Recensie: OS X 10.8 (Mountain Lion)

© PXimport

Recensie: OS X 10.8 (Mountain Lion)

Geplaatst: 8 augustus 2012 - 10:15

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Martin Gijzemijter

Slechts een jaar na de release van OS X Lion komt Apple met de opvolger voor het Mac-besturingssysteem. Volgens de naam (vorige naam plus een extra woord) is het geen compleet nieuwe versie, maar is het een verbeterde versie van Lion. Wij doken in de wereld van OS X Mountain Lion, op zoek naar een antwoord op de vraag of deze nieuwe versie het updaten waard is.

Ook al is Mountain Lion geen release in de grootste soort die Apple kent, het besturingssysteem kent wel meer dan 200 nieuwe functies, die we hier natuurlijk onmogelijk allemaal kunnen bespreken. We richten ons daarom op de belangrijkste zaken die het werken met OS X aanzienlijk veranderen.

iOS-feestje

Het eerste wat opvalt, is dat Apple een behoorlijk iOS-feestje heeft gemaakt van deze nieuwe release van OS X. Dat was bij Lion ook al enigszins zo met de introductie van Launchpad (wat eigenlijk gewoon de interface van iOS was). Die lijn wordt doorgezet in Mountain Lion. Dat vertaalt zich in voor de hand liggende zaken als Game Center, Herinneringen en Notities voor OS X. Dit zijn stuk voor stuk kopieën van de gelijknamige apps op de iPod touch, iPhone en iPad. Uiteraard worden deze apps allemaal gesynchroniseerd via iCloud.

Vernieuwender zijn de andere iOS-functionaliteiten die Mountain Lion bevat, zoals het Berichtencentrum: briljant in z'n eenvoud. Net als in iOS krijgt u een pop-up te zien wanneer er iets van belang gebeurt op uw computer (nieuwe mail, agendaherinnering enzovoort), al gebeurt dat niet volledig in beeld, maar rechtsboven in een hoek van het scherm. Hebt u een Magic Trackpad (of een MacBook), dan kunt u met één vingerbeweging het Berichtencentrum tevoorschijn halen. Hierbij schuift het bureaublad een stukje naar links.

© PXimport

Mountain Lion mag dan geen 'major'-release zijn, het besturingssysteem kent wel ontzettend veel nieuwe functies.

Gratis updaten

Wanneer u onlangs nog een Mac hebt gekocht en nu alweer moet investeren in een nieuwe versie van het besturingssysteem, voelt u zich natuurlijk enigszins bekocht. Dat hoeft niet, want Apple heeft standaard een overgangsperiode voor mensen die onlangs een Mac hebben aangeschaft. Hebt u uw Mac gekocht na 11 juni 2012, dan kunt u Lion gratis opwaarderen naar Mountain Lion via www.apple.com/nl/osx/uptodate.

© PXimport

De toevoeging van Berichtencentrum is briljant. Natuurlijk we kennen het al, maar het werkt verdraaid goed in OS X.

Nieuw en veranderd

Prettig is dat iMessage nu ook een onderdeel uitmaakt van OS X. Een chatprogramma voor de desktop is natuurlijk niet revolutionair, maar het concept waarbij u onderweg een gesprek begint op uw iPhone, om het vervolgens naadloos te vervolgen op uw Mac (of andersom) is dat wel. iMessage integreert in feite sms en chat op de desktop. Jammer dat het alleen tussen Apple-apparaten onderling werkt.

© PXimport

Een gesprek beginnen op de iPhone en voortzetten op de Mac, het kan haast niet gebruiksvriendelijker.

De aanpassing in Safari is even wennen. Apple heeft het zoekveld en de adresbalk gecombineerd tot één veld, in lijn met andere grote browsers. Toch is enige gewenning nodig. Nieuw is de mogelijkheid om iCloud-tabbladen te openen, waarmee u op de Mac verder kunt surfen waar u op de iPhone of iPad gebleven was. Helaas werkt dit pas met de komst van iOS 6. Bent u een actieve gebruiker van de Leeslijst, dan is het fijn om te weten dat Safari nu complete webpagina's in de lijst opslaat, zodat u de pagina's offline kunt bekijken.

Een andere opvallende nieuwkomer is Power Nap, dat helaas alleen beschikbaar is op MacBook Airs van 2011 of nieuwer en de MacBook Pro met Retina-scherm (deze computers hebben standaard een SSD ingebouwd). Energie besparen is fijn, maar u wilt natuurlijk wel dat de Mac of Macbook up-to-date blijft. Power Nap biedt die mogelijkheid, de computer kan namelijk worden bijgewerkt terwijl deze slaapt. Uw mail wordt bijvoorbeeld gewoon bijgewerkt, dus wanneer u de Mac aanzet, is deze volledig up-to-date. Dit werkt uitstekend, al is het lastig te controleren wat voor effect het precies heeft op het stroomverbruik.

© PXimport

Dat de Mac slaapt, wil niet zeggen dat deze niet bijgewerkt kan worden. Power Nap maakt het mogelijk.

Gatekeeper

Het tijdperk dat de Mac niet vatbaar was voor malware ligt achter ons. Het is nog steeds een minder groot probleem dan in Windows (dit heeft vooral te maken met het installeren van applicaties) maar het is wel een punt van aandacht. Daarom introduceert Apple Gatekeeper: een zeer heftige poortwachter waarmee u als systeembeheerder kunt instellen dat er alleen maar apps uit de Mac App Store mogen worden geïnstalleerd of alleen apps met een bepaald veiligheidscertificaat van Apple. Een heftige methode, maar wel eentje die het werken met de Mac een stuk veiliger moet maken. Standaard staat ingesteld dat u alleen applicaties uit de App Store mag installeren. Gelukkig kunt u dit wel uitschakelen.

© PXimport

De Mac is allang niet meer virusloos. Gatekeeper maakt het werken met de Mac veel veiliger, al is dat niet zonder compromis.

Delen

De nieuwe knop Delen, die u overal in Mountain Lion terugvindt, is handig om webpagina's, foto's, video's enzovoort rechtstreeks te delen via de belangrijkste sociale netwerken. Dat klinkt futiel, maar klikken en delen is veel sneller dan de foto opslaan, het sociale netwerk openen, de foto uploaden enzovoort. De knop is een echte aanwinst.

© PXimport

Heel eenvoudig: een knop Delen, maar een wereld van verschil.

Facebook

Hoe nauw OS X en iOS inmiddels met elkaar verbonden zijn, blijkt uit een functie die Mountain Lion op dit moment nog niet bevat, maar vanaf dit najaar wel zal krijgen: delen via Facebook. Die optie zal beschikbaar zijn via de knop Delen, maar is nu nog niet beschikbaar omdat deze tegelijkertijd zal worden gelanceerd met ... inderdaad: de Facebook-integratie binnen iOS.

iCloud

Dat iCloud veel meer is dan een leuke gimmick van Apple om z'n telefoons en tablets te verkopen, wordt steeds duidelijker. Naast de reeds genoemde iCloud-functionaliteiten die Mountain Lion bevat, is de technologie nu echt geïntegreerd binnen het besturingssysteem. Documenten die u opslaat, bijvoorbeeld via Pages of TextEdit, worden standaard opgeslagen in iCloud (met een cache-kopie voor als internet het even laat afweten), zodat u echt altijd en overal toegang hebt tot uw documenten. Daarnaast worden FaceTime, iMessage, Herinneringen enzovoort allemaal via iCloud geconfigureerd, dus één maal inloggen en u bent klaar.

© PXimport

iCloud is geen gimmick meer. Mountain Lion maakt (moeiteloos) werken in de cloud realiteit.

Conclusie

We kunnen Mountain Lion niet vergelijken met Lion alsof het een heel nieuw besturingssysteem is. Het is hetzelfde besturingssysteem, maar met een aantal zeer interessante uitbreidingen. Ze zijn lang niet allemaal nieuw en revolutionair (een groot deel is zelfs gekopieerd van iOS) maar het voegt ontzettend veel toe aan de naadloze onderlinge integratie van Apples apparaten. Daarmee zou je bijna kunnen beweren dat dit vooral een fijne update is voor wie een iPhone of iPad heeft, maar functies als Power Nap en Gatekeeper maken Mountain Lion ook voor de 'gewone' gebruiker heel interessant. Tot slot willen we nog toevoegen dat de instabiliteit (vele kleine bugs) die we hebben ervaren bij het testen van Lion, in deze opvolger in geen velden of wegen te bekennen zijn. Mountain Lion voelt goed, stabiel en vooral zeer gereed voor de toekomst. Absoluut z'n geld waard. Let er wel op dat Mountain Lion alleen in de Mac App Store verkrijgbaar is.

OS X 10.8 (Mountain Lion)

Prijs € 15,99

Taal Nederlands

OS OS X 10.6.8 of hoger

Oordeel 9/10

Pluspunten

Veel vernieuwingen

Berichtenservice, iMessage en meer iOS-opties geïntegreerd

Volledige iCloud-integratie

Stabiel

Minpunten

Veel functies specifiek voor iOS-gebruikers

Alleen verkrijgbaar in Mac App Store

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten