iPhone of iPad raakt vol? Zo maak je weer ruimte vrij

Door: dennis-gandasoebrata | 21 december 2021 07:54

Apple iPhone 13
How To

Na verloop van tijd loopt de opslag van je Apple-apparaten telkens voller. Met foto's en video's, apps die je al dan niet meer gebruikt, downloads, noem maar op. Het is dan ook aan te raden om af en toe de bezem erdoor te halen, zodat er weer nieuwe dingen op passen. Wil je ruimte vrijmaken op je iPhone of iPad, lees dan verder.

iOS-apps  verwijderen (eventueel automatisch)

Om te weten of het nodig is je toestel op te schonen, controleer je eerst hoeveel ruimte er op je iPhone of iPad in gebruik is. Tik daarvoor op Instellingen en kies Algemeen / iPhone-opslag voor iPhone of iPad-opslag voor iPad. Bovenin zie je hoeveel ruimte er momenteel wordt gebruikt. Direct eronder vind je de optie Ruim apps op. Hiermee worden ongebruikte apps automatisch opgeruimd wanneer de opslagruimte vol dreigt te raken. Tik op Schakel in.

Werp hierna een blik op de lijst met apps. Bij elke app lees je af hoeveel ruimte deze in beslag neemt. Tik op een app om de details te bekijken: vaak staat hier niet alleen hoeveel ruimte de app zelf in beslag neemt, maar ook hoeveel ruimte er door documenten en andere gegevens wordt gebruikt.

Tik op de knop Ruim op om de app te verwijderen, maar de documenten en dergelijke te bewaren. Zodra je de app later weer eens installeert, worden de gegevens weer gebruikt. Hoef je de app nooit meer te gebruiken, dan kun je ook de bijbehorende gegevens en documenten verwijderen. Tik dan op Verwijder app.

Nadat je hebt ingesteld dat de iPhone of iPad automatisch ongebruikte apps kan opruimen, is het geen slecht idee om ook zelf nog even te controleren wat je niet meer gebruikt. Ongebruikte apps kun je gewoon verwijderen, en dat geldt ook voor betaalde apps. 

Heb je die laatste categorie apps in de toekomst toch weer nodig, dan kun je ze kosteloos downloaden via de Apple Store.

Bestanden en downloads verwijderen

Heb je de apps opgeschoond? Open dan de app Bestanden en ga na of de verschillende mappen bestanden bevatten die je niet meer nodig hebt. Een goed voorbeeld hiervan is de map Downloads. Dit is vaak een vergaarbak van bestanden die je nooit meer bekijkt. Vervolgens checken we de browser. Bepaal of je de geschiedenis en andere data van de afgelopen tijd wilt bewaren of dat deze verwijderd kunnen worden. We gaan uit van de standaardbrowser van Apple, Safari. Tik op Instellingen / Safari. Tik nu op de knop Wis geschiedenis en websitedata.

Maak je gebruik van Google Chrome, open dan de browser en druk op de knop met de drie puntjes. Kies voor Geschiedenis en tik op Browsegeschiedenis wissen. Je kunt vervolgens aangeven welke onderdelen mogen worden verwijderd. Gebruik je Microsoft Edge, dan tik je in de browser op de drie puntjes en kies je Instellingen / Privacy en beveiliging. Tik op Browsegegevens wissen.

Mediabestanden (zoals foto’s, video’s en muziek) nemen altijd flink wat ruimte in beslag. Maak je gebruik van de app Muziek? Open deze dan en bekijk het overzicht van de lokale bewaarde albums. Druk op een album totdat het submenu verschijnt en kies dan voor Verwijder uit bibliotheek om een dat album te verwijderen. Wil je alle lokale (gedownloade) muziek verwijderen? Dat doe je via de Instellingen. Kies daar voor Muziek en zoek rechts in het scherm naar Gedownloade muziek. Tik hierop en kies Wijzig. Verwijder de albums die je niet meer luistert.

Kies nu in hetzelfde instellingenvenster voor Foto’s. Wil je bijvoorbeeld niet meer dat foto’s automatisch worden gedownload naar het apparaat, zet de schuif dan op Uit bij Mijn fotostream. Open vervolgens de app Foto’s en verwijder de albums die je niet meer nodig hebt. Gearchiveerde albums hoef je niet per se op de telefoon en tablet te bewaren: je kunt ook gebruikmaken van een onlineopslagdienst als Dropbox of iCloud.

Heb je deze stappen doorlopen, dan zijn er weer heel wat GB's vrijgekomen op je iPhone of iPad. Kun je die opslagruimte weer vullen met nieuwe bestanden en apps!

0 Reactie(s) op: iPhone of iPad raakt vol? Zo maak je weer ruimte vrij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.