Samsung Galaxy S3 prikkelt wildste fantasieën

© CIDimport

Samsung Galaxy S3 prikkelt wildste fantasieën

Geplaatst: 3 mei 2012 - 07:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:23

Redactie ID.nl

Media rukken massaal uit om vanavond in Londen verslag te doen van de officiële lancering van de Samsung Galaxy S3-telefoon. Net als bij iedere aankondiging die Apple doet, doen nu al de meest vergezochte geruchten de ronde. Natuurlijk willen we straks de beste smartphone ooit gaan zien, maar waar houdt dat op?

Samsung heeft het helemaal voor elkaar. Net als bij de lancering van iedere iPhone en iPad zijn journalisten massaal naar Londen afgereisd om daar ter plekke verslag te kunnen doen van het Galaxy S3-toestel. Zelfs het altijd serieuze Radio 1 stuurt een verslaggever. Blogs staan bol van speculaties. Krijgt het toestel een hexacore cpu? De snelste grafische processor ooit? Een beeldscherm met een ongevenaarde resolutie? Windows 8? Een uitklapbare kurkentrekker die, wanneer je hem een stukje indrukt, tevens dienst kan doen als haarkam? Niemand weet het.

Lees ook:

Waarop kunnen we verder innoveren?

iPhone 4S laat CEO's watertanden

Forrester: Einde succes Apple is in zicht

Het is als je er even over nadenkt bizar hoe gek men zich kan laten maken door iets simpels als een apparaat. Voor de lancering van de eerste iPhone leek die massale gekte rond gadgets niet te bestaan. Ja, als ik als kind hoorde van een nieuwe spelcomputer, dan werd ik daar helemaal wild van en moest ik alles van zo’n apparaat zo snel mogelijk te weten komen. Maar over die nieuwe Nintendo, Sega of PlayStation hoorde je niets in de mainstream media. We leven nu in een tijd waarin iPads het achtuurjournaal halen en het internet compleet op zijn gat kunnen leggen.

Smartphones: handzame alleskunners

Het verschil met die spelcomputers van toen en de smartphones en tablets van nu is dat er een veel bredere doelgroep wordt aangeboord en dat de toepassingen van de apparaten veel verder reiken dan enkel bellen of het spelen van games. Een smartphone is ons digitale thuis geworden, we staan er mee op en gaan ermee naar bed. Of we nu fietsen en mp3’s luisteren, op werk in de pauze een game spelen of nieuws lezen, het apparaat via navigatiesoftware laten assisteren in de auto of ’s avonds nog rustig even de sociale media doornemen… het lijkt er weleens op alsof niemand nog zonder zo’n ding kan.

Wie vandaag de dag een filmpje van een gemiddelde treincoupé tijdens spitsuur in de Randstad zou maken en dat twintig jaar geleden op de televisie zou hebben vertoond, zou denken dat het hierbij ging om een aflevering van de befaamde serie ‘

’. Mensen praten niet meer, maar staren naar hun schermpjes. Iemand speelt Angry Birds, de andere bestudeert een wetenschappelijk document en twee tieners giebelen omdat ze elkaar vunzige tekeningen via Draw Something toesturen. Het gebeurt weleens dat echt iedereen in een volle coupé bezig is met zijn apparaat. Daar ben ik trouwens geen uitzondering in, al zijn er (gelukkig) nog zat mensen te vinden die prima voort kunnen zonder intelligente telefoon.

Waar gaat het uiteindelijk naartoe?

Ik vraag me af wat we uiteindelijk met zo’n apparaat zouden willen. Moet deze inderdaad net zo krachtig worden als onze thuispc, zodat we met gemak alle denkbare applicaties (tegelijkertijd) kunnen draaien en de zwaarste websites probleemloos kunnen bezoeken? Moet het een high-end console zijn, die je aan kunt sluiten op de tv en waarvoor games via een appstore te verkrijgen zijn, zodat je niet meer de deur uit hoeft voor een Xbox met bijbehorende spellen? Moet een smartphone voor je kunnen denken, beslissingen nemen, zodat je dat zelf niet meer hoeft te doen? Apple’s Siri is wat dat betreft een eerste stap in die richting.

Mensen zijn constant op zoek, nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen. De smartphone loopt op dat gebied, samen met de tablet voorop, omdat deze apparaten dingen laten zien die we eerder voor onmogelijk hadden gehouden. Consoles doen dat ook, maar voor een veel kleinere doelgroep. Van pc’s en laptops verwachten we niets meer. Windows, met alle respect, bouwt al jaren voort op de successen van Windows 95, 98 en XP en is zo’n beetje uitontwikkeld, lijkt het.

Op weg naar een hyperintelligente chip

De Samsung Galaxy S3 gaat ongetwijfeld weer een stap verder dan de HTC One, de iPhone 4S en de Nokia Lumia 900. Je kunt er vergif op innemen dat Samsung het inmiddels flink enthousiast geworden publiek niet wil teleurstellen. Neem daarom maar van mij aan dat het de beste specificaties ooit krijgt. Waar ik zelf vooral benieuwd naar ben, is of de telefoon iets extra’s kan. Iets unieks. Iets een nieuwe toepassing van een smartphone, die de laatste jaren al zo enorm veel meer is gaan kunnen, mogelijk maakt. Misschien is dat inderdaad het kunnen draaien van de ARM-versie van Windows 8 (RTM) of überhaupt ondersteuning van meerdere besturingssystemen dankzij een mobiele hypervisor. Maar buiten deze twee functionaliteiten is er in theorie nog veel meer te bedenken wat een smartphone uiteindelijk moet kunnen. Daarom zal deze gekte nog jaren voortduren, net zolang tot er een apparaat (of een implanteerbare chip) komt die op een nog aansprekender manier weet te innoveren.

Mocht je bij dit artikel zijn uitgekomen omdat je dacht dat we hier de laatste onthullingen over de Samsung Galaxy S3 zouden doen, dan kom je wellicht bedrogen uit. Wat er vandaag ook gemeld wordt over de smartphone, vanavond weten het pas echt zeker. Ben je net zo nieuwsgierig als dat ik ben, volg dan hieronder de liveblog van onze Britse collega’s van PC Advisor. Kun je het vanavond om de een of andere reden niet volgen, stel je dan gerust met de gedachte dat er morgen weer een nieuw toestel is dat de gemoederen zal bezighouden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten