Samsung: patentzaken Apple geen invloed op ontwerp

Door: andreas-udo-de-haes | 22 mei 2012 11:53

Nieuws

Samsung ontkent dat de talloze patentaanklachten van Apple invloed hebben op het ontwerp van zijn smartphones. Onlangs kwam er kritiek dat de Galaxy S III van A tot Z was 'ontworpen door juristen'.

Samsung stelt dat er voor het ontwerp van de Galaxy S III geen aanpassingen zijn gedaan naar aanleiding van de talrijke rechtszaken van rivaal Apple.

Het ontwerp van de hardware en de interface staat los van gerechtelijke procedures, aldus Samsung's designchef Chang Dong-hoon in een persbijeenkomst. “Onze veranderingen in smartphone-ontwerp zijn onderdeel van een vijfjarenplan, en geen plotselinge draai."

Aanpassing omzeilt Apple-patenten

De kwestie ligt gevoelig. Aan de ene kant wil Samsung aan rechters laten zien dat zijn producten geen inbreuk maken op Apple's modelrechten en patenten. Aan de andere kant wil het aan de wereld duidelijk maken dat het natuurlijk een geheel eigen ontwerpkoers vaart, zonder compromissen onder juridische druk van Apple.

Het concern is echter wel in een aantal gevallen, onder meer in Nederland, veroordeeld voor patentinbreuk, en heeft daarop het ontwerp aangepast, onder meer van de Galaxy S in Nederland en in Duitsland met de Galaxy Tab.

Spagaat

Die spagaat leidt soms tot struikelpartijen. Vorig jaar oktober stelde Samsung's Shin Jong-kyun, directeur van de mobiele divisie, dat de Galaxy Nexus specifiek was ontworpen om patentclaims van Apple te omzeilen. Deze verklaring werd echter een dag later alweer door Samsung ontkracht.

Recentelijk suggereerde het blog AndroidPolice dat het nieuwe vlaggenschip, de Galaxy S III, feitelijk 'volledig is ontworpen door juristen', precies met als doel mogelijk claims van Apple in de kiem te smoren.

De Galaxy S III is vanaf eind deze week in Nederland verkrijgbaar.

0 Reactie(s) op: Samsung: patentzaken Apple geen invloed op ontwerp

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.