Ruim je Mac op met Opslagbeheer

Door: Richard Veenstra | 22 april 2017 08:07

How To

De prullenmand leegmaken is één ding, maar wist je dat er op je Mac allerlei bestanden staan die je niet per se nodig hebt? Via de functie Opslagbeheer verwijder je oude iOS-installatiebestanden of onderdelen van GarageBand of iTunes.

Opslagbeheer starten

Als je weinig ruimte op je Mac hebt, zal je een melding in beeld krijgen dat je schijf bijna vol is. Je kunt hier meteen op Beheer klikken om het programma Opslagbeheer te openen. Je vindt de app ook in de map Hulpprogramma's en je kunt de app natuurlijk vanuit Spotlight starten.

Bovenin zie je meteen weergegeven hoeveel ruimte er nog op je harde schijf beschikbaar is. Links vind je een paar categorieën, het handige is dat je meteen ziet hoeveel megabytes deze onderdelen in beslag nemen.

Rechts worden aanbevolen opties getoond. Dit heeft niet per se te maken met het opruimen van bepaalde bestanden, maar wordt ook aangegeven dat je bestanden naar iCloud kunt kopiëren.

Met Opslagbeheer kun je je schijfruimte vergroten.

Documenten verwijderen

De makkelijkste manier om meer ruimte vrij te maken, is uiteraard door bestanden te verwijderen. Klik op Documenten en vervolgens op Grootte om de bestanden op grootte te sorteren. Je ziet zo bovendien meteen wanneer je duplicaten van een bepaald bestand op je schijf hebt staan. Klik op een bestand en zie onderin waar het bestand op je harde schijf is gelokaliseerd.

Je kunt een bestand verwijderen door op een bestand te klikken en op de Backspace-toets te drukken. Bevestig je actie door voor Verwijder te kiezen.

Wil je niet al je bestanden doorzoeken, dan kun je bovenin voor Downloads kiezen om alleen bestanden in je Downloads-map te bekijken. Klik je op Bestandskiezer, dan wordt een soort Finder-venster geopend.

Zie meteen of je dubbele bestanden op je schijf hebt staan.

iOS-reservekopieën en installatiebestanden inzien

Klik op Foto's en je Mac stelt je voor dat je je foto's op iCloud opslaat. Klik op Schakel iCloud-fotobibliotheek in en Apple zal je vragen hoeveel ruimte je nodig hebt. Hetzelfde geldt voor het onderdeel iCloud Drive, hier stelt Apple voor dat je bestanden van je bureaublad en de Documenten-map online opslaat.

Interessanter is om op iOS-bestanden te klikken. Hier worden je reservekopieën en installatiebestanden van je iOS-apparaten weergegeven. Klik op een bestand om het te verwijderen. Zorg er wel voor dat je een reservekopie van je iOS-apparaat op je Mac laat staan.

Je hoeft niet al je oude iOS-bestanden te bewaren.

Muziekbestanden verwijderen

Heb je GarageBand geïnstalleerd, dan heb je waarschijnlijk een heleboel geluidsbestanden op je harde schijf staan. Klik links op Muziek maken en je ziet rechts bijvoorbeeld de optie Apple Loops. Dit zijn muziekloops die door GarageBand gebruikt worden.

Basislessen zijn muzieklessen die je vanuit GarageBand kunt doen. Als je geen behoefte hebt om gitaar of piano te leren spelen, dan kun je deze bestanden prima verwijderen. Instrumentbibliotheek zijn samples van instrumenten die door GarageBand, Logic en MainStage worden gebruikt.

Muziekbestanden nemen veel ruimte in.

Opslagbeheer automatiseren

Klik op Aanbevelingen en kies voor Optimaliseer onder Optimaliseer opslag. In het volgende venster wordt gevraagd of je films, tv-programma's en series die je via iTunes hebt gehuurd automatisch wilt verwijderen. Klik hiervoor op Optimaliseer.

Wil je dat bestanden die meer dan dertig dagen in de prullenmand zitten automatisch worden verwijderd, klik dan op Schakel in onder Leeg prullenmand automatisch.

Automatiseer bepaalde opties om automatisch meer ruimte op je schijf te verkrijgen.

0 Reactie(s) op: Ruim je Mac op met Opslagbeheer

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.