

© PXimport

De camera bevindt zich weer in de bovenhoek van het toestel.

Het scherm van de iPhone 5 is, zoals gezegd, een halve inch groter dan die van zijn voorganger. Het verbruikt daardoor natuurlijk ook meer stroom. Best knap dus, dat de iPhone ondanks dit alles een acculevensduur heeft die iets beter is dan die van de iPhone 4S. De batterij van de iPhone 5 is echter nog steeds niet krachtig genoeg om je in staat te stellen de hele dag actief met het toestel te spelen zonder tussentijds bij te laden.

Lightning-connector

Misschien is de nieuwe aansluiting wel het opvallendste onderdeel van de iPhone 5: de Lightning-connector. Heb je al een iPhone en heb je daar kabels, docking stations en boxen bij, dan kun je deze bij aankoop van een iPhone 5 afschrijven, of het toestel aansluiten met een onhandig tussenstuk.

Je krijgt deze adapter niet bij het nieuwe toestel, maar je moet daar 30 euro extra voor uitgeven. Vervelend, hoewel het wel tijd werd voor een vernieuwing van de veel te grote stekkeraansluiting. Het was elegant geweest als het bedrijf voor het veelgebruikte micro-usb als aansluiting had gekozen, maar dat ligt niet in de aard van het beestje.

Apple wilde graag het wiel opnieuw uitvinden om zo ook nieuwe accessoires exclusief voor de iPhone te behouden. Ook jammer is dat er weinig flitsends te ontdekken is aan de Lightning-connector. Geen usb 3.0, geen Thunderbolt, maar de inmiddels redelijk verouderde usb2.0-standaard. Qua snelheid is de Lightning-connector dus geen verbetering, maar hij biedt wel gebruiksgemak. De connector kunt u letterlijk met de ogen dicht aansluiten, u kunt hem er namelijk niet verkeerdom instoppen (er is geen ondersteboven).

© PXimport

De Lightning-connector bevindt zich aan de onderkant, naast de hoofdtelefoonaansluiting.

iOS 6

Tegelijkertijd met de iPhone 5 werd de nieuwe versie van het besturingssysteem iOS uitgebracht. Veel vernieuwing brengt deze versie niet. Er is een passbook-app waar je je tickets digitaal in op kunt slaan, Facebook is geïntegreerd, er is een niet storen-modus en wat andere kleine verbeteringen. Ook is er aan spraakassistent Siri gewerkt, maar deze is er nog steeds niet in het Nederlands.

De grootste verandering zit in de Kaarten-app, welke Google Maps heeft vervangen. Helaas is dit tot op heden bepaald geen stap vooruit geworden. Er is een stortvloed van klachten dat de kaarten incompleet zijn of verkeerde gegevens tonen. Gelukkig zijn wij in praktijk met de Nederlandse kaarten niet veel onvolkomenheden tegengekomen. Maar het is iets wat Apple en TomTom (leverancier van de kaartgegevens zelf) zich mogen aanrekenen. Gelukkig is Google Maps sinds kort als losse app uit de App Store te downloaden.

Oordopjes

Het uiterlijk van de iPhone zelf is dus niet drastisch op de schop gegaan. Die van de koptelefoon, die Apple EarPods noemt, wel. Hoewel de vorm niet comfortabel oogt, valt dit in praktijk reuze mee. Bovendien blijven ze prima zitten als je bijvoorbeeld aan het hardlopen bent. Het ontwerp van de oordopjes is aanzienlijk veranderd zodat dat het geluid rechtstreeks je oor in gaat.

Het geluid dat je via de oordopjes krijgt, is een stuk helderder, scherper en vooral luider dan met de voorgaande oordopjes, en dat is een flinke vooruitgang. Nadeel is echter wel dat de EarPods in tegenstelling tot hun voorgangers het gehoorgedeelte van je oor niet volledig afsluiten. Het zorgt er weliswaar voor dat je ook nog wat van je omgeving meekrijgt, maar het gevolg is ook dat de EarPods alleen goed tot hun recht komen in een stille ruimte. In een drukke ruimte is je muziek of een gesprek een stuk lastiger te volgen.

© PXimport

Kaarten is zonder Google Maps geen stap vooruit.

Conclusie

De iPhone 5 valt in positieve zin vooral op door het uiterlijk, snelheid, gewicht en het mooie, grotere scherm. Hoewel het wat ons betreft best wat breder had gemogen, het argument dat je de smartphone met één hand moet kunnen bedienen is sowieso niet meer van toepassing voor mensen met kleine vingers.

Het revolutionaire dat Apple bracht met bijvoorbeeld de iPhone 4 en iPhone 3G is er een beetje vanaf. Dat is overigens geen slechte ontwikkeling, maar juist te wijten aan het feit dat de concurrentie op de smartphonemarkt elkaar in de nek hijgt. Iets wat de keuze voor jouw als consument alleen maar groter maakt. Een Galaxy S III of een HTC One X+ bijvoorbeeld, zijn geen betere of slechtere smartphones te noemen, maar hebben allemaal unieke voor- en tegenargumenten.

Wil je echter bij de iPhone blijven en je oude iPhone 4 of 3G(S) inwisselen voor de iPhone 5, dan zal je waarschijnlijk erg tevreden zijn, vooral met de duidelijk merkbare snelheidswinst. Hoewel het wel even slikken zal zijn om je accessoires weg te moeten doen of aan te sluiten met een verloopstekker vanwege de Lightning-aansluiting. Let er overigens op dat je een nanosimkaart nodig hebt als je op de iPhone 5 overstapt. Als je een 4S hebt mis je echter niet zoveel, dan is het wellicht een beter idee om de portemonnee op zak te houden.

Apple iPhone 5

Oordeel 4,5/5

Prijs € 670,- (16 GB), € 772,- (32 GB), € 873,- (64 GB)

Besturingssysteem iOS 6.0

Processor Apple A6 (1,3 Ghz, dualcore)

Geheugen 1 GB

Scherm 4 inch IPS (1136 x 640)

Camera achterzijde 8 megapixel

Camera voorzijde 1,2 megapixel

Accucapaciteit 1440 mAh

Communicatie 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.0, gps

Afmetingen 123,8 x 58,6 x 7,6 mm

Gewicht 112 gram

Formaat simkaart Nanosimkaart

Meegeleverd Earpods, Lightning-naar-usb-kabel, usb-adapter

Verkrijgbare kleuren Zwart, wit

Pluspunten

Schermkwaliteit

Snelheid

Gewicht

Goede camera

Minpunten

Lightning-connector

Prijs

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten