Samsung moet Apple bijna 1 miljard dollar betalen

© PXimport

Samsung moet Apple bijna 1 miljard dollar betalen

Geplaatst: 22 november 2013 - 07:38

Aangepast: 24 november 2022 - 10:29

Redactie ID.nl

Een Amerikaanse rechtbank heeft Samsung veroordeeld tot een extra boete van 290 miljoen dollar. De Zuid-Koreanen moeten dit bedrag aan Apple overmaken vanwege het schenden van patenten.

In de rechtszaak, waarbij Apple zijn concurrent Samsung aanklaagde vanwege het kopiëren van Apple-vindingen in de Galaxy-productlijn, komt de boete van 290 miljoen dollar bovenop een eerdere uitspraak die Samsung al veroordeelde tot het betalen van 640 miljoen dollar aan Apple. Het totale bedrag komt daarmee op bijna 1 miljard dollar te liggen. Omgerekend gaat het om ongeveer 690 miljoen euro.

Een Amerikaanse rechtbank oordeelt nu dat de Koreaanse fabrikant in verschillende modellen mobiele telefoons aspecten van de iPhone van Apple heeft overgenomen. Het gaat om 13 oudere Samsung-modellen. Apple vond dat er patenten waren geschonden in 26 Galaxy-toestellen van Samsung.

Samsung wist dat het fout zat

Vorig jaar werd Samsung in dezelfde zaak veroordeeld tot een boete van 1 miljard dollar voor de inbreuk op vijf Apple-patenten. Uiteindelijk werd voor 400 miljoen dollar van dat bedrag een nieuwe rechtszaak belegd omdat de vorige jury een verkeerde juridische theorie ten grondslag aan de berekening had laten liggen. Apple eiste aanvankelijk 380 miljoen extra bovenop de al vastgestelde 640 miljoen dollar, terwijl Samsung zelf dacht aan een bedrag van 52 miljoen.

De Zuid-Koreanen zijn dan ook teleurgesteld met de uitkomst. "De uitspraak is grotendeels gebaseerd op een patent dat het Amerikaanse patentbureau onlangs ongeldig verklaarde", liet het bedrijf weten in een reactie op het nieuws. De fabrikant beraadt zich nog op eventuele bezwaren. In deze nieuwe zaak toonde Samsung volgens de jury onvoldoende bewijs dat het met het kopiëren wel meeviel.

Apple kan boek sluiten

"Voor Apple ging het om meer dan patenten en geld", liet Cupertino in een verklaring optekenen. "Het gaat om innovatie en het harde werk dat we in uitvinden van producten steken waarvan mensen houden. Hoewel het moeilijk is een bedrag te koppelen aan zulke waarden, zijn we blij dat de jury Samsung laat zien dat kopiëren niet ongestraft kan gebeuren."

Het nu vastgestelde bedrag van 930 miljoen dollar kan nog verder oplopen. In maart begint in de VS een volgend proces tegen Samsung. Daarin claimt Apple dat ook in de nieuwere Galaxy SIII smartphone technologie van Apple is gekopieerd.

[youtube]6lcmDD_GUAA[/youtube]

Bron: Webwereld.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000