Apple Mac Pro (eind 2013) - Indrukwekkend workstation voor pro's

Door: Jeroen Boer Jeroen | 28 mei 2014 12:05

Apple

Apple leek de professionele gebruiker een beetje te vergeten. De Mac Pro werd niet echt vernieuwd en was niet voorzien van Thunderbolt of usb 3.0. Met de aankondiging van de nieuwe Mac Pro laat Apple zien dat het de focus op de professionele gebruiker toch nog heeft. Voor wie is de nieuwe Mac Pro?

De nieuwe Mac Pro is een compacte zwarte cilinder van 25,1 centimeter hoog en een diameter van 16,7 centimeter. Het hart van het apparaat wordt gevormd door de thermische kern. Dit is een heatsink waar de processor en twee grafische kaarten in een driehoek omheen zijn gebouwd waarmee de computer via slechts één heel stille ventilator gekoeld wordt.

Je kunt de Mac Pro eenvoudig openmaken en krijgt vervolgens toegang tot de vier geheugensloten en het M.2-slot voor de SSD. Je moet gebruikmaken van de Thunderbolt2-poorten om op een snelle manier extra opslag aan te sluiten. De Mac Pro bevat één Intel Xeon-processor die afhankelijk van de uitvoering vier, zes, acht of twaalf cores bevat. Iedere Mac Pro bevat twee grafische kaarten en er is de keuze uit AMD FirePro D300, D500 of D700. Wij hebben een uitvoering met een 8 core-processor, 32 gigabyte RAM, een 512 GB SSD en twee D700-kaarten getest.

Het design van de nieuwste Mac Pro is ronduit indrukwekkend.

Prestaties

In de benchmark Speedmark 9 van onze collega's van MacWorld zet het testmodel een score van 350 neer. Hiermee is het, niet geheel verrassend, de snelste Mac tot nu toe. De 27 inch-iMac met een quadcore-processor van 3,5 GHz komt met 326 punten echter dicht in de buurt. Dat komt vermoedelijk doordat veel software niet geoptimaliseerd is voor acht kernen en de snellere kloksnelheid van de iMac dan telt.

De iMac is bijvoorbeeld sneller in taken in Finder, iMovie en iTunes. Voor software die wel is geoptimaliseerd voor meerdere cores is het een ander verhaal. Vooral in Apples eigen videobewerkingspakket Final Cut Pro X presteert de Mac Pro uitstekend. Ook Adobe Photoshop is veel sneller op de nieuwe Mac Pro.

Conclusie

De Mac Pro is niet goedkoop, maar we kennen geen ander workstation dat net zo compact en vooral stil is. Voor consumententoepassingen heeft de Mac Pro niet zo heel veel meerwaarde. Een iMac kan soms zelfs sneller zijn en een topmodel van de iMac van 27 inch kost ongeveer hetzelfde als het instapmodel Mac Pro en is uiteraard inclusief beeldscherm. Voor bijvoorbeeld professionele videobewerkers is de Mac Pro echter een indrukwekkend werkstation. Ben je niet de doelgroep, dan biedt Apple je met de Mac Pro alvast een kijkje in de toekomst van de krachtige desktop-pc.