Rechtszaak tegen Apple wegens CarrierIQ-software

© PXimport

Rechtszaak tegen Apple wegens CarrierIQ-software

Geplaatst: 4 december 2011 - 15:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Wouter Hoeffnagel

Apple is in de Verenigde Staten aangeklaagd door gebruikers wegens het gebruik van de CarrierIQ-software. Gebruikers stellen dat Apple Amerikaanse wetgeving over aftappen en computerfraude heeft overtreden. Zij eisen daarom een vergoeding van 75 euro per dag per gebruiker.

Dit schrijft BusinessWeek. Amerikaanse iPhone-gebruikers kunnen zich aansluiten bij de 'class action' rechtszaak. In de aanklacht staat dat de CarrierIQ-software het gebruik van applicaties, de locatie van gebruikers en zelfs de toetsen die werden ingedrukt heeft vastgelegd. De gebruikers stellen dat Apple hen niet op de hoogte heeft gesteld van het verzamelen van deze informatie en eisen daarom een schadevergoeding.

Naast Apple zijn ook CarrierIQ, Samsung, HTC, AT&T, Sprint en T-Mobile USA aangeklaagd. De software van Carrier IQ, ook wel een 'rootkit' genoemd, zou bedoeld zijn om het problemen met het netwerkbereik op te lossen en het netwerk te monitoren. Onderzoeker Trevor Eckhart heeft echter een video op YouTube geplaatst waarin hij stelt dat de software persoonlijke gegevens van gebruikers verzameld.

[youtube]T17XQI_AYNo[/youtube]

Apple liet eerder in een verklaring weten de CarrierIQ-software te verwijderen van alle iPhones. Het bedrijf ontkent dat er toetsaanslagen en andere persoonlijke gegevens zijn verzameld. Apple gaf aan met de introductie van iOS 5 de ondersteuning voor CarrierIQ te hebben ingetrokken. Gebruikers zouden voorheen expliciet toestemming moeten hebben geven voordat Apple informatie van de tool kon ontvangen.

CarrierIQ laat in een mededeling (PDF) weten dat haar software alleen informatie verzamelt over de prestaties van het apparaat. Deze informatie wordt volgens het bedrijf gebruikt om telecomoperators te helpen bij het leveren van betere dienstverlening. Het bedrijf zegt dat de rootkit inderdaad toegang heeft tot veel informatie, maar dat de software geen persoonlijke gegevens vastlegt.

Als voorbeeld noemt het bedrijf de informatie die over SMS-berichten wordt verzamelt. De software zou hierbij alleen vastleggen of een SMS-bericht succesvol is verstuurd, maar geen informatie verzamelen over de inhoud van het bericht.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten