Sandbox jaagt ontwikkelaars weg uit Mac App Store

Door: jan-libbenga | 20 augustus 2012 13:28

Nieuws

Apple stelt strengere eisen aan programma's die via de Mac App Store worden aangeboden. Sommige ontwikkelaars voelen zich hierdoor gemuilkorfd en trekken hun programma's in.

Ontwikkelaar Zongyao Qu haalt de mediaspeler MPlayerX uit de Mac App Store. Apple gaat niet akkoord met veranderingen die de ontwikkelaar in het programma heeft aangebracht, ook niet na zes aangepaste versies. “Mijn programma zou zoveel functionaliteit verliezen dat MPlayerX een brave Quicktime zou worden. Al mijn bezwaren werden verworpen."

Hij is niet de enige die zijn frustraties uit. De premiumversie van de bekende macro-app Alfred verdwijnt eveneens uit de Mac App Store. Anders moeten te veel mogelijkheden sneuvelen. Een gratis versie blijft wel beschikbaar, maar die kan ook minder. Ook het op Thunderbird gebaseerde email-programma Postbox zal niet meer te krijgen zijn via de App Store. Ontwikkelaar Sherman Dickman zou een compleet andere versie moeten aanleveren. Het programma TextExpander 4 (die toetsaanslagen registreert) wordt niet langer toegelaten.

Nieuwe regels

Met de komst van Mountain Lion deze zomer heeft Apple nieuwe regels geïntroduceerd voor ontwikkelaars die hun software willen aanbieden via de Mac App Store. Willen zij gebruik maken van nieuwe functionaliteit in het OS - zoals iCloud en notificaties - dan moeten ze hun programma's voorzien van een zogenoemde zandbak. Daarmee kan Apple makkelijker controleren wat de programma's in het OS doen.

Applicaties in de zandbak draaien volledig geïsoleerd van andere apps op de Mac. De iPhone, iPad en iPod Touch gebruiken deze technologie al veel langer. Op die manier kunnen programma's geen onnodige schade aanrichten.

Extra tijd en geld

Niet iedereen is te spreken over de vele aanpassingen die ontwikkelaars moeten aanbrengen. Het betekent extra tijd en geld stoppen in applicaties waarvan de kosten vaak nog niet eens zijn terugverdiend. De mate van complexiteit hangt af van wat de mogelijkheden die de programma's bieden. Het gebruik van de cloudomgeving iCloud vergt de nodige beveiligingsmaatregelen waarvan Apple ook niet wil afwijken. Vaak betekent dat het schrappen van functionaliteit.

Ontwikkelaars kunnen hun software nog altijd buiten de App Store om aanbieden. Apple zal die programma's niet blokkeren. Daar staat tegenover dat de vindbaarheid van de programma's in de App Store groter is. Anders dan bij de App Store voor de iPhone of de iPad is het aanbod nog niet enorm groot. Bovendien geeft het kopen van apps in de App Store gebruikers een veilig gevoel.

0 Reactie(s) op: Sandbox jaagt ontwikkelaars weg uit Mac App Store

  • Om te reageren moet je ingelogd zijn. Nog geen account? Registreer je dan en praat mee!
  • Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Wanneer je een reactie plaatst ga je akoord
met onze voorwaarden voor reacties.