Risico op infecties door iPads in ziekenhuis

© CIDimport

Risico op infecties door iPads in ziekenhuis

Geplaatst: 10 november 2011 - 06:30

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Er is dringend onderzoek nodig naar het gebruik van tablets door patiënten en ziekenhuispersoneel. De apparaten zijn een bacteriehaard en vormen een risico voor de gezondheid.

“Op dit moment zijn er geen richtlijnen voor het gebruik van smartphones en tablets in ziekenhuizen. Ze vormen hierdoor in theorie een risico voor het besmetten van patiënten", zegt Ingrid Spijkerman, arts microbiologie en directeur van de Stichting Werkgroep Infectie Preventie (WIP) tegenover Webwereld.

Alcohol op iPad

In ziekenhuizen geldt dat alle instrumenten die van patiënt naar patiënt gaan en gebruikt worden door artsen een risico vormen. Om infecties door (resistente) bacteriën te voorkomen moeten ziekenhuizen die instrumenten desinfecteren. En daar zit het probleem volgens Spijkerman. “Om te desinfecteren wordt vaak alcohol of chloor gebruikt. Het lijkt me voor de schermen van tablets en smartphones problematisch om zulke middelen te gebruiken bij het schoonmaken."

Maar bij niet desinfecteren vormen de apparaten volgens haar een mogelijk gevaar voor de patiënten.

Het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein verstrekt sinds begin dit jaar iPads aan patiënten die tijdelijk in isolatie verblijven wegens een zware behandeling, zoals chemo en stamceltransplantatie. “Hierbij houden we ons aan de algemene reinigingsrichtlijnen. Dagelijks maken we de iPads schoon met alcohol. Ook als de tablet van patiënt wisselt desinfecteren we de iPad nogmaals", vertelt Marie Jeanne Douven, senior communicatieadviseur St. Antoniusziekenhuis.

Beschadiging touchscreen

Apple raadt in de handleiding van de iPad aan het scherm niet met alcohol te reinigen. Hierdoor beschadigt de oleofobische coating van het scherm die het verwijderen van vingerafdrukken vergemakkelijkt. Bij veelvuldig gebruik van alcohol of andere schoonmaakmiddelen is het mogelijk dat de gevoeligheid van het touchscreen afneemt of het scherm beschadigt. Ook voor iPhones raadt Apple het gebruik van alcohol en chemische substanties af voor het schoonmaken.

In het Sint Antoniusziekenhuis loopt nu een pilotproject waarbij 5.500 medewerkers worden voorzien van smartphone en tablet. De medewerkers gebruiken ze als extra hulpmiddel voor het inzien en bewerken van patiëntendossiers. Het project zit nog in een voorfase. “We besteden goed aandacht aan de hygiëne van de apparaten in het project. We willen geen enkel risico lopen", vertelt Douven aan Webwereld. Of het personeel hiervoor ook alcohol gaat gebruiken kan ze niet vertellen.

´Noodkreet voor onderzoek´

Volgens Douven is er tijdens het project nauw contact met de stichting Infectie Preventie. Directrice Spijkerman is hiervan niet op de hoogte: “Zover ik weet is er geen contact met ons hierover geweest." Ze hoopt dat het ziekenhuis goed heeft nagedacht over een protocol voor infectiepreventie via de mobiele apparaten. "Als ze in mijn ziekenhuis het zouden willen invoeren zou ik wel gaan piepen."

Ze heeft dan ook bedenkingen over het project gezien de desinfecteermiddelen. “Mensen dragen als onderdeel van de huidflora bacteriën met zich mee die voor infecties bij patiënten kunnen zorgen, zoals de stafylococcus aureus bacterie." De stichting slaakt dan ook een noodkreet voor onderzoek. De stichting ziet de toepassing van mobiele apparaten wel in, maar kan nu geen richtlijnen opstellen vanwege het gebrek aan onderzoek.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten