Safari: Een aantal handige features op een rij

Door: wouter-hoeffnagel | 25 februari 2013 14:41

Nieuws

Safari is de webbrowser van Apple die standaard op onder andere de Mac aanwezig is. De webbrowser bevat een aantal handige features die werken met de webbrowser aanzienlijk prettiger maken. In dit artikel zetten we een aantal handige features voor Safari op een rij.

Pop-upvensters blokkeren

Ben je pop-upvensters die ongevraagd te voorschijn schieten zat? Safari biedt je de mogelijkheid op eenvoudige wijze pop-upvensters te blokkeren. Klik op Safari in de menubalk en kies het menu Voorkeuren. Ga naar het tabblad Beveiliging en vink de optie Blokkeer pop-upvensters aan. Alle pop-ups worden vanaf nu geblokkeerd.

Blokkeer pop-ups door de optie ‘Blokkeer pop-upvenster’ aan te vinken

Webpagina weergeven in dashboard widget

Het dashboard is een plek in OS X waarop je voor jou interessante informatie en tools kunt verzamelen. Denk hierbij aan je agenda, adressenboek en notities. Het is echter ook mogelijk informatie van websites, door Apple ook wel 'webknipsels' genoemd, als widget in het dashboard te laten vertonen. Een webknipsels toont niet de gehele webpagina, maar een element dat je zelf hebt geselecteerd. Het dashboard is beschikbaar via de knop F4

Een widget aanmaken van een webknipsel kan door in Safari naar een webpagina te gaan die informatie bevat die jij in je dashboard wilt terugzien. Open vervolgens het menu Archief in de menubalk van Safari en kies de optie Open in dashboard. Safari vraagt je nu het gedeelte van de webpagina te selecteren dat je wilt gebruiken voor de widget. Klik op Voeg toe om de selectie te bevestigen. OS X maakt nu de widget aan en opent het dashboard. Je kunt zelf bepalen waar de widget op het dashboard wordt geplaatst.

Toon een onderdeel van een webpagina als ‘webknipsels’ in je dashboard

Wil je een widget verwijderen? Klik dan de - links onder in het dashboard. Iedere widget wordt nu voorzien van een kruis waarmee je de widget kunt verwijderen.

Bladwijzer aanmaken en beheren

Wil je een webpagina op een later moment eenvoudig terug kunnen vinden? Dan bieden bladwijzers uitkomst. Door een bladwijzer van een webpagina aan te maken wordt de webpagina opgeslagen in Safari. Je hoeft hierdoor niet opnieuw een artikel in te zoeken of een ingewikkelde URL te onthouden.

De eenvoudigste wijze om een bladwijzer aan te maken is door in Safari naar een webpagina te surfen die je wilt opslaan en op de toetsen Command + D te klikken. Je krijgt nu een scherm te zien waar je kunt aangeven waar de bladwijzer moet worden opgeslagen. Je kunt hierbij kiezen uit de het bladwijzermenu of eventuele mappen die je zelf hebt aangemaakt. Daarnaast is het ook mogelijk de bladwijzers op te slaan in de bladwijzerbalk, een balk die onder de adresbalk in Safari wordt weergegeven en je direct toegang geeft tot je bladwijzers.

Bladwijzers kunnen worden beheerd in het bladwijzermenu. Het bladwijzermenu kan worden geopend door op het boek-icoon te klikken in de bladwijzerbalk. Daarnaast kan het menu worden geopend door de toetsen Alt, Command + B in te drukken. Je krijgt nu een scherm te zien met aan de linkerzijde een overzicht van de locaties waar je bladwijzers kunt opslaan. Het gaat hierbij om de bladwijzerbalk, het bladwijzermenu en de mappen die je eventueel hebt aangemaakt. De rechterzijde toont de inhoud van de map.

Een nieuwe map aanmaken kan door op de + aan de onderzijde van de kolom te klikken. Een map verwijderen kan door deze te selecteren en op backspace te klikken. Je kunt bladwijzers verplaatsen naar een andere locatie door de bladwijzers naar een andere map te slepen.

Beheer je bladwijzers in het bladwijzermenu

Webpagina toevoegen aan dock

Bezoek je een website of webpagina met grote regelmaat? Dan kan je gebruik maken van het dock om deze pagina razendsnel op te kunnen roepen. Het dock is een balk met iconen van apps, mappen en zowel bestanden als vensters die je hebt openstaan. Het is echter ook mogelijk webpagina's aan het dock toe te voegen, waardoor je deze met één klik kunt oproepen.

Het toevoegen van een webpagina aan het dock is erg eenvoudig. Surf simpelweg met Safari naar de webpagina die je in het dock wil opnemen. In de adresbalk staat links naast het adres van de website het logo van de website. Sleep dit icoon naar het dock om deze aan het dock toe te voegen. Bladwijzers kunnen alleen direct links naast de applicatiefolder worden geplaatst. De webpagina kan nu worden opgeroepen door simpelweg op het icoon te klikken.

Voeg een webpagina toe aan je dock

0 Reactie(s) op: Safari: Een aantal handige features op een rij

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.